icon

Malígny melanóm - zhubné nádorové ochorenie

adriana2301
28. sep 2015

Ahojte mamicky, rada by som popisala s mamickami,ktore maju,mali v rodine Maligny melanom,mne ho totiz zatial predpokladaju lekari,cakam na histologiu, ale rada by som vedela,ako taku chorobu zvladat ako sa na nu pripravit,lebo ja som na tom psychicky velmi zle,bojim sa,neviem co ma caka,nechcem este umriet..mam male dieta,prosim o kazdu skusenost,viem ze kazdy to moze mat ine,ale ake su sance,alebo ako rychlo sa to sirilo,ci boli nejake ine priznaky..mne to zistili podla znamienka,zacalo menit farbu cierno cervena asi,podla toho co som videla v zrkadle,lekari vam nepovedia vsetko,ale z ich pohladov clovek vyciti rychlo ze nieje vsetko v poriadku.Prosiiim za kazdu skusenost a radu budem vdacna... ☹ ☹ ☹

arerika
Autor odpoveď zmazal
kalianka
15. apr 2023

@arerika veď presne, potom si vravím že uz je isto vidieť na prvý pohľad, že je to zle

lenkova5
Autor odpoveď zmazal
ina333
17. apr 2023

Ahojte!
Môj príbeh v skratke:pred 8 r. mi našla kožná lekárka pri kontrole ploché znamienko,histologia 0.3 breslow Maligny melanom. Následne som 8 rokov bola kontrolovaná na miestnej onkológii RTG ,sono... žila som ďalej zdravo a bez akýchkoľvek ťažkostí . No pred rokom na kontrole RTG pľúc mi našli 8mm útvar. Po operácii sa zistilo ,že je to nádor MM. A potom keď so mnou takmer nič nerobila onkologička ani ma nejak neinformovala, čo bude so mnou, tak som odišla do NOÚ, BA. A tam mi povedali, že som už v 4.štádiu rakoviny kože! S 100protein bola 3700! Chvala Bohu žijem. 😇A pýtali sa, že kde som doteraz bola....?! Boli v miernom šoku. V októbri 2022 mi ihneď na 2. Deň dali Imunoterapiu, no vyzerá to že nezaberá.
Mám mts už takmer všade.
Ak je tu niekto liečený alebo už vyliečený po 4. Štadiu, napíšte mi pls do správy.
Ďakujem 😊

tata1401
17. apr 2023

@ina333 podľa foto si mladé žieňa, keď ti vybrali znamienko aj tí nasadili dáku liečbu? Lebo mužovi nie, on mal in situ štádium,tak tam sa vraj nedáva, breslow tam ešte nebol ...ale tiež chodí každý rok na kontroly, v riadnom strese som stále z toho...do toho plno znamienko ja aj dcérka 😔

ina333
17. apr 2023

@tata1401 zdravím ,áno mam 38 rokov 😁Znamienko bolo in situ teda žiadna liečba nebola podaná, len kontroly. Moji rodičia aj staršia sestra majú znamienka, ale oni sú zdraví, nemáme v rodine melanóm. To len ja najmladšia z rodiny som to schytala.

tata1401
17. apr 2023

@ina333 ach tak to ma mrzí veľmi, ja som to už písala na predchádzajucej strane, aj muža po 5rokoch vyradili z onkodermatologii v BB, lebo všetko ok...ja som mu našla kožnú, ktorá naďalej trvá okrem sledovania kože aj vnútorné orgány...jeden rok rontgen pľúc a sono brušnej dutiny a ďalší rok CT. Ona tiež vraví, že in situ štádium je super,ale treba byť opatrný,lebo pri melanóme sa vraj nikdy nevie😒no na nervy som z toho... veľmi ma mrzí tvoja situácia

joannita
17. apr 2023

@ina333 mozem sa opytat, na plucach ti nasli MM? Ci zle som to pochopila?
A to prve znamienko pred 8 rokmi, ake velke bolo, resp. Vykazovalo nejake znaky MM?
Velmi drzim palce 🙏

ina333
18. apr 2023

@joannita ahoj. To znamienko bolo ploché akoby 2v1, nepravidelného tvaru. Mne na pohľad bežné. Vybrali mi ho miestny chirurg v čase, keď som mala ešte 1m syna a kojila som...
Potom náhodne po cca9rokoch sa našlo niečo v pľúcach. A potom sa to už všetko rozbehlo a behom cca 3,4 týždňov metastázovalo radikálne do orgánov a mozgu.

joannita
18. apr 2023

@ina333 cize ti teraz povedali, ze to pochadza z MM. Mozno hlupo sa pytam prepac, nerozumiem tomu celkom.... Ze teraz ti znamienko nenasli ziadne s MM, len proste to stare ktore ti vyrezali, nieco asi zanechalo v tele a po 8 rokoch sa to prebudilo. Tak laicky to ja chapem. Asi by mali preventivne davat chemoterapiu vsetkym ktori mali MM aj ked bol in situ.
A ake velke si mala to znamienko cca? Opalovala si sa v minulosti nejak viac myslis?

ina333
18. apr 2023

@joannita áno aj ja som to tak pochopila. Ale nikto mi doteraz presne nevysvetlil, ako som sa teraz dostala do 4.štadia. zo znamienka spred 8rokov🤪
Z pľúc čo mi vyrezali sa spravil rozbor a vyšlo, že je to MM.
Maligne znamienko bolo veĺkosti cca 8mm

dadax84
18. apr 2023

@lenkova5 ahoj, CT dopadlo dobre, bez mts, len boli videné na pečeni noduly alebo kalcifikaty. Dr. vylúčila mts, povedala že to skonzultuje s poisťovňou, tak chceli ešte MR, a tá vyšla super, všetko je v poriadku 🙂, nič tam nie je 🙏, liečba zaberá,

lenkova5
19. apr 2023

@dadax84 to je super, držím palce!

dadax84
19. apr 2023

@lenkova5 a ty sa ako máš? Už si začala užívať Tafinlar a Mekinist? Ty si mala punkciu pečene? Ak si dobre spomínam..... Výsledky máš aké? Verím , že sa ti to lepší 🙏

lenkova5
Autor odpoveď zmazal
tata1401
19. apr 2023

@lenkova5 prosím ťa čo je tá braf mutácia?

dadax84
19. apr 2023

@lenkova5 ♥️ bude sa to zlepšovat, veríme 🙏

pink_lady
20. apr 2023

@ina333 fuuu 😲 ja neviem, cim dalej sa presviedcam ze tie regionalne onkologie stoja za prd. No ono to tak je ze ak je uz mts niekde inde, tak je to 4.stadium 😕 Drzim palce aby nasli liecbu ktora zaberie 🙏

lenkova5
Autor odpoveď zmazal
kalianka
27. apr 2023

Ahojte baby, dnes som si bola po vysledky, bolo to nezhubne - junkcny nevus! odpadol mi kamen zo srdca.

tata1401
27. apr 2023

@kalianka no super, vidíš ako ťa zbytočne doplašili🙄

domca90
23. jún 2023

Ahojte.Ja som bola tento týžden prvýkrat na dermatoskope a budem chodiť pravidelne,lebo ake ja mam stresy zo znamienok,uff.človek by ani nepovedal,že také malinke je potrebne trochu viac sledovať...co mi kožna kazala,čo prístroj vyhodnotil.takže o takých 6-7mesiacov radsej pojdem znovu....Starosti mi robí priatel.On ma znamienko na lavej strane hlavy ako je spanok.a od r.2017 som si vsimla,že sa mu zvacsilo a aj stmavlo.Neda mi to riadne spavať.Vcera a dnes len po nete cítam a stresy mam riadne.Buduci stvrtok budem volať na kožné,nech ho objednaju,lebo čo mam ja kožneho,tak ordinuje iba jeden den u nas meste.Ked sa mi podarí,odfotim mu znamienko,pridam sem,i ked viem,že tu s tým nic nenarobime.....Az zle mi je,co mam strach.Vzdy je to zlé,ked rastie znamienko?aj za tých 5-6rokov?

kalianka
23. jún 2023

@domca90 skus pridat, ale z vlastnej skusenosti - aj zle vyzerajuce moze byt uplne v pohode a zial, plati to aj naopak, ze take, co by clovek nepovedal, moze byt zle. Pre pokoj isto cim prv vybrat.

domca90
23. jún 2023

@kalianka skusim mu to odfotit,isto bude pindať,že co vymyslam atd....lebo jeho dokopat k dr,je nad ludske sily,ale už som povedala,že ho objednam aj bez jeho vedomia a potom už bude musiet.Lebo ja vzdy mam plnu hlavu takýchto vecí,bojím sa,stresujem....samozrejme on v pohode....vsak to,že mne ten prístroj vyhodnotil uplne malinke znamienka,že mam ich sledovať,že nie je to hrozné,ale obcas mrknuť na ne,neuskodí....a tie,ktoré som myslela,že by mali íst von,tak tie boli v pohode.

kalianka
23. jún 2023

@domca90 inak mne na toto povedal chirurg, ze ak uz sa znamienko javi ako potencialne nebezpecne, ze moze menit tvar atd, ze nema zmysel ho pozorovat, ale lepsie dat von... Akoze v podstate na jednej strane ma pravdu, na druhej lekari tvrdia, ze ak by boli labaky zatazovane kadejakymi vzorkami, tak by nebola sanca stihat to robit - myslim patologicky vyhodnocovat vsetko, co vyberu,... teraz si vyber

domca90
Autor odpoveď zmazal
domca90
23. jún 2023

@kalianka zatiaľ takto fotka.nic moc....doma mu odfotim....nahnevana som že som ho nedonutila skor isť vybrat alebo na kožne aspon....

kalianka
23. jún 2023

@domca90 No ja nie som odbornik ale podla tejto fotky to vyzera, ze to znamienko tam musi mat uz dlho, mozno aj od detstva ... cize podla mna vobec nemusi byt nebezpecne

kalianka
23. jún 2023

@domca90 a je to vystupene znamienko, alebo iba take ploche?

domca90
23. jún 2023

@kalianka ano,má ho dlllllho(to len co my sa pozname 17rokov 😀 tak evidujem jeho znamienka 😀 ),len sa mu zvacsilo za 5-6rokov a viac zhnedlo....ma ho tuším vystupené,podrobnejsie kuknem vecer alebo zajtra,lebo tak nema rad ked ho studujem a pozorujem,ja som na to expert....bohuzial...