icon

Mala by som sa osprchovať pred odberom ranného moču?

22. okt 2025

Dobrý večer. Keď idete zaniesť lekárovi ranný moč do skúmavky, osprchujete sa pred tým?

anonym_ebffb3
22. okt 2025

@anonym_autor Pred mocenim nie.Pretože ja by som sa po..a nikdy som nemala v moči ani baktérie, nič.

pribinak
22. okt 2025

Nie, veď to je pointa toho odberu. Že nacikas aj s baktériami.
Sprcha až potom

autor
22. okt 2025
@pribinak

Sprcha až potom

@pribinak aha ďakujem, lebo niekde som čítala že práve treba sprchu pred tým

anonym_ebffb3
22. okt 2025

@anonym_autor Veď ani i lekára keď ti dajú pohár sa nesprchuješ ani neumývaš.

anonym_4ba064
23. okt 2025

Moja lekárka každému prizvujuje, že sa treba umyť pred odberom moču 🤷‍♀️

anonym_955df9
23. okt 2025

Áno treba sa umyť pred tým, nakoľko potom sa môžu objaviť leukocyty v moci a môže to pôsobiť že máš zápal močových ciest.

laila22
23. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor
Čitala si správne. Sprchuje sa pred odberom. Moja lekárka to tiež tak prízvukuje..

earlgrey
23. okt 2025

Aj moja lekárka stále každému hovorí, že pred odberom sa treba umyť. Áno, ak nedonesiem moč a odoberiem ho v ambulancii, spraví len ten svoj papierikový test ale na druhý deň ráno musím priniesť ďalší a to už mi povie, že osprchovať sa a priniesť. Ten potom posiela na rozbor.

mamadievcatiek
23. okt 2025

Áno, treba sa osprchovať.

majasimon
23. okt 2025

Záleží od odberu. Keď lekár povie, že treba sprchu, tak sa treba osprchovať. Keď nepovie nič, tak bez sprchy.
Môže sa stať, že nebudú vedieť moč vyšetriť, lebo tam bude príliš veľa baktérií. Preto niekedy treba sprcha

gelifil
23. okt 2025

jasne, ze sa treba zlahka vodou odspodu osprchovat

gelifil
23. okt 2025

testuje sa moc, nie bakterie na kozi......a ma sa brat stredny prud. Teda nie to, co hned vyjde ako prve

mizoko
23. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor pokiaľ máš brať stredný prúd moču do skúmavky treba sa pred tým osprchovať. Je to v pokynoch. Lebo tam chcú vedieť čo máš v moči,nie čo máš okolo,aké baktérie 😌 pri bežnom odbere kde cikas do toho pohára na moc je to jedno. To je len taký predbežný čo robí lekár. Ale do labaku stredný prúd moču do sterilnej skúmavky sa berie tak že sa umyjeme,tak trochu vycikas,tak cikas do skúmavky a tak zvyšok vycikas mimo. Ide o stredný prúd moču a tak nechcú tvoje baktérie z okolia

mizoko
23. okt 2025
@anonym_ebffb3

@anonym_autor Veď ani i lekára keď ti dajú pohár sa nesprchuješ ani neumývaš.

@anonym_ebffb3 to je niečo iné. Je to len predbežný test na hnis a bielkovinu nie na bakterie

1mina
23. okt 2025

Oficiálne ano,minút zo spodku, ideálne odber by bolo odciknut prvý kúsok 😃 stredný prúd moču zachytiť do skúmavky. Ale hej aj ja s tím mám problém niekedy ak mi moc treba. Teoreticky sa nemusí nič stať, ale dcére raz vyšli zle výsledky keď som ju neumyla a zachytila rovno moc, kontrolný odber bol ok

anonym_06ee3e
23. okt 2025

Nikdy mi to ziadny lekar neprizvukoval. A nikdy som sa nesprchovala. Rano len pri pohlade na vodu musim hned curat.

anonym_cf718d
23. okt 2025
@anonym_06ee3e

Nikdy mi to ziadny lekar neprizvukoval. A nikdy som sa nesprchovala. Rano len pri pohlade na vodu musim hned curat.

@anonym_06ee3e Boze, snad si dospela zena poradi.....

anonym_06ee3e
23. okt 2025
@anonym_cf718d

@anonym_06ee3e Boze, snad si dospela zena poradi.....

@anonym_cf718d ano, vycikam sa hned. Nikdy to nikto neriesil. Ani pri mne. Ani pri detoch.

majamat
23. okt 2025
@pribinak

Sprcha až potom

@pribinak v zasade ano, ale nie s bakteriami, co okolo,ale vovnutri. ak sa vysetruje vyslovene na bakterie, tam sa umyt treba a dokonca sa odobera stredny prud mocu, lebo orvy moze byt kontaminovany bakteriami na konci moc. rury, ktore aa ae vo vnutri uz nenachadzaju.

majamat
23. okt 2025

dolezite je co sa ide vysetrovat, no ja osobne by som sa tiez pototo... kym by som sa umyla. nastastie sa mi taketo vysetrenia vyhybaju.

pribinak
23. okt 2025
@majamat

@pribinak v zasade ano, ale nie s bakteriami, co okolo,ale vovnutri. ak sa vysetruje vyslovene na bakterie, tam sa umyt treba a dokonca sa odobera stredny prud mocu, lebo orvy moze byt kontaminovany bakteriami na konci moc. rury, ktore aa ae vo vnutri uz nenachadzaju.

@majamat moja dr dáva pohárik ráno v ambulancii 🤷‍♀️

levantinka
23. okt 2025

Ano a plus ako pisalo vyssie stredny prud mocu.

grof_monte_christo
23. okt 2025

Mne brali ranný moc počas hospitalizácie v nemocnici. A veru má poslali sa predtým osprchovať.

majamat
23. okt 2025
@pribinak

@majamat moja dr dáva pohárik ráno v ambulancii 🤷‍♀️

@pribinak pisala om ak je to odber na bakterie, teda konkretnejsie kultivacia a citlivost. ak nie, potom je jedno,c is u tam nejake. poharik sa dava na zakladne chemicke vysetrenie mocu, rpipadne aj niektore ine sucasti ako su krvne bunky - biele a cervene krvinky, baterie mozu byt tiez vysetrene,a le nie kultivacia a citlivost, iba mnozstvo.

majamat
23. okt 2025

najcastesie vysetrneie je vysetrenie pruzkom- netreba sa sprchovat

dalej moc chemicky v labaku - to je podobne ako pruzok - etreba sa sprchovat

moc na kultivaciu a citlivost priamo vysetruje a kultivuje bakterie, ktore sa nachadzaju v mocaku a tams a treba osprchovat a nabrat stredny prud mocu, aby bok co najmenej kontaminovany vakteriami zvonka.

takze je pdostatne,c osa v moci vysetruje, nei to ako kto mal urobeny odber, ale ako kto amk pri akom vysetreni

anonym_ebffb3
23. okt 2025
@grof_monte_christo

Mne brali ranný moc počas hospitalizácie v nemocnici. A veru má poslali sa predtým osprchovať.

@grof_monte_christo Mňa nie..ani nikdy sme sa pred odberom nesprchovali.Ani deti ani dospelý lebo málo kto vydrží kti nechodí cikať cez noc. Proste sa to nerieši.

anonym_b549f5
23. okt 2025

Áno. Liečila som sa aj na nefrologií, čiže tých skúmaviek som zaniesla snáď milión. Nemusí to byť vyslovene sprcha, stačí, keď sa tam dole umyješ (pozor, len čistou vodou, nepoužívaj nič iné). Lekár potrebuje vedieť aké sú parametre tvojho moču, nie osídlenie vagíny 😬😁

autor
23. okt 2025

Ďakujem vám za všetky rady , ráno som sa osprchovala a dala stredný prúd. Ale myslela som si že sa pocikam kým toto všetko spravím 😀idú mi vyšetrovať baktérie krv v moči a bielkoviny keďže na domácom teste mi vyšlo toto a mám bolestí krížov a brucha