icon

Lieky a nosné spreje na zmiernenie sennej nádchy

kirsten_45
24. apr 2025

Ahojte, začína sezóna peľov a alergií. Chcela by som sa opýtať čo vám pomáha zmierňovať príznaky dennej nádchy (upchatý svrbiaci nos, svrbenie podnebia v ústach, uší, kýchanie, slzenie a podráždenie očí atď.) samozrejme klasické antihistaminiká užívam (zyrtec, zodac...). Chudá by som vedieť skôr, ak používate, tak ktoré nosné spreje vám zaberajú (používa niekto Vividril, Vibrocil alebo Sterimar? Používa niekto napríklad pastilky na alergie ktoré zohnať v lekárňach? Našla som Stopallerg, Rhinallergy, Rhinostop. Je takže sa v tom vyznať a už som dala nemálo peňazí po minulé roky do veci, ktoré mi nijak neucinkovali. Vďaka

anulienka30
24. apr 2025

mne vibrocil....

grace55
24. apr 2025

@kirsten_45 mne pomáha sprej do nosa Muconasal Plus

kirsten_45
autor
24. apr 2025
@anulienka30

mne vibrocil....

@anulienka30 ďakujem, aj niečo iné používate a zmiernenie príznakov prosím?

drnarovinu
24. apr 2025

Ahoj,
ak už berieš antihistaminiká a stále máš silné príznaky, oplatí sa pridať nosový kortikoidný sprej – tie sú pri sezónnej nádche najúčinnejšie.
Voľne dostupné sú napríklad Rhinocort alebo Nasofan – dajú sa kúpiť v lekárni bez receptu.

Vibrocil a podobné kombinované spreje pomôžu len krátkodobo (na opuch), ale neriešia zápal – neodporúčajú sa dlhodobo.

Sterimar je fajn ako výplach nosa, ale sám o sebe alergiu nezmierni.

Ak sú zapojené aj oči alebo podnebie, môžu pomôcť očné kvapky s antihistaminikom (napr. Allergodil – ten je na recept) alebo pastilky na zmiernenie príznakov (napr. Rhinallergy, Stopallerg – voľne predajné, ale účinok býva slabší).

Ak ťa alergia výrazne obmedzuje, oplatí sa prebrať to aj s lekárom – môže zvážiť kombináciu liekov alebo ťa odporučiť na alergologické vyšetrenie.

kirsten_45
autor
24. apr 2025
@drnarovinu

Ahoj,
ak už berieš antihistaminiká a stále máš silné príznaky, oplatí sa pridať nosový kortikoidný sprej – tie sú pri sezónnej nádche najúčinnejšie.
Voľne dostupné sú napríklad Rhinocort alebo Nasofan – dajú sa kúpiť v lekárni bez receptu.

Vibrocil a podobné kombinované spreje pomôžu len krátkodobo (na opuch), ale neriešia zápal – neodporúčajú sa dlhodobo.

Sterimar je fajn ako výplach nosa, ale sám o sebe alergiu nezmierni.

Ak sú zapojené aj oči alebo podnebie, môžu pomôcť očné kvapky s antihistaminikom (napr. Allergodil – ten je na recept) alebo pastilky na zmiernenie príznakov (napr. Rhinallergy, Stopallerg – voľne predajné, ale účinok býva slabší).

Ak ťa alergia výrazne obmedzuje, oplatí sa prebrať to aj s lekárom – môže zvážiť kombináciu liekov alebo ťa odporučiť na alergologické vyšetrenie.

@drnarovinu veľmi pekne ďakujem za odporúčania. Mám určené na čo som alergická, rada by som príznaky sennej nádchy čo najviac zmiernila, keďže klasické antihistaminiká ako zodac a zyrtec síce účinkujú super, ale Max na 6-7 hodín a hrozne má utlmujú. Určite si kúpim ten kortikoidny sprej, o tom som ešte nepočula, avšak oba som našla, že sú viazané na lekársky predpis 🙂 takže si budem musieť skočiť k obvodnému po recept

veronicka1901
24. apr 2025

Allergodil, beriem dlhodobo a striedam so slanou vodou. Pozor na klasické nosné spreje, ktoré sú po siedmich dňoch návykové.