Ktoré vyšetrenie indikuje zápal a ktoré rakovinu- CRP alebo sedimentácia FW?
Dievčatá ktoré vyšetrenie z týchto dvoch je smerodajne pri zápalovom procese v organizme a aká hodnota naznačuje že by sa mohlo jednať o rakovinové ochorenie .
Inak je aj vysokoreaktivne crp ale neviem ci aj na svk to robia. Tam by mohlo poukazat aj na chronicky zapal nie len akutny
@korunka1 vies čo mne stále vŕta hlavou že v roku 2009 som mala na preventívke FW 30/47 a v roku 2016 36/70 a CRP 11,80mg/l a že všetko ok tak mi bolo povedané ako to že ti si mnou neriešili vôbec nepatrali ppo príčine pred rokom som mala robený krvný obraz koli krátkemu operačnému zákroku Kde bola hodnota čo som písala 4.42 CRP . Ale FW sa tam neudáva . Momentálne mám tráviace problémy tak mám obavy či niečo nebolo zanedbane - dlhodobý zápal .
Ahoj som zdravotnik CRP zapalove ochor..ak vysoke ide o bakterialnu inf
Ak nizke do 10 bud
v norme al .tiez virusove ochor.bez liecby antibiotikami....treba u deti vzdy ziadat CRP vys..moze sa predist zbytocnej indikacii ATB.
FW sedimentacia ak nad 100 moze ist o onkol.ochor...hovorim moze nie je hned na 100 % musia sa vysetrit bud onkomarkery pripadne magnet.resonancia a dalsie...ale opacne to plati teda u onkol pac tito mavaju vysoku sedimentaciu..
Ak traviace problemy treba gastro vys.
prip aspon dobre sono vylucit org.pricinu teda vred al.ine...
@ctrl zo zaciatku ani nie, nemusia byt hned priznaky-tie sa mozu objavit az neskor. Mala som len take nenapadne symptomy ako napr. cely tyzden ma palilo oko, ale iba rano pri malovani cez den nic a po tyzdni to prestalo. Potom ma trebars bolel iba jeden klb na tele, trebars zapastny a to po urcitej dobe tiez preslo.
@zuzik307 dobrý môžem sa spýtať prosím vás ak má bolí kĺbi a pán doktor mi povedal že možno mám zápal v krvi a keď by som mala niečo také s toho môže byť aj rakovina ďakujem

@ctrl CRP je smerodajnejsie pre zapal, samozrejme spolu s celkovym klinickym obrazom...ziadne z nich nie je marker nadoroveho ochorenia...