Kto má skúsenosť s liekom Rivotrilom ?
A zabudla som ešte, už na trhu nieje.
@vulka ahoj sestra je natom uz zavisla
Ma abstaky neviem ako jej pomoct
@vulka ale v prahe je to tam pozehnanie
@shaniatobi švagriná to berie teraz keď je výpadok tak mala abstaky nie je to na spanie je to na nejaký druh depresie alebo úzkosti už neviem presne a zohnala si to normálne v Rakúsku s receptom tam išla a dali jej na 1rok
@ticko no sestra ma depresie a uzkost
Rivotril berie asi tak pol roka
Ona to uz prehanala v piatok sa predavkovala
Vipila ich asi tak 50 teraz ma abstak
@shaniatobi no to poznám sanitku ste asi nevolali tak musí vipit veľa vody abi sa jej to vyplavilo s tela
@shaniatobi ahoj brala som na spanie 4 kvapky , dobre mi robil no nemala som ho dlho , už nie je na trhu ... ale je návykový
@shaniatobi mame ho dala neurologička tiež na spanie, ale max.10kvapiek - čo pri tabletách znamená - 1/2tabletky....jednak Rivotril je návykový(pri minimálnych dávkach)do tých 10kvapiek alebo 1/2tabletky je užívanie v pohode, ale je to silný halucinogén, preto sa nesmú prekračovať stanovené množstvá - takže ak si dávala väčšie množstvá - treba sa začať liečiť z drogovej závislosti....u nej nie že znižovať dávku na minimálnu, ale liečba pre drogovo závislých.....
@shaniatobi a poradiť sa s jej psychiatrom ktorý jej ho predpísal - sestra určite potrebuje antidepresíva ale problém pri Rivotrile je že ide o halucinogénnu látku - ano skludňuje, zaberá na úzkosti aj depresie, pri nespavosti človek zaspí, ale musí sa dať pozor a neprekračovať dávkovanie keďže potom sa prejavia halucinácie a človek sa ľahko stane závislý ako pri akejkoľvek droge.....mňa neurologička na to upozornila, že mladí to zneužívajú ako drogu keďže ide o halucinogén, takže treba dať pozor na dávkovanie a brať len v prípade nutnosti - ale mama mala stavy že bola hore 36hodín a potom až od únavy zaspala....problém mozgu vypnúť a jej ani tbl na spanie nezaberali
@mogaa Dnes rano mi volala sestra s placom ze uz dlhsie nevidrzi ....abstaky ma a nemocnicu odmieta
naša postihnutá dcérka dostava kvapky ked je zlé počasie aby jej utlmili ťažke bolesti to predpisala neurologička a ešte to musel potvrdiť lekár pre chronické bolesti potom detský lekár a až tak mohla dostavať momentálne ich vyradili tak tým čo to berú budu nahradzať iným druhom to sú aj lieky aj kvapky a áno je na nich aj ťažka zavislosť preto sme museli mať nielen od neurologičky ale aj od lekára pre chronické bolesti.
@shaniatobi ambulancia na liečbu pre drogovo závislých - lekárka jej povie kde takú nájde....tam jej povedia ako sa vyrovnať s absťákom, prípadne jej nasadia lieky aby nebolo zle...čo sa týka depresií - psychiater aby jej nasadil iné antidepresíva.....ideálna by bola ale liečba v nemocnici - aby nepadla z jednej závislosti do inej......ona si vedome zvyšovala dávky, takže tam by to bolo ideálne riešiť v nejakom centre pre drogovo závislých.....je to halucinogén rovnako ako napr.morfium - tiež je to droga ale taktiež sa využíva v zdravotníctve a dá sa zneužiť....dôležité je aby nevymenila drogu za drogu, musí si uvedomiť že má problém a ísť sa liečiť.....
@dilino no len tam je problém že náhrada za Rivotril nie je...teda rovnaká účinná látka,takže jedine skúšať inú látku ktorá zaberie na daný problém......nám doktorka vypísala recpt a tiež sme Rivotril zháňali v Rakúsku, len tam už tiež kvaply nie sú - len tabletková forma, ale pekne nám vysvetlila že pol tabletky je 10kvapiek
@shaniatobi Môj otec berie/bral Rivotril, je Parkinsonik. Výroba sa úplne zastavila a už ho ani nebudú vyrábať (spôsoboval závislosť), ani náhrada (zložením) za neho nebude. Aktuálne ešte prebieha dopredaj zásob jednotlivých krajín/lekární.
@rawmamka ale poprosím ak by si vedela kde ešte je, daj mi vedieť kde...mama to má na spanie, nič iné jej nefunguje, psychiatrička jej skúšala nasadil Haloperidol - celé zle, ešte viac ju prebral, v noci mala z neho halucinácie a aj tak nezaspala.....rivotril jej nasadila neurologička, len kvapky už nemá a máme 1balenie lieku....čo bude ďalej netuším, lebo u nej je problém že mozog nevie vypnúť(mala mozg.príhodu)
@mogaa Otec ešte mal donedávna zásoby, takže nás to nejako zvlášť netrápilo, ale neurologička už nás cca rok dozadu upozorňovala, že nebude možné tento liek zohnať, pretože výroba sa úplne zastavila a už sa nikdy neobnoví (práve kvôli škodlivosti - vysoká návykovosť a s tým spojené negatíva - možnosť predávkovania, abstinenčné príznaky,...). Našťastie otec to bral len sporadicky, nedodržiaval dávkovanie a mal toho plný perinák 😀 ..... On si ten liek dával len predpisovať a užíval ho vyslovene len v stave núdze, čo bolo málokedy.
@rawmamka mamina chodí k neurologičke cca max.do roka 🙂takže až ked som išla vyberať ďaľšie balenie, tak som zohnala v jednej lekárni posledné balenia kvapiek🙂potom sme sa recept zohnali ešte v Rakúsku - ale tabletky-tak to sme zobrali len balenie na vyskúšanie 🙂no tie kvapky boli super, hned zabrali, tie tabletky občas nezaberú - ale dávam jej ich ja a miesto 1/2tabletky čo je 10kvapiek jej skúsm dať 1/4 čo je 5kvapiek...s tými kvapkami to bolo jednoduchšie lebo som vedela že ak jej dá 7tak jej zaberie a hneď zaspí.....tiež sa jej dávala len ak mala obdobie nespavosti že nevedela spať, len u nej také obdobia trvajú aj mesiac....ona mala CMP
@rawmamka k tej neurologičke chodí len raz max.2x do roka a hlavne na kontroly, takže lieky nejako ani neriešime - teda väčšinu kontrol pred tým sme riešili tú nespavosť a to skúšala čo zaberie - skúšali sme aj dopamín že ten sa dáva Parknsonikom, ale nič jej nezaberalo až ten Rivotril....
@mogaa Tak otec má Parkinsona viac ako desať rokov, lieky mu predpisuje neurologička viacmenej stále tie isté, na kontroly chodí raz za rok, ale recepty mu predpisuje automaticky obvodný lekár niekoľkokrát do roka, pretože na základe lekárskej správy od neurologičky môže, otec k obvodnému ani nemusí ísť. Na lieky má nárok vzhľadom na svoju chronickú diagnźu, ktorá je nevyliečiteľná. No on je taký pacient lajdák v užívaní liekov - užíva ich v oveľa menších dávkach ako by mal a také ako napr. Rivotril nepravidelne, iba keď má potrebu a nijak inak si už pomôcť nevie. Preto má liekov stále plný perinák a minule som mu objavila už aj jednu škatuľu pod posteľou 🤐. Preto mu ani nevadilo, keď mu neurologička povedal, že výroba končí..... pretože má zásoby a zjavne od toho nie je závislý, pretože niekedy nič nebral aj mesiac, čo by pri závislosti nebolo možné.
@rawmamka ono pri rozumne nastavenej dávke nejaká závislosť ani nehrozí....mne sa zdalo aj tých 10kvapiek čo povedala neuro je veľa, tak sme dávali niekedy aj 5 a stačilo na zaspatie, niekedy 7 ked bola moc rozhádzaná - to som už videla že by nespala.....a niekedy zaspí v pohode aj bez rivotrilu pri telke🙂chodíme dosž neskoro aj okolo 23hod.tak už vidím či sa jej chce spať alebo nebude spať....a to nie je že zaspí nadránom, ona vydrží byť hore uplne do rána...
@mogaa Ocino so spánkom nemáva problémy, takže ten Rivotril mu neurologička predpisovala skôr ziných dôvodov, lebo tento liek funguje aj na iné ťažkosti. A tým, že parkinsonici mávajú rôzne problémy, tak všetci berú viacero liekov, ktoré pôsobia na zmiernenie trasu, na doplnenie dopamínu, na úzkosti, depresie, zlepšenie spánku a pod. No on spí až priveľmi dobre, preto ten Rivotril ani nebral riadne, pretože keď si ho niekedy dal, tak vravel, že spal ako zabitý a snívali sa mu neskutočne živé sny. Zrejme sa toho zľakol a dal tým liekom pokoj 😀, aspoň teraz nemá problém s tým, žeby mu chýbali. Keď už má príliš veľké zásoby liekov, tak to pobalím do igelitiek a odovzdávam to v lekárni na likvidáciu. Keď mu budem robiť teraz pred Vianocami upratovanie budem sa musieť zasa na to podujať. Prajem Vašej mamine najmä veľa zdravia, lebo všetko ostatné sa dá zariadiť, získať, len toto jedno nie a pritom je to základ všetkého ostatného.
@rawmamka ďakujem aj tvojmu ocinovi veľa zdravia....inak ak by si išla zaniesť aj Rivotril, tak by som ho zobrala aj ja a bola veľmi povďačná....mamina parkinsona nemá.má len príznaky parkinsona - ten tras ale to má po CMP.....jej sa niekedy triasla len hlava a teraz občas pravá strana ale to tým že je aj slabšia....ona berie aj PK Merz - to je tiež na parkinsona - to má na chôdžu aby ju neťahalo do strán, ale ten má práveže opačný účinok, on mozog prekrvuje a preto sa musí brať najneskôr do 15-tej hodiny aby mohla spať.....tak keď máva také hyperaktívne obdobie, tak jej ho ani nedávam, lebo to by nespala vôbec

Je to na spanie a je to návykové. Ale spí sa po tom dobre.