Lichen planus v ústach
Ahojte, uz približne rok mam problém s touto nepríjemnou chorobou (lichen ruber planus), ktora sa mi prejavila v ústach (vnútorna strana lic). Vsade citam a pocuvam len o tom, ako sa to neda liecit a nik nepozná povod tohto ochorenia. Je tu prosim Vas niekto, kto ma s tymto skúsenosť alebo by mi vedel dat radu? Uz je to skutočne neprijemne a obavam sa aby to nepreslo do niečoho horšieho 🙄. Ďakujem
Pripnem sa, hadam sa nikto neurazi..tiez ma zaujima ten borax..
@milos663
Ahojte,ja som minuly rok mala herpes na dasne,tento rok v maji si zubna lekarka vsimla lezie na jazyku,bolieval ma jazyk,palil.Myslela si,se je to mechanicky problem,zbrusila mi zadne stolicky,odporucila brat B,A,E vitaminy,co som vybrala.Chvilu bolo lepsie,potom som vyradila rozne jedla,pozorovala som sa kedy zhorsenie a pod.Hlavne som vyradila mentol,ustne vody atd.Dalsia kontrola a odporucila mi zubna riesit to na stomatochir.Bola som pred 3tyzdnami v BB,spravili mi biopsiu jazyka.Potvrdili lichen ruber planus oralny.Musim ist na kozne.
Vyplachujem si usta z justu 31 olejom 1kvapka do vody,pijem aloe.Uvidime co bude dalej.
@majorosovalucia dik za info!
Palil ťa cely jazyk?...mna pali len na lavej strane,na boku.....biopsiu mi odmietli.....zuby mam obrusene.....všetko mozne som poskušala a nic.....obehala som x lekarov.....jednu vec som si všimla....mam totiž problemy z dutinamy......to ale z tym nesúvisí.....ale keďže dutiny mam už chronické dávajú mi kortizonove spreje......a keď ich pouzivam do nosa zanika mi aj problem na jazyku........
Určite potom napíš ako si dopadla na kožnom....drzim palce
@zuwa78 ahoj,na koznom mi dali vyplachovanie boraxom,o 2tyzdne mam kontrolu,kortikoidy nemozem.Ak to nezaberie asi mi daju metotrexat.Na FB je skupina s touto chorobou,najdes ju pod oral lichen planus.Prispevky su v anglictine,ale vela info sa tam da docitat.
@majorosovalucia ten MTX ma veľmi silné vedľajšie účinky... netrufla by som si ho brať......čitala som o ňom na rôznych zahraničných fórach.....
Ten borax ak budeš užívať daj vedieť....či pomohlo....
@zuwa78 ahoj,zatial s tym boraxom nic moc,uvidime.Toho MTX sa obavam aj ja.Na forach spominaju liek iny ako MTX,potom radia pulling s kokosovym olejom.Toto skusim.Co si skusila ty?
@majorosovalucia ja som poskušala rozne vodicky na kloktanie z lekárne aj na predpis od lekarov a nic nepomohlo....ústne probiotika na cmulanie, tiež mi to nepomohlo
X krat odobratá krv,všetko ok
Na krcnom u rôznych lekarov som bola nik nic nevidí
Zubar mi povedal ze treba obrusit zadný zub nic to nedalo...
Na chirurgii skúmali, pozerali a ze nic nevidia ze je škoda brat vzorku z jazyka
No ešte pôjdem skúsiť alergologa, a skúsim testy ci nereagujem na neaku potravinu....
Ct,mrt som mala tiež robené....
@zuwa78 je to zvlastne,vezmi si ja som bola na stomatochirurgii v BBa robili mi biopsiu hned.Na prve sedenie,necakali.Bola som v Nurchu v Piestanoch v decembri,tam mi robili tiez este sono slinnych zliaz.Este uzivam olej 31bylin z justu,vyplachy aj vnutorne.Clovek skusa vsetko.
@zuwa78 dobry vecer prajem,presunuli ma na specialnu koznu amb,vcera som bola prvykrat,od dnes mam imuran 25mg,plus nejaky gel na predpis na ustnu dutinu,lokalna liecba nezabrala,rozsirilo sa mi to.Brali mi krv na geneticke testy a vsetky testy.Uvidime ci to zaberie.Imuran je iny typ lieku ako MTX.
Ako ste vy natom?
@majorosovalucia u mna žiadne zmeny.....nik s tym nič nerobí......jazyk, vnútorná strana lic a hrdlo ma trápi stále....este sa mi aj dole pohorsilo......dostala som v pondelok krem dermovate na spodok(vagína)...tak to mastím (kortikoid)zajtra by som mala dostať výsledky krvy a moču.....na druhý týždeň som objednaná u dermatologa v Bratislave (dr.Juraj Hegyi)
Snáď sa niekam pohnem......psychicky som rozladena.....
Kde je ta špeciálna kožná ambulancia?
Som zvedava co ukážu genetické testy a tiež som zvedava ako ti bude po tom lieku.....tesim sa že to tu zdielaš. . Držim palce,.... píš....
@zuwa78 ahoj,mna rovno odporucili do nemocnice Nove Zamky,tam maju specializovane ambulancie.Na prve vysetrenie ides na vseobecnu koznu amb a potom uz na specialnu.
Ja som minuly tyzden musela ist znova na dentalnu hygienu,to som bola v oktobri v polke,lokalna liecba mi reagovala so sklovinou.Ked pojdem ku gynekologovi na preventivku,tak musim tam odniest spravu a lekar nech skontroluje,ci to nemam aj na pohl.organoch zvonka.
Ozvem sa priebezne.

@milos663 ahoj,pomohol ti ten borax?