icon

Liek Escitil

jessi03
1. aug 2017

Ahojte....uzivate niektora liek escitil?na uzkost. dostala som ich vcera od lekara....skusenosti snim mate ake?na mna mierna unava dnes.....prisla ale asi je to normalne na zaciatku liecby....dakujem za rady

jessi03
autor
30. sep 2017

@simona_simi Tehu?to urcite nie🙂!ja uz stvrty den neberiem lieky ved mi vobec nepomahali!tak som vysadila...aby clovek bol unaveny.otapeny...a bolelo ho brucho...mno tak to nie...a myslim si ze ani tebe nerobia dobre...ja som uch do seba pchala 2 mesiace a ziadne zlepsenie tak kaslat na ne!davam si magnezium a na prirodnej baze lieky.Vela stastia🙂!

simona_simi
30. sep 2017

@jessi03 bez liekov som mala o 100x horšie stavy. Samozrejme, že mne pomáhajú, žijem s tým už 7 rokov. Bez liekov som nedokázala ani na WC prejsť. S liekmi žijem plnohodnotný život.
Ďakujem.

jessi03
autor
1. okt 2017

Ach tak....mno skoda ze mne ani jedny nepomohly☹ja to opet skusim bez dufam ze to dam 🙂kedze lieky mi pomozu len prve dva tyzdne.☹a potom akoby neucinkovali☹

emiliam
2. jan 2018

Ahojte. Beriem Escitil 10mg na úzkosť. Prvý týždeň som brala polku a beriem ich 2 týždne aj 4 dni. Zatiaľ cítim,zlepšenie,ale,minimálne.,kedy vám prosím zacali účinkovať? Dakujem

ivka185
2. jan 2018

@simona_simi Ahoj simi aj ked neskoro ale prejem ti stastny novy rok, vela zdravia pre celu rodinku a nech to dotiahnes do uspesneho konca.Jak si na tom zdravotne, beries aj teraz lieky ked si tehu? Neviem ci si ma budes pamatat, ale niekedy skor sme si pisali ohladom uzkosti.Maj sa pekne, vela stastia nech to dopadne vsetko ok.

simona_simi
2. jan 2018

@ivka185
Ahoj. Ďakujem pekne, aj tebe šťastný nový rok 🙂
Hej hej beriem lieky minimálne dávky a drobec sa vyvíja ukážkovo a všetky testy máme v poriadku tak nech to tak už zostane 🙂 v máji máme termín už nech je na svete. Už sa nevieme dočkať.

ivka185
3. jan 2018

@simona_simi Ahoj tak to je super sprava ze vsetko je tak ako ma byt a nech to aj tak ostane, popripade sa moze aj zlepsit. Prajem nech ste zdravi obidvaja a dotiahnete to do uspesneho konca. Ja mam tiez majovu slecnu.Pekny zvysok dna.

scarlett24
26. mar 2018

@jessi03 ahoj môžem sa spýtať ako sa máš teraz po dlhšom užívaní adresa? ďakujem

scarlett24
26. mar 2018

@scarlett24 ad😀

jessi03
autor
30. mar 2018

@scarlett24 ahoj uz ich neuzivam...neuzivam momentalne ziadne.

scarlett24
30. mar 2018

@jessi03 a úplne si teraz v pohode?

jessi03
autor
30. mar 2018

@scarlett24 da sa to😊snazim sa pijem caje ajurvedske a som zalubena😊

vikusa45
2. apr 2018

ahoj bola mi diagnostikovaná agorafobia, dá sa z toho dostať úplne pomocou ad ?

nenuska25
4. jún 2019

Ahojte zienky!
Vcera som sa odhodlala zajst k psychiatrovi a zdoverit sa mu s mojim problemom - uzkostou.
Celkom dobre sme si pokecali, povedal mi, ze je to reakcia na akutny stres, ktory provadepodobne momentalne prezivam (clovek je v kolotoci, male dieta, praca a kopec inych veci, asi si viete predstavit) a teda zhodnotil, ze jedna sa o panicku poruchu.
Priznaky PP som mala uz aj v minulosti (uz s nou bojujem myslim viac rokov, ale vzdy sa mi to podarilo preklenut bez liekov) no posledny mesiac bol na nevydrzanie a preto som sa rozhodla poziadat o odbornu pomoc.
Vzdy som sa snazila vyhnut liekom ako najviac to islo, ale obavam sa, ze tentokrat to budem musiet aspon skusit, ak sa chcem tohto hnusneho takmer nepretrziteho stavu zbavit. (viete o com hovorim, myslienky vas tam dostavaju takmer stale, len intenzita sa meni)
Doktor mi navrhol nabehnut na liecbu ESCITILom. Presne ako pisete, 0,5 tbl prvych 7 dni a potom cela tabletka po dobu min. 9 mesiacov.
Doplnil mi k tomu aj Lexaurin, na preklenutie obdobia neziadujcich ucinkov.
Ja mam z toho vsak dost strach, ked citam prispevky na forach ohladom tohto lieku. Vraj tie neziaduce ucinky mozu byt este horsie ako samotna uzkost aj po dlhsiu dobu, a ja si nemozem dovolit pri malom dietati (ani nie 2 rocnom) a mojej praci byt takto odpisana na toto urcite, nespecifikovane obdobie.
Lexaurin som uzila len parkrat v zivote, vacsinou naozaj ked mi bolo najhorsie. Snazim sa ist skor liecbou magnezko + lieky na prirodnej baze (momentalne vsak citim, ze mi to zial nestaci).
Viete mi povedat ako u vas chronologicky prebiehala tato liecba Escitilom? Resp. ci sa naozaj ziaduce ucinky lieku dostavili v dohladnej dobe a naopak tie neziaduce ucinky konkretizovat?

Dakujem Vam za odpoved

Nena

miriama11
4. jún 2020

@nenuska25 ahoj, ja som dostala eliceu koli uzkosti ale bol vypadok tak mam escitil,berem 4ty tyzden a aj ked ucinna latka je vraj rovnaka tak dom sa necitila az tak super. Teraz je to trosku lepsie ale aj tak to nie je nejak top zatial.

nelly1310
17. dec 2021

@simona_simi ahoj prosim ta ake si mala neziaduce ucinky? Ja beriem escitil 7tyzdnov..prve dva tyzdne 5ku,potom 10ku a teraz mi zvysil na 15..beriem to 10ty den tych 15...stale mam nestabilitu, neviem stat na jednom mieste, chveje ma., unavena cely den.. Ty si mala ake neziaduce ucinky?

simona_simi
17. dec 2021

@nelly1310 Ahoj. Ja som brala Escitalopram ale nasadzovala som ho pred cca 10 rokmi takže vôbec netuším ako som to znášala 🤷‍♀️🙂 každopádne mi zaberal a celkový účinok sa môže dostaviť až po 2 mesiacoch. Záleží v akom stave si bola, keď ti ho nasadili 🙂 držím palce

marikadenisa
14. mar 2022

@simona_simi ahoj. Nasla som sa v tojich prispevkoch a mala by som otazku. Lenze neviem ci tu chodis alebo nie :/ ... ak ano prosim odpis. Dakujem

simona_simi
14. mar 2022

@marikadenisa Ahoj. Kľudne sa pýtaj 🙂

marikadenisa
14. mar 2022

@simona_simi jej som rada ze si sa ozvala. 🙂 citam si aktualne nejake fora lebo potrebujem poradit a nasla som ze si na to bola podovne. 7 rokov som brala esct.20mg. Bolo mo fajn velmi. Potom sme sa s doktorkou rozhodli postupne znizovat. No pri znizenej davke na 5mg sa mi to vsetko vratilo. Tak sme zase navysili treti mesiac beriem zase escitalopram 15mg. Vsetko bolo fajn ucinok dobry ,raz dobre raz horsie ale nic hrozne. No od piatku mam zhorseny stav. Nieje to nic extremne ale ranne trasenie, strach z nicoho nic atd. Dnes som bola u doktorky,zdalo sa mi ze nema dobru naladu. Povedala som jej ze od piatku sa necitim dobre. A hned mi chce zmenit lieky na Alventu. Ja som jej aj povedala ze to zatial nechcem lebo verim ze sa to ustali a ze mi bude fajn. Tak mi navysila davku na 20mg. Povedala ze ak mi do mesiaca nebude dobre budeme musiet menit lieky. Ja to nechcem :( zase tie stavy a zvykanie si na nieco ine. Bola dnes ku mne aj nervozna a mrzi ma to. A videla som ze aj tebe trvalo dlhsie kym prisiel nejaky ucinok. Ako ti je? Ako to bolo u teba? Dakujem. Ja uz neviem koho sa mam opytat s doktorkou sa dnes nedalo. Citila som napatir uz ked som vosla dnu

simona_simi
14. mar 2022

@marikadenisa A aký bol dôvod na znižovanie ak si sa cítila dobre ? 5 mg máš už dávku, kde telo cíti, že akoby si nebrala nič. Obávam sa, že ťa nepoteším ale týmto, že ste znižovali a zvyšovali sa stalo presne to , čo mne. Lieky jednoducho prestali účinkovať. Tiež som sa dlho trápila a zbytočne. Potom som dokonca vyhľadala novú lekárku presne za takéto chovanie ako tvoja mala ... len s výnimkou, že moja mi povedala, že nevie, čo so mnou už ale AD mi nové nedá pri tom sama vedela, že tieto už stratili účinok. Preto zmena DR. No a tak som sa dostala k jednej super Dr, ktorá mi ich zmenila hneď a vysvetla prečo sa deje toto aj mne, že raz dobre potom zle .... teraz aktuálne beriem Alventu. Neboj sa jej, Alventa je super 🙂

marikadenisa
14. mar 2022

@simona_simi a co ti povedala? Preco raz dobre a raz zle? A aky bol prechod na alventu?

simona_simi
15. mar 2022

@marikadenisa No preto raz dobre a raz zle lebo už stratili účinok kvôli tomu znižovaniu a následne zvyšovaniu. To sa bežne stáva ak sa hýbe s dávkou, pri ktorej sa cítiš dobre.
A prechod na Alventu bol u mňa v pohode lebo na som už bola v nie veľmi dobrom stave takže som nevedela ani, či sú to tie stavy alebo vedľajšie účinky liekov 🙂 neboj sa toho. Alventa je super

marikadenisa
15. mar 2022

@simona_simi Ja stale verim ze po tom navyseni mi bude lepsie,lebo ako necitim sa uplne zle. Fungujem,robim len citim ze niesom vo svojej kozi. Tie rana su hrozne. A mam taky vnutorny strach. Ved asi ti nemusim hovorit. Uz som sa tesila ze je vsetko fajn a nakoniec sa to zhorsilo. Velmi sa bojim tej zmeny liekov. Clovek si barsco precita na nete o tej alvente a potom sa bojim. Aj ked som si uz prezila hocijake stavy cize asi ma uz nic nemoze prekvapit,stale sa bojim ze to budem musiet prezivat odznova. Moja rodina ani manzel nic nevedia. Nevedia ako sa trapim. Som rada ze ma vie aspon niekto pochopit aj ked na dialku. Mam strasne myslienky ze zmenim teraz lieky za alventu a ta mi nezabere tiez a budem cely zivot v tychto stavoch. :( sama si robim stres uz dopredu. Som sklamana ze ten esct.mi nezabral aj ked sa javilo ze ano.2 Mesiace som bola uplne v poriadku a zrazu bum a na houby. Za ako dlho ti nastupil ucinok tej alventy? Vcera som nasadila vyssiu davku esct. Tak pockam co to urobi. Ak nic tak pojdem do toho ved nic ine mi ani neostava :/ ....

simona_simi
15. mar 2022

@marikadenisa Alventa mi zabrala po cca pol roku, mne osobne. Každé telo je iné 🙂 ale taký úplný celkový nástup bol medzi pol rokom až rokom. Ale už mi nebývalo toľko zle samozrejme, každý deň už vôbec nie. Áno presne poznám to, čo opisuješ. Keď nám je zle myslíme si, že to takto bude navždy a nikdy to neprejde 🙂 ale vždy to prejde. Prečo o tom nikomu nehovoríš ? Ja to hovorím úplne verejne, každému 🙂

marikadenisa
15. mar 2022

@simona_simi moj muz tieto veci nechape, comu sa ani necudujem kedze to clovek musi zazit. A mama by sa len zbytocne koli mne trapila. Vzdy sa trapi ked mi nieco je preto ju tym nechcem zatazovat. Uz som si zvykla ze tuto chorobu si riesim sama. A najlepsie je ze si nikto nic nevsimol. Ked mi je velmi zle tak poviem ze na mna nieco lezie a supnem sa do postele. Ja deti este nemam cize mne sa da "utiect" a ked nenavarim nic sa nedeje,ked neupracem tak cert to ber 🙂 prinajhorsom si muz zahundre ale ma ruky aj nohy 🙂)) ja som skor myslela ze ako vyzera ten prechod z jednych liekov na druhe. Proste hned vynechas a das nove? Alebo nejako postupne?

simona_simi
15. mar 2022

@marikadenisa Ja som to mala postupne. 1 deň som bola úplne bez AD a na ďalší som už mala nové. Nepocítila som zmenu veľmi pretože ak už lieky nezaberajú to stavy sú podobné vysadeniu 🙂 nevnímala som to nejak vážne

marikadenisa
16. mar 2022

@simona_simi ja som videla v tvojich prispevkoch ze si brala bejaky cas escitalopram a potom si prestala a ked si nasadila tak uz to nebolo dobre. A videla som ze si ich brala aj nejakych 6 mesiacov ale nebolo ti snimi uplne zle. To potom ti nastalo zrazu ze si mala priznaky s vysadenia? Ja totizto vobec neviem ci pomaha alebo nie. Necitim sa tak zle ako ked som ich nebrala ale ani sa necitim tak dobre ako pred tym ako som ich brala. Nejsom vo svojej kozi. Nic ma nebavi a som taka vystrasena cely den. :( ja sa len snazim pochopit co sa somnou deje. Ci to je vykyv, ci mi naozaj nezaberaju alebo ci mi ta zvysena davka pomoze. Neviem si rady ci uz sa vysrat na navysenie a rovno si ist pre alventu. :(

simona_simi
16. mar 2022

@marikadenisa Ja som brala cca 8 rokov Escitalopram. Vysadila som ho ale bez liekov som bola možno 2 týždne lebo sa mi stavy vrátili a boli dokonca silnejšie ako, kedykoľvek pred tým. Escitalopram sme s Dr nasadili naspäť s tým, že pomôže. Pomohol naspäť na istú dobu ale potom zrazu akoby uťťalo a zo dňa na deň zle ... a už dobre nebolo žiaľ. Ešte aj nasadenie bol problém, zle mi bývalo atď. Zhrniem to. Zbytočne som čakala na účinok len sa mi zhorošoval stav 🙄

marikadenisa
16. mar 2022

@simona_simi bola som teraz za lekarkou. Dala mi tu alventu. Od zajtra zacinam. :( ked bude zle dala mi xanax. Ja len dufam ze mi pomozu. Uz chcem byt ako predtym. Mam z toho stres. Ani nevies ako ti zavidim (v dobrom slova zmysle) ze to mas za sebou a mas sa fajn. 💗 Povedala som si ze nebudem cakat na zazrak ze mi esct.zabere,a radsej rovno dam alventu nech to mam co najskor za sebou. 😭