icon

Lichen ruber planus - skúsenosti s týmto ochorením

hamimami
27. feb 2014

Dobry den, dozvedela som sa ze trpim tymto ochorenim, kedze mi pan doktor k tomu nic nepovedal a svoju diagnozu som si iba vyguuuuglila, nie som velmi nadsena tym co som sa dozvedela.....chcem sa preto opytat, ako sa s tym zije, ci sa to da nejak efektivne zmiernovat, lebo docitala som sa ze je to ochorenie chronicke a neliecitelne ☹ mam to zatial na nohach, a podotykam pan doktor mi napisal kedze kojim iba excipial mast a nic ine....dakujem za vsetky rady

ywa_m
19. sep 2019

@emma4442 mne na to doctor predpisal steroidove kvapky na vyplachovanie,ale nerobila som to.Brala som kurkumu v kapsuliach,stale beriem magnesium,d-cko...ustupilo mi to.Obcas sa to zhorsi na par dni,ak nieco drazdive zjem,alebo som v strese,potom zas ustupi.

relaxx11
23. sep 2019

prečo neskúsite Dračiu krv? Že vás baví pchať sa tabletkami 😒

mariacu
16. jan 2020

Dobrý deň.Túto chorobu som spozorovala pred pol rokom na zápesti až po lakte a potom celý chrbát.Ten bol samý pupenec od krku až po kostrč.Lekárka mi povedala,že je to zo stresu a slabej imunity.Mala pravdu,nakoľko rok bol pre mňa veľmi náročný aj váhou som šla dole. Lekárka mi odporučila viac oddychu , vitamíny a maste,ktoré nie veľmi zaberali.Keď svrbenie bolo silné a pupence mokvavé,tak som to potierala propolisom v 80%liehu,štípalo ale pomáhalo to skľudniť a vysušiť.Prešli 2 mesiace a vysypalo sa mi aj na kotníku.Tak som šla za obvodnou a pýtala injekcie B12-1000/raz týždene 1inj.Vybrala som 5 inj.a tieto napadnuté miesta som začala striekať sprejom/Candibene/a po mesiaci sa to veľmi zlepšilo.Na rukách mám iba svetlé fľaky a na chrbte ešte zopár vyrážok.Táto choroba je kvasinková a Candibene je na plesne.Ak to niekomu pomôže,tak budem rada lebo mne to pomohlo veľmi.🙂

emma4442
16. jan 2020

@mariacu dobrý deň. Mne sa to nevyhodilo na koži ale v ústach. Obe strany líc a boky jazyka. Take biele pavučiny a na jazyku biely povlak po bokoch. Pri niektorých druhoch jedál pociťujem pálenie, stipanie jazyka. Užívam vitamíny, ale zatiaľ žiadne zlepšenie.

mariacu
17. jan 2020

Skúste tie injekcie B12 ale 1000mg,po tretej injekcii sa to začalo rýchlo zlepšovať.V ústach je to horšie.Skúste ústa vyplachovať zriedeným propolisom,hlavne pred spaním./pozor farbý zuby/ alebo povytierať.Prajem skoré uzdravenie.

relaxx11
18. jan 2020

@emma4442 prečítajte si moje príspevky 😉

lukasus
17. máj 2020

Ahojte, mám problém od leta 2018, ktorý sa nezlepšuje..trošku popíšem situáciu.. v lete som mal nechránený styk..asi tak dva (možno neskor) dni po, ma svrbelo tam dole a aj spravili malé vyrážky, neotáľal som..a šiel ku kožnej..spravili mi komplet vysetrenia na pohlavné choroby, všetko negatívne. Našli mi len kvasinky, to som bral tabletky a tušim aj masť. Za ten čas, uz som pomenil troch kožných, rôzne dovody. Už mi aj kadečo diagnostikovali, pride mi,že ani nevedlei riadne. Bol som aj na testoch či nemám alegiu na nejakú látku, negatívne.Na testoch či nemám psoriázu tiež. AJ druhý krát či kvasinky, tie som už nemal. Tak teda sme sa dostali k tomu, že mám genitálny lichen ruber planus. Tých kortisteroidných mastí som mal už mnoho nevidím zlepšenie, akurát len horšie..Beriem aj vitamíny, nefajčím, pijem príležitostne, športujem 4xkrát do týždňa. Nejaké rady, alebo niekoho odporučiť? dosť to vplýva na psychiku po takom čase...alebo skusit nieco alternativne..ako bylinky, cital som, že praslička alebo skorocel je fajn na to..mometnálne mam advantan 2x na noc za týzden a cez den taký regeneracný krem, volne dostupný...ale no uz nemyslím že........
za kazdú radu, alebo usmernenie dakujem vopred

mariacu
17. máj 2020

Ja kedˇsom vybrala injekcie B12,tak pár týždňov bolo fajn a začalo sa to znova ukazovať,raz na nohe pri členku,potom vyššie a teraz to mám na koštrči a tam je to horšie.K lekárke nechodím a používam propolis,skorocel namočený v alkohole a Candibene v spreji /je to proti plesni ale pomáha viac ako maste od kožnej/U vás je to horšie miesto kde si neviem predstaviť použiť propolis.Ja to tamponom poriadne vytriem,štípe to ale potom je to dobré.Skúste skorocel ako čaj na omytie alebo som počula o dračej krvi,že to veľmi pomáha,ja som ju neskúšala.Prajem skoré zlepšenie.

lila113
15. mar 2021

@trnavska ahoj, dalo by sa ti niekedy zavolat? Vidim, ze mas s tymto ochorenim skusenosti a mne ho teraz diagnostikovali. Dakujem

verrramkonik
15. mar 2021

Ahojte.Prosim mohla by som par otazok ohladom tohto ochorenia?Najlepsie sukromna sprava s niekym kto ma skusenosti

mariacu
Autor odpoveď zmazal
mariacu
Autor odpoveď zmazal
lila113
28. mar 2021

Ahoj Emma, aky mas stav v tych ustach po roku?

emma4442
28. mar 2021

@lila113 ahoj. V novembri 2020 sa mi to začalo zlepsovat a teraz na lícach je to už takmer v poriadku. Mam biele škvrny po boku jazyka. Ale nič ma nepali, neboli. Trvalo mi to od 06/2018 do 11/2020.

lila113
3. apr 2021

@emma4442 tak to je super, asi fakt ta psychika robi vela. Drzim plce, aby to tak ostalo 😊

nanina912
2. aug 2021

@trnavska Ahoj…prosim Ta, ja mam lichen planus anularis, prosim, co Tebe pomohlo? Dakujem moc

nanina912
2. aug 2021

@darro Ahoj, Darro…. Prosim Ta, mam naozaj taky rozsiahlejsi lichen anularis, co Tebe pomohlo? Dakujem moc

lichenpacient
9. aug 2021

@trnavska prosím ta môžeš sa podeliť o info ohľadom manažmentu liečby?ďakujem

monikacsanyi
7. apr 2022

@mariacu ahoj. Mám tiež túto chorobu lichen ruben planus od septembra 2021 na koži aj v ústach potvrdené kožným lekárom. Mne sa to nejak nezlepšuje. Ako si na tom teraz? Je to lepšie? Môžeš mi poradiť?

mariacu
7. apr 2022

@monikacsanyi Ahoj,ja to už 2 roky nemám. Zopakovalo sa mi to po roku a bolo toho viac ako prvý krát. Brala som b12 injekcie 5ks 1000mg a potom vitamíny hlavne selén,zinok,piridoxin a tiamín.Mastila som to masťami od kožnej a po 2 mesiacoch sa to stratilo a je to v poriadku. V ústach som nemala.Veľmi zlý je stres a vyčerpanie,preto treba viac oddychovať a nebrať všetko veľmi zodpovedne.Dúfam,že sa toho zbavíš a bude to dobre.Netráp sa vecami ktoré nemôžeš zmeniť.Prajem skoré uzdravenie.

monikacsanyi
8. apr 2022

@mariacu Veľmi pekne Ti ďakujem za radu a odpoveď. Budem si veriť, ale ten stres, je ťažké sa toho zbaviť a robím nočné smeny. Budem sa snažiť myslieť pozitívne!

monikacsanyi
12. apr 2022

@nessik ahoj! Môžem sa opýtať, ako si na tom v dnešných dňoch s touto chorobou? Je to lepšie?

mariacu
12. apr 2022

@monikacsanyi Ahoj,už 2 roky mám pokoj,vôbec sa to neobjavilo a dúfam že sa to už nevráti.

monikacsanyi
12. apr 2022

@mariacu ahoj! Aj na tvári, aj na krku, na celom tele sa mi robia fľaky, červené papuľky. Moja susedka je zubná lekárka, povedala, že je to už na celý život môj. Niekedy to bude lepšie, niekedy horšie. Mne to nesvrbí, len je to nepríjemné. Každý deň ma to trápi, neviem na to nemyslieť. Ja som už tiež vyskúšala mastičky, bylinky, vitamíny. Natieram si to dodnes. Bezgluténovú a bezmliečnu stravu musím prísne dodržať, nakoľko mám gluténovú senzitivitu a histamínovú intoleranciu. Aj ja by som bola veľmi rada, keby to fakt zmizlo! Viem sú omnoho horšie choroby ako toto. Len sa s tým neviem zmieriť.

mariacu
13. apr 2022

Pomohli maste od kožnej, na deň zinkoví olej a na noc Bel.Ambiderman sú to robené maste.Je to neprijemná choroba hlavne vzhľadovo.Najhoršie to bolo na kostrči,chrbát a pod stehnami v zhybe,tak to bolo bolestivé.Dietu som nedržala,nemám alergie na nič ale oveľa viac som sa snažila piť a vylučila som cukor a sladkosti veľmi málo. A ešte som si spomenula,že som sa sprchovala s gelom na intimnu hygienu s ph 5,5 a to mi robilo dobre,nebolo to také červené po sprchvaní.Ono to postupne zmizne a bude dobre.

monikacsanyi
13. apr 2022

@mariacu ďakujem pekne za dobré rady. To je fakt dobré, že si sa z toho vyliečila. Budem si veriť a snažiť.

monikacsanyi
17. apr 2022

@darro ahoj! Ako si na tom? Ja sa trápim s týmto ochorením. Už si sa z toho vyliečil? Opustila Ťa táto kožná choroba? Prosím napíš.

zuwa78
9. sep 2023

@emma4442 ako si teraz natom?...polepsilo sa ti?

zuwa78
9. sep 2023

@emma4442 co ti pomohlo?

zuwa78
9. sep 2023

@trnavska mohla by som to i ja zavolať?