icon

Kto sa lieči na ochorenie pankreasu?

womankc
15. jan 2014

Potrebovala by som poradiť so stravou, receptami ak mi viete poradiť linky , kde by som sa tieto veci mohla lepšie naučiť , naštudovať , Poprípade liečivá, byliny, ktoré Vám dobre pomohli ďakujem

cherry1981
12. júl 2014

@bambulka63 prosim iba bilirubin si mala vysoky?

nikolajka2
12. júl 2014

@cherry1981 ahoj , doktorka (gastroenterologicka)mi to identifikovala na zaklade testov . Priznaky mam take, ze ked zjem nieco prazene mastne, boli ma nalavo od pupka.

cherry1981
12. júl 2014

@nikolajka2 Dakujem a ake testy ti robila, cize to mas iba po jedle? Aj beries lieky? Mne dal na gastre kreon a kedze mam stale pocit, akoby som mala na zaludku kamen asi ma neminie hadica aj tebe robili hadicu?

ivet1371
12. júl 2014

@cherry1981 mne zistili na sone bolelo ma až do chrbta a cele brucho cely žaludok

rachel978
12. júl 2014

@cherry1981 na ochorenie pankreasu sa robia testy rozbor - lipáza, amyláza z krvi, z moču amyláza, plus iné pridružené testy, robí sa aj usg pankreasu. Ale pri tomto ochorení je najdôležitejšia životospráva, čiže jesť čo je povolené v rámci diéty. Lieky nepomôžu keď sa nedodržiava diéta. Ale podľa toho čo píšeš to nemusí byť ochorenie pankreasu. Ja som mala kedysi niečo podobné, ťažobu na žalúdku, aj keď som ešte ani neraňajkovala, viacej ako rok som odmietala hadičku, nakoniec som skončila so zápalom žalúdka a pažeráka.

cherry1981
12. júl 2014

@ivet1371 ja som mala sono v poriadku, krv mi robili iba krvny obraz a pecenove testy to vysetrenie, ale tu amalyzu.....mi nerobili,
@rachel978 ja sa stravujem zdravo, nejem mastne, tucne, vyprazane jedla, nekorenim..

cherry1981
12. júl 2014

@ivet1371 a brucho ta bolelo stale, alebo iba po jedle?

rachel978
12. júl 2014

@cherry1981 ochorenie pankreasu nemusí spôsobiť ani strava, aj keď sa to prezentuje, že to je z jedla. Ja poznám aj takých čo sa stravujú zdravo a aj tak s tým majú problém, ale príčinu nepoznajú. Doplnila som príspevok hore, prečítaj si ho.

cherry1981
12. júl 2014

ja mam vlastne pocit, akoby som mala na zaludku kamen a bojim sa ze je to pankreas

rachel978
12. júl 2014

@cherry1981 toto nebude ochorenie pankreasu, skôr so žalúdkom, asi to bude tak že ťa hadička neminie. Možno máš veľa kyselina, to bol aj môj problém, v 35 -ke mi zistili reflux.

cherry1981
12. júl 2014

@rachel978 ano ja mam tiez take nieco akoby balvan na zaludku, teraz som sa vyhla hadici, ale asi ma neminie ☹ ☹

rachel978
12. júl 2014

@cherry1981 musíš sa len odhodlať a isť na tú hadičku. Neboj ja som to absolvovala niekoľkokrát, no nebudem ti klamať nie je to príjemne ale útechou je že to trvá 2-3 minúty. Dokonca sa dajú dať aj také injekcie - oblbováky a niektorí to takto lepšie znášajú. Ja som absolvovala aj kolonoskopiu a toto je podstatne horšie.

rachel978
12. júl 2014

@cherry1981 Z vlastnej skúsenosti Ti radím choď čím skôr, ja som nechcela ísť, stále som mala nejakú výhovorku, až to bolo neúnosné a už som musela ísť, taký zápal som tam mala, že som sama sebe nadávala že som nešla. Lieky som brala vyše roka.

cherry1981
12. júl 2014

@rachel978 A aj si brala lieky? Ja nemam kyselinu ani záhu, mam od rana ako vstanem kamen uz mi bolo dobre a zase sa to vratilo 😖 😖 Beriem ten kreon co mi dal na gastre

cherry1981
12. júl 2014

@cherry1981 no tento tyzden ma to neminie 😢

nikolajka2
12. júl 2014

@cherry1981 Robila mi na gastre aj hadicu, ale z toho zistila iba , ze mam reflux (jedlo sa vracia naspat do pazeraka). Pakreatitu mi zistila zo stolice. Beriem Pangrol 20000 a pomaha to. Inak mna na zaciatku strasne nafukovalo a ked som nieco zjedla tak ma dost casto napinalo. Neskor ma poslala aj na sono, ale tam nebolo nic vidiet.

tenerifka
12. júl 2014

@cherry1981 Ako dlho mas tieto problemy? Pravdepodobne to bude mat co do cinenia so zaludkom, tak ako ti napisali vyssie, gastritida je bud psychickeho povodu(pred rokmi som si tym presla, poznam to), alebo zo zaludocnej kyseliny.....nezmenila si v poslednej dobe stravovanie?

cherry1981
12. júl 2014

@nikolajka2 a drzis aj dietu? Mne dali kreon 10000

nikolajka2
12. júl 2014

@ivet1371 Ivet, mozem sa spytat, ci sa ti stava, ze nemozes ist na WCko, ked to nejakym sposobom prezenies so stravou. Mne ta bolest nejde do krizou , ale skor dole smerom k vajecniku.

cherry1981
12. júl 2014

@tenerifka ano zmenila presla som na racionalnus stravu, nevyprazam, nesolim, nekorenim, tyzden som mala tazkosti, potom to pozvolna prechadzalo a teraz sa to zase vracia spat, je pravda, ze som mala velmi tazke obdobie

rachel978
12. júl 2014

@cherry1981 Vieš čo ani ja nemám žiadne kyseliny ani pálenie žáhy (okrem tehotenstva), ja som nič necítila, len keď som ráno vstala, tak mi už bolo tak ťažko, to som ani nič nezjedla. Potom som brala lieky - Helicid, niečo na kyseliny neviem presný názov ale dlho som to brala, musela som isť na opäť na kontrolnú gastroskopiu. Ale už teraz som len sledovaná, už vedia, že mám reflux, takže keď prídem a poviem že mi je ťažko, tak mi len predpíšu lieky už mi žiadne vyšetrenia ani nerobia. Väčšina ľudí ma tento problém na jar a jeseň, ale teraz som už druhý rok nič nebrala, proste ma nič nebolelo.

O ochorení pankreasu viem dosť, máme to v rodine ale toto čo máš ty nevyzerá na pankreas, skôr na žalúdok - možno aj nejaký helicobakter, ten tiež mže robiť také problémy. Inak sa čudujem, že Ti dala Kreon, keď výsledky z krvi si mala dobré, nechápem načo.

tenerifka
12. júl 2014

@cherry1981 a zmenila si stravu kvoli tym problemom? Nezradila si do jedalnicka viac ovocia a nekonzumujes ho po jedle? Toto je velmi dolezite, vela ludi robi chybu, ze ovocie zje po hlavnom jedle a tym padom sa zastavi travenie a vsetko zacne v zaludku kvasit, nasleduju bolesti a problemy.....

rachel978
12. júl 2014

@cherry1981 Ale teraz čítam že testy na amylázu ti nerobili, ani lipázu ani stolicu na zbytku a lekárka Ti nasadila Kreon? Tak tomu nerozumiem načo ti to lekárka predpísala, na základe čoho.

cherry1981
12. júl 2014

@tenerifka praveze nie, este som hovorila, ze kym som jedla vyprazane nic mi nebolo ako jem zdravo boli ma zaludok, jem 4-5 krat denne a medzi jedlami mam 3 hodinovu pauzu, ovocie jem na desiatu , cize 3 hodiny po ranajkach, a obed az o 2 hodiny po ovoci.
@rachel978 ano presne to mam aj ja hned rano vstanem a uz mam kamen na zaludku.
Krv mi brali iba KO tie amalyzy mi nebrali, kreon mi dal na gastre, myslis,ze ho nemam brat?

cherry1981
12. júl 2014

@rachel978 no na gastre mi ho predisal ale tie amalyzy mi nerobili

rachel978
12. júl 2014

@cherry1981 skôr si myslím, že Ti musia urobiť komplet vyšetrenia a na základe toho nasadiť liečbu. Kreon zvyknú ľudia brať aj keď zjedla niečo ťažké, aby nemali problémy. Ale podľa mňa bez adekvátnych výsledkov by sa nemal brať.

Ale ja nie som lekárka. Treba si nájsť lekára čo Ti urobí komplet všetky testy, čiže sono brucha, komplet biochémiu z krvi, rozbor stolice na zbytky a samozrejme tú hadičku. A na základe toho nasadiť lieky.

cherry1981
12. júl 2014

@rachel978 mne robili krvny obraz, potom tie testy kde sa kontroluje pecen, bilirubin...sedimentaciu, a sono brucha, to bolo vsetko v poriadku, tak ma obvodacka posllala na gastro , hadicu mi nerobil, kedze som sa akurat vtedy citila fajn, ale predpisal mi kreon. A kazal prist ked sa mi zhorsi a urobi hadicu

tenerifka
12. júl 2014

@cherry1981 a stres, problemy? U mna to bol narazovy stres v praci, a kamen na zaludku.....

ivet1371
12. júl 2014

@cherry1981 stale ma bolelo.mam chronicku pankreatitidu či ako sa to piše.zjazveny pankreas po zapaloch prekonanych.chodim na kontrolu dva krat do roka

ivet1371
12. júl 2014

@nikolajka2 mna prežene ked nahodou zjem take ale pijem pangrol a mam už dost rokov pokoj.chvalabohu