icon

Lekár mi tykal

23. máj 2022

Ahojte pred par dňami som bola u lekara. Týkalo sa to očkovania do krajín mimo Európy. Bola som tam aj s mamou. Očkovali sme sa obe, keďže cestujeme. Lekár mi po celý dobu tykal. Mne sa to zdalo maximálne nevhodné. Ja som mu netykala. Nepoznáme sa, videli sme sa prvy krát. Mam 27 rokov. Ešte tam o mesiac pôjdem. Chcem ho na to jednoznačne upozorniť, som dávno dospelá, tak nech sa nejako správa. Akým spôsobom mi odporúčate aby sa lekar zbadal ?

evaachesa
23. máj 2022

Tak v prvom rade ti to malo zalichotiť lebo zjavne vyzeráš na menej ako 27 a ešte keď si prišla s mamkou, možno ťa mal za neplnoletú. 💁

sovica
23. máj 2022

Tykal Ti asi preto, že vyzeráš veľmi mlado. Predpokladám však, že tam mal Tvoje iniciály, z ktorých je jasné, že už nie si dieťa/tínedžer. Ja by som mu asi povedala: "Prepáčte, nepamätám si, my sme si potykali?" Ak by mu to doplo a ospravedlnil sa, OK, ak nie, možno by som to tiež skúsila na neho s tykaním😉
Ešte mi napadlo, nie je to nejaký starší lekár ku ktorému si chodila ako dieťa? Lebo mne všetci lekári, ktorí ma poznajú "od decka" tykajú a to teda vôbec neriešim...a to som o dosť staršia ako Ty.

anonymous87
23. máj 2022

Inac aj tak je to mile. Keby len taketo problemy boli na svete. Ach, to by bola krasa … ✌️

lauriinkaa
23. máj 2022

Ja chápem, že si na svoj titul hrdá, kto by nebol, ale naozaj? Nech sa zaradí MUDr. pred Ing., alebo za? Že Ti tykal? Ak by si mala v sebe aspoň kúsok pokory, pousmiala by si sa a myslela si svoje. Nebudeš tam chodiť ako na hodiny klavíra predpokladám, takže by som to neriešila. Ja mám aj titul aj firmu a keď mi niekto zatyká, nestaviam sa na zadné 🙂

sovica
23. máj 2022

...a sorry, teraz to ešte raz čítam a vidím, že ste sa videli prvýkrát... Nevadí, ber to pozitívne - ako lichôtku - vyzeráš ako tínedžerka.

kiwi3
23. máj 2022

ak to bol starsi pan a ty si navyse prisla s mamou, tak no a co... asi ta bral ako "dieta". tiez by mi to mozno bolo cudne, ale zase super, ked clovek vyzera mlado. teraz prave budes vyzerat smiesne ty, ze sa beries prilis vazne.
podobe ako tu na fore, kde sa zrazu niekto zacne ohradzovat, ze si treba vykat... tak urcite 🙄

evaachesa
23. máj 2022

Mne na jednej akcii pri vstupe taká max 20tka potykala a opýtala sa či som mala 18 že aký náramok mi má dať. Ešte 2 dni som z toho bola vytešená. Ako super mi to padlo. 😂 Buď rada že nemáš vážne problémy a fakt sa vykašli na takúto hlúposť. 😉

tykat
23. máj 2022

Ja ti viac zavidim to tykanie ako nejaky titul 😉, mne snad od 12tich vykali, na vsetkych triednych fotkach vyzeram ako ucitelka c.2

A dr. by som milo a prijemne povedala "pan doktor ja asi vyzeram mlado ale mam uz skoro 30, tak bud si teda potykajme nech to neznie divne alebo prejdime k vykaniu" 🙂

ropucha6
23. máj 2022

Nebolo to v BA na Teslovej? Tam si pamatam takeho lekara, tiez nam s kamoskou tykal a to mame 36 🙂

hazelgracegus
Odpoveď bola odstránená
pribinak
23. máj 2022

Baby, nenakladajte jej.

Eticky kódex je aj pre lekárov. Aj keby mala 18 a 1 deň a vyzerala by ako 12 ročná, tak jej má lekár vykať.

a_alexandra_a
23. máj 2022

Pani inžinierka, netreba sa pocítiť z toho, že ste tiež vyštudovali vysokú školu a máte 27 rokov. Nikto z vášho titulu na zadok nespadne. Toto vaše správanie vypovedá o tom, že mate síce školu aj vek na to, aby ste vedeli rozoznať podstatné od nepodstatného, ale evidentne nie všetko čo je na papieri sa reálne odrazí aj na vystupovaní.
Treba do života pridať trochu pokory a nemyslieť si, že ste niečo viac. To, že lekar zvolil tykanie vypovedá o ňom, ale to, že to riešite na internete a nezabudli ste pripomenúť, že ste inžinierka zase vypovedá čo-to o vás. Len tak mimochodom, lekar má určite vyššie vzdelanie ako inžinierka, väčšina lekárov ma atestácie a vzdelávajú sa celoživotne 😉
Takže ako som napísala, pridajte pokoru do zoznamu svojich hodnôt, ušetrite si mnohé strápnenia 🙃

domka222
23. máj 2022

Hrozné,čo sa ti stalo 🤦‍♀️. Ja som bola minule u lekára s dcérou na očkovaní a Dr sa ma pýta : "mamička a lyžičku máš, či môžem dať svoju? " Svet sa mi nezrútil a dokonca som ani nemala potrebu to riešiť na koňovi. Titul získaš aj tu teraz 😂

ildiko36
23. máj 2022

Bože mať vaše problemy🤔v nemecku aj 20r tyka aj 80rocnemu.

viestta
23. máj 2022

@pribinak mal by jej vykat už od pätnástich, o tom po tom. Ale tu nie je problém neokrochany lekar, tu je problém, že slečna sa napriek veku a vzdelaniu nevie o seba postarať.

tykat
23. máj 2022

Inak ja som tiez inzinierka (strojarstvo) a som si spomenula ze pri porode mi dr. vravel "pani inzinierka tlacte..." skoro mi dieta zabehlo v maternici 😂
A teraz som bola na operacii oka a dr. mi hovori "pani inzinierka nehybte okom a pozerajte do tych svetielok, idem urobit rez" a ja na to so smiechom "pani dr.nehovorte mi inzinierka lebo mam pocit ze tiez by som mala chytit nejaky nastroj do ruky a nieco robit" 😂😂😂

miskakyska
23. máj 2022

.spýtaj sa... kedy sme si potykali?..nabudúce Ťa možno vykoľaji a bude Ti vykať...

joannita
23. máj 2022

Mne teda vzdy zalichoti ked mi niekto zatyka, mam po 40 a stale sa mi to stava niekedy a vzdy ma to praveze velmi potesi 😃
Autorka nebud taka uzkoprsa, riesis blbosti

katyav
23. máj 2022

@tykat "pani inžinierka tlačte"... Strašne sa smejem 👍🤣🤣🤣🤣🤣

viestta
23. máj 2022

@katyav mňa sa to síce netýkalo, ale áno, počula som to z vedľajšieho boxu na sále. Neviem ci pouzivaju aj Pani magistra, teraz predýchajte.

dadis
23. máj 2022

Ja teda v dokladoch titul nemam, je divne ze mi zvyknu lekari vykat aj napriek tomu 😀😀 Ale vazne, ved ak sa ta to dotklo mohla si asertivne poprosit o vykanie. mne osobne by to asi nevadilo, ak by bol inak slusny, tiez by som mu zacala tykat. Ved o nic vazne nejde, ine by bolo, ak by bol prilis ulisny, dotieravy a citila by som, ze akolvek narusil moju intimnu zonu. Vtedy by som trvala na vykani, aby som si od neho udrzala odstup.

sisaka
23. máj 2022

U nás, anglicky hovoriacej krajine, sa tykanie/vykanie dá rozlíšiť len oslovením a s tým sa tu veru nikto nepára. Moja lekárka mi tyká a to ja mám pomaly k 50ke a ona o 5-7 rokov menej a ja jej vykam 😂. Môjho fešneho mladého zubára oslovujem Dr. krstné meno, lebo ho tak všetci volajú a tam moje “vykanie” konči. Aj najvyššiu managerku oslovujeme krstným menom a na tituly si tiež nikto nepotrpí, takže samozrejme bez nich.
Pamätám si ale cestu autobusom na Slovensku, kde milý otecko s dvoma detmi sa vrhol na približne rovnako starého chalana, Ktorý mu povedal dovolíš, keď sa predieral k dverám a ten mu skoro zuby vybil a ziapal po ňom, že komu tykáš. Moje dcéra ma dodnes z toho traumu, mala nejakých 10 rokov a v slovenčine nechápala tykanie a vykanie a všetkým tykala, ešte šťastie, že ju nejaká predavačka nechytila pod krk.

Takže milá pani Ing. aby si sa z toho nepo….akú nehoráznosť si nejaky doktor dovolil… Nabudúce mu ukáž, kde sa má zaradiť 🤦‍♀️

anonymous87
23. máj 2022

@pribinak samozrejme ze jej mal vykat. Ale zas vyrobit z toho aferu hodnu zakladania diskusie? A zdoraznovat titul? Ako vazne? Ked je teda pani inzinierka dospela a potrpi si na vykanie ma usta nie? Ved slusne poviem, ze by bolo vhodne aby jej vykal…
Ja napr.ked ma aj 12 rocne decko pozdravi dobry den, odzdravim dobry den 🤷‍♀️ Ale teda ak mi niekto zatyka, tak sa z toho nezrutim 😂

petulda333
23. máj 2022

@pribinak myslim,ze vsetky vieme,ze by mal vykat. No stalo sa a nie je to katastrofa,bud sa mala ozvat tam,alebo nech je ticho. Sprava sa ako decko. Tam usta neotvori,potom zaklada temu ako ho upratat. V prvom rade nech sa zamysli nad sebou

sisaka
23. máj 2022

@tykat ja som pred vyše 20 rokmi rodila na Slovensku a v tom čase to bola jedna veľká sála, oddelená len závesmi a vedľa mna bola tiež jedna, ktorej hovorili pani inžinierka tlačte….Som tam skoro odpadla od smiechu 🤣

rebekamarcusko
23. máj 2022

No je tam toho. 😂 mne tykaju pernamentne. Kym su ku mne slusni,tak mi to nevadi. Ak bol neprijemny by som mu mozno nieco povedala. Ak nie tak by som na vasom mieste na to uplne kaslala pani inzinierka

lindusss2016
23. máj 2022

My sme sa pre tromi rokmi prestahovali do panelaku, kde sa mi od zaciatku sused nieco cez 50 zdravi Ahoj 😁 ja neviem, ci si este nevsimol moje dve deti, alebo si mysli, ze vencim mladsich surodencov 🤔😁 v kazdom pripade ma to nijak neuraza, je to cudne, ale vzdy sa pousmejem. Pride mi to uplne normalne od starych ludi, ale tento pan je este v produktívnom veku. Co uz? Mozno dobre nevidi, alebo mi len chce spravit radost 😊

pribinak
23. máj 2022

@anonymous87
@petulda333 zas nerobme dramu. Niektoré z nás sú menej výrečné, pohotové a odvážne

No tak sa chcela poradiť a dostala tu taku nakladačku že dovi dopo

autor
23. máj 2022

Fakt skvelé, jedine na MK len človeka zdrbať. Čo iné možno čakať. Namiesto toho aby ste si poniektoré zopakovali maturitu zo slovenčiny a naučili sa čítať s porozumením, tu trepete o nejakej pokore. Titul Ing. ako som už písala bol na občianskom s tým, že si ho lekár mohol všimnúť a sám mu to napovie, že nemám menej ako 24 rokov, resp. som isto plnoletá. Neviem o čom tu točíte, a chytáte sa za skratku vytiahnutú z kontextu. O žiadne vyťahovanie nešlo, iba o ďalší možný údaj, ktorý si mohol všimnúť na občianskom preukaze okrem dátumu narodenia. Ale to žiaľ by sa polovica z vás musela naučiť čítať s porozumením. Môžem na MK asi ťažko očakávať, že sa tak stane. V celej diskusii nejde o tituly, ale niekto si aj tak nájde fantazmagoriu, na ktorej sa začne odbavovať, aj keď diskusia o tom nebola. Baby treba ísť naspať do školy, čo tu predvádzate pri tejto diskusii.

Rozhodne nepotrebujem aby ma lekár nazýval pani inžinierka, ani to od lekára nebudem vyžadovať, je to hlúposť. Ale nič sa nemení na tom, že ako dospelej osobe mi má vykať. Jednak som bola neuveriteľne napaléná, keď mi nukal zbytočnú vakcínu, ktorá v danej krajine je úplne zbytočná a nikdy nie je ani odporúčaná. Akurát ja sa mám podielať na zníženie jeho straty v hodnote 35 000 eur čo vykázal na finstate na rok 2021 a 2020.

nevenka
23. máj 2022

Ale Vam to tu pride vsetkym fakt normalne, ze lekar tyka pacientovi?
Ked si nie som ista, vykam. A na Slovensku to patri k beznej slusnosti v konverzacii 2 cudzich dospelych ludi. Ked ide s mamou, co na tom? Tak cestuju spolu a spolu sa sli ockovat, co je na tom? Tak budu chodit osobitne, aby jej netykali???
Bola tu raz tema, ako gynekolog nejakej tehotnej mamicke tykal a vsetky komentare tu pohorsene, ze co si to dovoluje a treba ho upratat, ma sa ohradit. A tu, div sa svete, je to pravy opak 🙃. Ma byt spokojna.
Mna raz kurier nazval slecnou a hovorim, ze ale kde aka slecna. Ze to uz davno nie som. Ale co, vyzerate velmi mlado, tak pre mna ste slecna. Podakovala som. To bolo take mile stretnutie. Potesilo. Keby mi tykal len tak ako dakej starej kamoske, dojem by bol uplne iny. Ja by som to jednorazovo asi nechala tak, ale prijemne by mi to nebolo. Ked s niekym zistime, ze sme podobneho veku a sme si sympaticki, tak si potykame a je vybavene. Ale inak vsetkym dospelym vykam. Patri to k zakladnej slusnosti.
Ja si skor neviem zvyknut, ze mne sa deti zdravia dobry den, oslovuju ma teta...🙃🤣.

petulda333
23. máj 2022

@pribinak tu nakladacku dostala aj preto,ako sa vyjadruje. Doktorovi ide ukazat jeho miesto? A to zdoraznenie titulu 🙈 no ked je taka hrdinka,mala sa ozvat