icon

Kto mi vysvetlí EKG výsledky?

nikolienka611
5. sep 2025
Kto mi vysvetlí EKG výsledky?
anonym_b2807f
5. sep 2025

@nikolienka611
HR 105/min → srdcová frekvencia 105/min, čiže tachykardia (zrýchlený tep).

ST contour abnormality → abnormálny tvar ST úseku, čo môže byť známkou nedokrvenia srdca.

Cannot rule out anterolateral myocardial damage → nedá sa vylúčiť poškodenie srdcového svalu (myokardu) v anterolaterálnej oblasti (predná + bočná stena ľavej komory).

Borderline ECG → výsledok je „na hranici normy a patológie“, teda nie je úplne jednoznačný.

Zhrnutie:
EKG ukazuje zrýchlenú činnosť srdca a zmeny v ST úsekoch, ktoré môžu, ale nemusia znamenať akútny problém (napr. ischémiu, poškodenie srdcového svalu). Určite to treba klinicky doriešiť – ak máš bolesti na hrudi, dýchavičnosť alebo iné ťažkosti, patrí to ihneď na pohotovosť / kardiológiu.

anonym_95303a
5. sep 2025

Naozaj nie je vhodné dávať EKG záznam na posúdenie chatGPT, EKG prístroje sú často "prehnane citlivé" a vypisujú blbosti (infarkty, ischémie), aj keď reálne to tak nie je. Posúdiť to musí lekár so skúsenosťami.

pojezdalova
5. sep 2025

Doktor????

nikolienka611
autor
5. sep 2025
@anonym_b2807f

@nikolienka611
HR 105/min → srdcová frekvencia 105/min, čiže tachykardia (zrýchlený tep).

ST contour abnormality → abnormálny tvar ST úseku, čo môže byť známkou nedokrvenia srdca.

Cannot rule out anterolateral myocardial damage → nedá sa vylúčiť poškodenie srdcového svalu (myokardu) v anterolaterálnej oblasti (predná + bočná stena ľavej komory).

Borderline ECG → výsledok je „na hranici normy a patológie“, teda nie je úplne jednoznačný.

Zhrnutie:
EKG ukazuje zrýchlenú činnosť srdca a zmeny v ST úsekoch, ktoré môžu, ale nemusia znamenať akútny problém (napr. ischémiu, poškodenie srdcového svalu). Určite to treba klinicky doriešiť – ak máš bolesti na hrudi, dýchavičnosť alebo iné ťažkosti, patrí to ihneď na pohotovosť / kardiológiu.

@anonym_b2807f Fakt ďakujem že bez zbytočných otázok a múdrosti som dostala odpoveď 👍😊😀

anonym_e5de9d
5. sep 2025

@nikolienka611 lekár...never všetkému čo je napísané.

anonym_05c2df
5. sep 2025
@nikolienka611

@anonym_b2807f Fakt ďakujem že bez zbytočných otázok a múdrosti som dostala odpoveď 👍😊😀

@nikolienka611 dostala si odpoved vygenerovanu umelou inteligenciou, ktora moze byt uplny blud. Pri EKG nie je dolezity tak popis alo jeho interpretacia, preto sa vzdy dava do korelacie s labakmi a klinikou pacienta, prip. inymi vysetreniami. Boli na to uz aj upozornenia, nedavat su umelej inteligencii dekodovat rontgeny, ekg, .. lebo robi chyby, popis nemusi sediet, interpretacia uz vobec.

anonym_05c2df
5. sep 2025

Naozaj, nedavajte si ludia cez GatGPT interpretovat vysledky.. uz samotne EKG niekedy napise na papier zaver, ktory je casto uplny blud. Navyse, dvaja pacienti s tym istym nalezom na EKG mozu mat uplne odlisnu diagnozu, prognozu a liecbu.. Vzdy sa treba opytat lekara, ktory vidi aj vase labaky, vysetril si vas..

reela
5. sep 2025

Ale baby maju fakt pravdu, ked ti hovoria, aby si sa nespoliehala na AI. V EKG zavazi aj ked sa clovek pohne, kychne, hlbsie nadychne v nespravnej dobe. Clovek to vie odhadnut, AI to len napise, co tam vidi. A aj to btw len ti vysvetlila, co po anglicky napisala druha AI v pravom hornom rohu (a aj to ta AI napisala v zmysle, ze "hmm neviem take dajake hranicne to je, okrem pravidelnej tachykardie nic nemozem vylucit, co sa tyka zmien po stave po infarkte"), takze nemastne neslane este k tomu.
By sme tu potrebovali vysledky z labakov aktualne, zaznam vysetrujuceho lekara k srdcovym ozvam cez fonendoskop, vysledok minimalne rtg vys. hrudnika (ked MR srdca nemate) a stav pacienta - ci ma dychavicnost, opuchy (kde vsade?), bolest (kde, vystreluje, akeho charakteru)... no chapes asi...

janickadr
5. sep 2025
@nikolienka611

@nikolienka611 Je to uplne normalne EKG, okrem trochu rychlejsej frekvencie tam nic nie je...

anonym_a79b6c
5. sep 2025
@nikolienka611

@nikolienka611 fakt veris co ti niekto zada do umelej inteligencie? V hlave mas piesok?

mirokub
Odpoveď bola odstránená
anonym_9564f5
5. sep 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub Dlhsie sledujem tvoje prispevky, kde si sa prosim naucil citat EKG?

mirokub
Odpoveď bola odstránená