icon

Liek Escitil

jessi03
1. aug 2017

Ahojte....uzivate niektora liek escitil?na uzkost. dostala som ich vcera od lekara....skusenosti snim mate ake?na mna mierna unava dnes.....prisla ale asi je to normalne na zaciatku liecby....dakujem za rady

Strana
z3
simona_simi
16. mar 2022

@marikadenisa Dôležité je nastavenie mysle. Ak budeš takto negatívne to brať bude ti zle, ver mi ... určite začínaš dávkou 75 mg nie hneď vysokou tak sa neboj 🙂

marikadenisa
16. mar 2022

@simona_simi skor sa bojim toho ze sa to zameni hned. Ze ci tam mebude nejaky syndrom z vysadenia vies. Ale tak to som ja, panika stres. Preto aj berem lieky. To nastavenie pozitivnej mysle je pre mna tazke.

simona_simi
17. mar 2022

@marikadenisa Daj potom vedieť ako zvládaš. Držím palce 🙏

jeyjeysk
12. máj 2023

Ahojte, 2 roky dozadu som zacal mat uzkostne stavy, sem tam panic attacky, a tak som to zacal riesit. Prve bola psychologicka, zlepsilo sa to trosku ale potom sa stala nejaka situacia ktora to vratila naspat. Chvilu som bral neurol co mi akotak pomahalo ale urcite to nebol zazrak. Potom sa to po case zasa zhorsilo a vyskusal som zas nieco ine, hypnoterapiu. Ta mi na tyzden po terapii najskor zabrala a potom po dalsich sa to trochu ustalilo ale po case sa mi uzkosti a panic attacky opat vratili, teda cca po 2 tyzdnoch, mozno aj tyzdni. Teraz som konecne po dvoch rokoch navstivil psychiatra a vcera zom zacal uzivat Escitol, nakolko nejaky iny liek ma vypadok. Je to zatial len moj druhy den takze nepocitujem ziadne zlepsenie, skor v mojom pripade mi je horsie ale to len kvoli tomu ze uz mam uzkost z uzkosti a vyvolam si ju sam. Napriklad par minut po uziti lieku, co nie je fyzicky mozne nakolko sa este ani len nevstrebal. Drzim palce tiez nakolko som sa aj ja vydal teraz na tuto cestu za zlepsenim svojho stavu a dufam ze sa navratim do starych kolaji....

mirola
30. jún 2023

@jeyjeysk ahoj, tak ako hodnotis uzivanie lieku po viac ako mesiaci?
zaujímam sa hlavne preto, ze aj mne ho dnes odporucala moja psychiatricka. Riesim dlhodobe problémy po rozvode a zacina mi to brat velmi vela energie. Nemam vsak ani uzkosti a z mojho pohladu ani depresie, len dr povedala, ze moje telo a hlava ide kontinualne na 150% a neviem vypnut, uvolnit sa a uzit si normalnu pohodu. Zaujíma ma hlavne ako spis, jes, ci si nepribral, ci nemás uzkost atd.
Ja mam z liekov obrovsky repekt, nechcem byt unavena alebo otapena a nechcem hlavne pribrat to je moj celozivotny strasiak.
ďakujem za odpoveď

jeyjeysk
30. jún 2023

@mirola beriem to vyše mesiaca teraz. Mal som doteraz pol tabletky. Nezdá sa mi ze by som kvôli tomu priberal, úzkosti sa znižujú podľa mňa. Po poslednom stretnutí s doktorom sme sa dohodli ze idem nasadiť plnú dávku jednej tabletky nakoľko sme najskôr chceli vyskúšať ci nebudú vedľajšie účinky. Takže stále aj keby to začneš brať máš možnosť vysadiť keď nebude vyhovovať. Ešte sa mi sem tam úzkosti objavia ale už to aspoň nie sú panic ataky. A co sa týka únavy. Mňa teraz skôr vystavuje slnko a alergie 😅 takže to sa nedá zhodnotiť nejak rozumne ale každopádne spávam normálne. Podľa garmin hodiniek posledná noc 8 hodín spánku 2 hodiny deep sleep co je ok.

indigirl
15. júl 2023

@marikadenisa @simona_simi ahojte baby, ako ste na tom dnes? Ja potrebujem radu, mám podobný problém, 8 rokov užívam s prestávkami escitil 10 mg....Uzkosti mi zacali ked mala dcerka 3 roky. Následne som ho brala a po 1,5 r.vysadila lebo som chcela druhé bábatko. Ked mal malý pol roka dostala som zápal.str.ucha a tinnitus, a tak sa mi rozbehli od znova úzkosti, depresia a ešte horšia ako predtým. Naskočila som opäť na escitil 10 mg ale nezaberal, moja lekárka mi nechcela zvyšiť, tak som to konzultovala s jednym uzasnym psychiatrom p. Dr.Holym z Hronovies a ten mi odporucil zvysit na 15mg + na noc trittico....Nasledovalo 5 skvelých rokov, trittico som vysadila dávno, potom znížila na 5 mg Escitil až nakoniec som ho v pred asi rokom veľmi postupne vysadila...Po pol roku od vysadenia som mala v práci stresujúce obdobie v práci, začalo mi bývať na vracanie...obehala som gastro všetko možné...a úzkosti boli späť...Zase escitil 10 mg...čiastočne účinkoval, ale vo februári mi zomrel veľmi dobrý kamaráť (otec rodiny, manžel mojej dobre kamošky, predávkoval sa doma, proste celé zle) aaaa escitil potom akoby prestával účinkovať. Pár dni dobre, jeden den zle....a potom stále viac Lekárke som to povedala a on mi kázala zase pribrať trittico na večer 50 mg hoci spávam dobre....Beriem toto dávkovanie už 2 mesiace a stále sa mi stavy zhoršujú, pár krát akoby kolaps....k tomu sa mi pridávajú aj zlé sny s tým kamarátom....Je jasné, že takú udalosť človek strávi za dlhší čas, ale nemám napriek tomu pocit, ze jeho smrť stojí za mojím zhoršením...ak tak len čiastočne...Lekárka stále odkladá zvýšenie....je už dosť stará, tak som sa rozhodla zmeniť za druhú, vraj je veľmi dobrá...idem k nej ale až 9.8...a mám pocit, že sa môj stav dosť rapídne zhoršuje....nechem v lete skolabovať...chcem si užívať leto s deťmi...Bože ako nenávidím tieto stavy.....

simona_simi
16. júl 2023

@indigirl Ahoj. Ja aktuálne mám 5 ročnú dcérku a cca 8 rokov som brala Escitalopram 10 mg. Aktuálne mám Alventu. Ak si telo zvykne na liek - na účinnú látku tak sa deje toto, čo sa deje tebe. Čudujem sa, že si toľko dlho dávala to vysádzanie a nasádzanie a ešte si sa cítila dobre. Nemyslím to v zlom 🙂 ale ja som Escitalopram vysadila, keď som chcela malú. Následne som aj tak mala tehotenstvo s liekmi ale ako mala malá cca rok prestal mi Escitalopram účinkovať. Tam je treba úplne zmeniť účinnú látku a, každá dobrá Dr to vie 😊 neboj sa bude dobre. Nevieš poprosiť novú Dr o skorší termín, že ti je fakt zle ? Trvaj na tom. Mňa moja nová zobrala do týždňa. Tu čakanie je len o tom, že sa nám zhoršuje stav 🫣

indigirl
16. júl 2023

@simona_simi nova dr ide na dofcu, skusim zavolat starej ..ale jej som tu uz dlhsie vravela ze nie som ok a ona ze si mam vecer dat trittico...ani mi neskusila zvysit...stale len to trittico...akoze trittico je fajn na spanok ale s tym ja som problem nemala a to vie...skor cez den mam...normalne som sa dnes nasrala a dala si 15 mg.escitil bud mi zaberie alebo ni budu musiet zmenit lieky ale mam plne zuby cakania na terminy a kym lekarka nieco spravi...presne viem ze cim dlhsie sa caka tym horsie sa naskakuje na novu davku ci liek.

indigirl
16. júl 2023

@indigirl dala mi termin 9.8 a to je tu este fakt skoro

mufka1
26. apr 2024

Ahojte dievčatá prosím Vás kamarátka berie escitil 15 mg a mala od soboty dosť silné panice ataky tak išla psychichiatriu dali jej xanax 15 mg ale ona sa nepýtala a lekár jej nepovedal ci môže brat oboje lieky alebo len xanax ,Dal jej ho len na 14 dní a potom mu ma zavolať ako sa cíti.
Neviete poradiť ďakujeme

Strana
z3