Látkové menštruačné vložky - funguje to?
Ahojte, máte niekto s týmto skúsenosť? Už dlho nad tým uvažujem. Z ekologickeho, finančného aj zdravotného hľadiska 😊. Ako to funguje? Ako si to "menežujete", čistíte, ako často vymieňate... Chráni to dostatočne pred pretečením? 🤔

Ženy, látkové vložky sú ekologickejšie. Aj so zaratanim vody, energie, prášku. Jednorazová si leží na smetisku roky rokúce, má v sebe igelit, chémiu, atď. Ale pravda je, že ja by som ich nepoužívala. Zvažujem kalisok.
@0silvia0 tak tak. Ja som poharik pouzivala niekolko rokov do druheho porodu. Po nom vymenila za vacsi. Cisty, ekologicky s pouzitim iba vody. Jedina investicia bolo vyclenenie plechacika vylucne na jeho dezinfekciu. Latkove vlozky mi nepridu ani pohodlne ani ciste ani ekologicke.
Vidíš aj tu tie reakcie "fuuuj, bleeee, blablabla.." 😀 nejaké vložky si kúp a vyskúšaš, sadne-nesadne, uvidíš, ako to bude s tebou 🙂
@montemotherone urcite skus a uvidis, mne najlepšie drží ta najhrubsia vložka, ta tenká sa najviac hybe a este k tomu mi drží najlepšie na gatkach, ktore mam pocit, ze mi vobec inak nesedia, inokedy ich nenosím :D Inak to vobec nie je take nechutne ako píšu, proste treba si to vyskúšať, tažko hodnotiť bez toho. Ja som ich tusim kupovala od behulky, ona ti tu uz písala prispevok, ze ti kludne poradí. Ta najhrubsia ma taku vrstvu, ktora nepusti vlhkosť, takze si v suchu. Lahko sa to v rukách preperie a potom ich periem na 60tke s predpierkou. A vobec nie su nejak veľmi hrube, ako by človek čakal. Materiály ako bambus maju vysokú savost.
@lucyluv ja som sa stretla aj pri kalisku s reakciami fuj bleee, fuj krv, fuj umyvat to atd. Kazdemu je blizke nieco ine, takze kto chce, nech vyskusa, ale mohla by si napisat ako to funguje trebars v praci, ked potrebujes tu vlozku skutocne nenapadne transportovat na bezpecne miesto
@montemotherone tak rozmyslas aky odpad sposobujes a chces si ich kvoli cene objednat z ciny? Za mna ak chcem nejakym sposobom setrit zivotne prostredie, tak ako prve je nekupovanie malickosti z ciny.
Okrem toho, hygienicke produkty a detske veci by som tam nikdy nekupovala, nevies aka chemia este stale vo veciach je.
Inac zaujimavy napad, este som o tom nepocula.
Jaaaj, zase vsetky premudrele, ktore neskusili, ale hned vedia, ako.to je...
Ja mam menstruacne, su v podstate na principe latkovych plienok pre malunkavcov, neviem si vynachvalit, kedze mne vacsina komercnych 'papierovych' doslova vyzerie prdel, sorry za uprimnost 🙂 Ale teda len na doma, zatial si s nimi netrufam ist na cely den mimo - to len kvoli ich pohyblivosti. Ak najdem gatky, v ktorych sa nebudu posuvat, kludne aj mimo domu.
Skladuju sa v kybliku so studenou vodou ako som.kedysi skladovala precurane latkovky, kym.isli do pracky... V pracke na posledne plachanie pridam dezinfekciu. Mam ich 5+ rokov, nic som z nich nechytila, naopak jednorazovky mi ozaj vyzeru kozu ☹
Nemusia sa kupovat z Ali, ja ich mam tu od pani, ktora sa zapojila aj do tejto diskusie a odkazujem, ze som velmi vdacna.
@babatkoling a kolko kusov ich mas, aby sa to oplatilo hodit do pracky?
@0silvia0 tusim desat kusov, mame 9kg pracku, ale da sa tam dat program na 2kg 🙂 Podla mna by to bolo super v rodine s 2-3 zenami, ale ja som.tiez usetrila dost odpadu za tych 5 rokov.
@ysseba od dobrej predajkyne dostanes nepremokavu tasticku, kde ich mozes skladovat, ak si mimo domu, perie sa potom spolu s vlozkami...
@montemotherone Používala som ich pred otehotnením a aj počas celého šestonedelia. Tisíckrát lepšie ako jednorazové. Zbavila som sa kvasinky a iných výtokov a problémov.
Mám z fleru, majú vrstvu PUL (niečo nepremokavé, čo dýcha, ako na latkovych plienkach), potom nejaké savé jadro a na vrchu je niečo ako plyš (tuším sa to volá aksamit, ale možno kecám). Zo spodu je ten materiál taký drsný, nikdy mi nekĺzali po nohavičkách. Mám nočné, denné dva druhy savosti, slipové s PUL a bez PUL, k tomu nepremokavú kapsičku, čo vyzerá ako kozmetická taštička (to som používala v práci na odkladanie použitých).
Krv v látkovej vložke nesmrdí, smrdí krv zmiešaná s chemikáliami v jednorázovke. Pranie - nechala som v nádobe so studenou vodou otočené smerom dolu, tá krv sa za pár hodín všetka sama vyplavila a klesla na spodok vedierka. Je to oveľa šetrnejšie na vodu ako vymývať v umývadle pod tečúcou vodou.
Pred vyskúšaním mi to tiež prišlo nechutné. Ale mala som šťastie na výrobcu a bola to láska na prvé použitie. Menzes mám silný a pri správne zvolenej savosti nikdy nič nepretieklo.
@ziarifka super. Pozriem aj Fleur... (Vedela by si mi dať nejaký link práve na také dlhšie a väčšie? Na noc, ale dlhé u mňa aj na deň 🤔) Vďaka 😊 ❤️
@babatkoling nejaký tip na kvalitné vložky? Viac- menej už som sa rozhodla. Robím si prieskum trhu 😊♥️ Inak my sme len dve, ale určite sa oplatí. Mám inteligentnú práčku, takže aj do 2 kg, 20 min program
@montemotherone napis @behulka ja mam od nej 🙂
...som práve nasla na YT... Trošku osvety 😊
@elbar súhlas. Kúpim od slovenského výrobcu 😉
@0silvia0 k tomu "transportu", asi by som šla s kapsičkou na špinavé vložky na WC 🤷 Ten problém je podobný ako s klasickými vložkami, ak na WC nemáš kôš (ako ja v škôlke ☹ ) a jediné koše sú otvorené a k dispozícii aj deťom (v triede a ich umývarke) Upratovačky ich vynášajú len okolo 11.00, keď sme von. Takže ak tam hodím vložku potom, je tam do ďalšieho dňa. Snažím sa ju nejako zvinúť, zabaliť, takže je tam len farebný balíček, ale decká si samozrejme všimnú všetko a tie komenty ako minule okolo toho, "čo to tam je"... 🤦♀️Keď tak teraz uvažujem, z tohto hľadiska budú pre mňa látkovky tiež plusom 🤔😊
@montemotherone len ciste zo zvedavosti - co ta vedie k vymene poharika za vlozky? Ja osobne povazujem poharik za vynalez hoden Nobelovej ceny a neviem si predstavit navrat ku vlozkam. Za tie roky (cca 15 odhadom) som sem tam bola nutena pouzit vlozku a vzdy som prisla k rovnakemu zaveru - ze su otras ( ja viem, vec na nazoru a vkusu 😉).
Napada ma taka krátka úvaha. Myslím ze zeny by sa mali naučiť mat radi svoju ženskosť, svoj cyklus, dní keď sme vďaka ovulacii pritazlivejsie a dní kedy potrebujeme viac pokoja, mat radi svoju menštruáciu. Vďaka nej môžeme mat deti, žijeme dlhšie ako muži. Panuje taky názor že je to nechutne, známa modra tekutina z reklám na always vložky nám posúva názor že vlastná krv je niečo tak nechutne že cervena nesmie byť ani v TV. Parfemovane vložky majú zakryť pach, ktorý ako tu bolo písané vzniká hlavne kombináciou krvi z chemickými prísadami vo vložkach. Neverila som tomu až dokým som nebola nútená kedysi dávno použiť klasické obrovské "vatovky" a zistila som ze najviac smrdia tie najdrahšie vložky.
Myslím ze použité vložky sú rovnako nechutne ako použité plienky. Keď nám nevadia pouzite latkovky od vlastných detí nemala by nám vadiť ani vlastná látkovka.
Našťastie dnes je toho na výber naozaj vela a dá sa to nakombinovať. Tiež si neviem predstaviť používať latkove vložky na nejakej služobke a celý deň nosiť so sebou všetko v taške. Ale zase večer doma prečo nie.
Mne na klasických jednorazovkach vadí aj problém o ktorom sa rovnako ako pri plienkach moc nehovorí. Okrem toho ze ide o nerozlozitelny odpad vďaka bielidlam a chemikáliam spôsobujú rôzne intímne problémy. Je to tiež súčasť tej umelej predstavy o snehobielich voňavých vložkach a tampónoch, nevonave a sivé vložky by asi málokto kupoval.
@simsalabim ak môžem odpoviem ti aj ja. Pohárik používam 1 - 2 deň, hlavne teda keď som v práci, vonku, pri športe. Ale doma, pri spánku mi to moc nevyhovuje, ja mam napríklad už 2 deň veľmi slabú menštruáciu, v noci takmer žiadnu tak mi to príde zbytočne. Keby som humusacka stačí mi jedna vložka na deň, čo jasne ze nechcem. Fungujem na klasických intimkach a toho potom spotrebujem veľa tak hľadám alternativu
@0silvia0 baby to tu uz asi celkom fajn vysvetlili, v diskusii podo mnou. Ja s tym nemam az tolko skúsenosti, kedze som vela menzesu nemala, ani do prace nechodim, najskor som kojila a potom zase tehotná :D ale funguje to plus minus ako s tymi latkovymi plienkami, je na to nepremokavé vrecúško. Niekedy sa da mozno zacat aj s malými krokmi, ze hoci zena napriklad nosí tampóny a k tomu pre istotu intimku, moze nosiť látkovú. Myslim si, ze to uz by az take nechutne nemuselo vacsine pripadať 🙂
@lucyluv mne kalich maximalne vyhovuje, ja alternativu nehladam, pytam sa len zo zvedavosti.
@montemotherone ono kazda alternativa ma svoje... Ja tiez zostanem znervoznena, ked idem v praci na wc (je len jedno na poschodi s umyvadlom, ostatne su s umyvadlom spolocnym) a prave toto umyvadlove je obsadene😤
@lujza123 s krvou mam vela skusenosti, v pohariku totiz krv je 😉 A vobec mi ako taka nevadi. Ma svoj specificky zelezny pach, ale vobec nesmrdi ako vo vlozkach, lebo sa bez pristupu vzduchu nerozklada. Ja si vlozky pamatam este take vatove v akoby obvaze ( buduci rok mam 50), tie boli urcite bez pridanej chemie a parfemov, pretiekli lahko, vselijako sa stocili... a ta krv tam smrdela. Pri pristupe vzduchu sa krv rozklada, s tym nic nenarobime. Vyrobcovia ich zacali urcite parfemovat preto, ze tu rozkladajucu sa krv proste citit. Vlozky sa mi nepozdavaju kvoli rozkladu krvi, chemikaliach v nich a este mi vadi, ze to cloveka hreje od spodu... a clovek sedi vo vlastnej spine. Moje dievcata smerujem na neparfemovane priedusne jednorazove vlozky, starsia skusila aj tampony a teraz pouziva len poharik. Mladsia este menzes nemala, ale uz asi coskoro pride.
Ja posledny den tiez pouzivam iba slipovu vlozku, chapem, preco ku koncu nepouzivas poharik. Ja mam silnu hlavne 2. den. Preto som kedysi mala Melunu S na 1. a 3. den, Melunu M na 2.den. Teraz uz len L, lebo mi tie mensie nevyhovuju sirkou a preteciem.
@simsalabim hej, ten pocit sedenia na vlhkom, vo vlastnych vyluckoch prilepenych na zadku a intimnych miestach mi tiez velmi vadi po navyknuti si na kalich... Ale zasa zena, ktora prechadza z klasickych vloziek na tieto bavlnene, to vadit nemusi...
@0silvia0 suhlasim. Ale zakladatelka pisala, ze pouzivala poharik, ale po porode jej preteka.... myslim, ze dnes uz je tolko vyrobcov poharikov, ze by urcite vedela najst taky, co by nepretiekol ( tipujem problem v sirke poharika), preto na zaujima, preco chce prejst na latkovky. Ciste zo zvedavosti... Pre mna je mat vlozku utrpenie po tom, co som si zvykla na poharik.
@simsalabim hej, na tuto vec s pretekanim kalicha som u autorky pozabudla...
@montemotherone
@lujza123
ja mám vložky, z ktorých väčšina už má 10 rokov a stále sú ok. Finančne sa mi to teda oplatilo. Za deň miniem 5-6-7 vložiek, rovnako ako pri jednorázokách ( savosťou by vydržali aj 2-3, no načo šetriť 🙂 doprajem si to pohodlie)
Nosím ich doma, aj do práce, jedine na služobky beriem aj jednorázovky. Tých pár dní si s jednorázovkami vždy odtrpím. V robote nič neprepieram, vložka sa dá zbaliť a patentkou zapnúť tak, že nič nevidieť ani necítiť. Keď ich takto vložím do nepremokavého vrecka, sú bezpečne uzavreté pred svetom.
Doma preložím do vedierka bez vody. Periem raz za dva dni. Pred praním akurát namočím na 15-20 minút do studenej vody aby sa odmočili a dám oprať. Z večera na ráno sú suché. Pri svetlejších farbách stačí namydliť pred praním žlčovým mydlom a operú sa pekne.
Nepremokavé vložky nepremoknú, mala som aj flísové a čisto bambusové, pri tých som mala občas problém, ale tie s pulom sú fakt nepriestrelné. Pri jednorázovkách sa mi stáva, že sa pokrčia a cez okraj pretečú. Mám silnejšiu ms, možno pri slabšej by stačili aj tie bez nepremokavej vrstvy.

@ysseba nehovoriac o tom že zaschnutu krv nevyperies poriadne na prvý krát 😬potom to musíš namáčať,prostriedok na skvrny atd atď. Neviem zdá sa mi to celé kontraproduktívne...