icon

Malígny melanóm - zhubné nádorové ochorenie

adriana2301
28. sep 2015

Ahojte mamicky, rada by som popisala s mamickami,ktore maju,mali v rodine Maligny melanom,mne ho totiz zatial predpokladaju lekari,cakam na histologiu, ale rada by som vedela,ako taku chorobu zvladat ako sa na nu pripravit,lebo ja som na tom psychicky velmi zle,bojim sa,neviem co ma caka,nechcem este umriet..mam male dieta,prosim o kazdu skusenost,viem ze kazdy to moze mat ine,ale ake su sance,alebo ako rychlo sa to sirilo,ci boli nejake ine priznaky..mne to zistili podla znamienka,zacalo menit farbu cierno cervena asi,podla toho co som videla v zrkadle,lekari vam nepovedia vsetko,ale z ich pohladov clovek vyciti rychlo ze nieje vsetko v poriadku.Prosiiim za kazdu skusenost a radu budem vdacna... ☹ ☹ ☹

lubkaurm
18. júl 2017

Mne narastlo nove, rychlo, nepravidelny tvar, skareda farba...
Ano Nar onko ustav ...tam vsetko riesili...

joannita
18. júl 2017

@lubkaurm a ako rychlo? A ake velke si ho mala? Citala som ze 70% melanomov su z novych znamienok. Ja som si teraz dala odstranit dve take 3mm, ktore mi narastli v priebehu roka asi, tak som sa zlakla. Aj ked kozna povedala ze su ok.

joannita
18. júl 2017

@xana17 casto si sa opalovala, resp. Myslis ze sa dalo tomu zabranit?

lubkaurm
18. júl 2017

@joannita
Asi par tyzdnov to trvalo, neviem, ja som o tom ani nevedela, kedze bolo vzadu na stehne, muz si to vsimol a urgoval ma k lekarovi....malo tak do 1 cm sa mi zda...

xana17
18. júl 2017

@joannita určite sa tomu dalo zabrániť,ale ja som sa o také veci vôbec nezaujímala.Opaľovala som sa tak-tak,občas solárko,ale veľmi málo,ale aj to bola chyba.Mechanicky som ho dráždila voskami,lebo som sa depilovala,takže ďalšia chyba,potom stres a už to išlo.Mna upozornila lekárka,aby som si dala von znamienko ked sa nemenilo,vraj je rizikové,no ja som neposlúchla a ,tak som na to doplatila.Cas nejde vrátiť,škoda.Chybné rozhodnutia nás môžu stáť život.

lucinka19101958
19. júl 2017

Moja mama chodila do Martina do univerzitnej nemocnice. Prvý krát sa objednávala v
Ambulancii nádorových ochorení kože - 043/4203 607.

joannita
19. júl 2017

@lubkaurm kokos tak to je sila ze par tyzdnov. Keby si to muz nevsimol tak....proste smola. Tak teraz sa musis asi pravidelne kontrolovat ci nejake znamienko nepribudlo. A ty si sa opalovala casto, resp. z coho to mohlo vzniknut?

joannita
19. júl 2017

@xana17 ale tak si vyliecena nie? Ci este sa liecis? A ty si ho mala tiez na nohe? Tak potom je asi fakt pravda ze u zien sa melanom objavuje najviac na nohach...

xana17
19. júl 2017

Mala som na nohe.Ja som sa neliečila,našťastie.Mala som 1.štádium.Mne nič nebolo,len začalo znamienko rásť zväčšilo sa o 0,4 mm od pôvodného a svrbelo.Co bude ja neviem.Počula som hrozné veci o melanome vraj,ked prepukne,tak za 2-3 mesiace je koniec.Je nevyspytateľný.Nezaberá žiadna liečba.Je veľmi agresívny.

libawet
19. júl 2017

@xana17 pridám aj svoju skúsenosť z rodiny. Môj otec mal malígny melanóm na chrbte, priamo v strede. " Nosil " si ho tam 3 roky, nič sa nedialo, až keď bol u lekárky na komplex. vyšetrení, ihneď mu to diagnostikovala ( mal to už dosť škaredé ), ober len potvrdil m. melanóm. Takže smer onkológia, kde mu ho celý vybrali, dokonca museli robiť aj čiast. plastiku, lebo inak by mu tam zostala až jama, no svete div sa, čo aj lekári nechápali, ten melanóm sa nikde nerozšíril počas celých tých 3 rokov, čo potvrdila rezonancia. Lekári nad tým len krútili hlavami, nechápali, pýtali sa otca, čo užíval alebo ako žil, on im len povedal, že celý život je takej veselej povahy ( čo je fakt, z ničoho si nič nerobí, taký srandista ) a pije červené víno, čo je tiež fakt, no v rozumnej miere, takže chcem dodať týmto príspevkom trochu optimizmu ostatným, že ak sa melanóm vyskytne, nemusí to byť vždy len konečná, že sú aj takéto prípady a psychika urobí naozaj veľa.

xana17
19. júl 2017

Gratulujem,ale niekedy nestačí ani dobrá psychika.V mojom okolí boli ľudia,ktorým sa to vrátilo po 5 ,7 a 12 rokoch.Začalo to metastázou v pečeni,potom v mozgu a nebolo pomoci.Niekedy to spí a niekedy sa to zobudí.Prajem všetko dobré .

libawet
19. júl 2017

@xana17 určite áno, ale skôr si mala napísať - nevráti sa, proste myslieť hneď pozitívne, nie negatívne. Poviem ešte ďalšiu skúsenosť - suseda, dostala akútnu leukémiu, no ona ju od samého začiatku brala ako nádchu, neprikladala jej žiadny význam, dostala sa z toho. Viď herec Bartoška, povedal " tej svojej rakovine som povedal, že chápem prečo prišla, lebo som tak žil. Ona sa asi urazila, že som ju nebral vážne a odišla inam . "

joannita
19. júl 2017

@libawet podla mna to su skor nahody. Ja som poznala tiez niekolko velmi pozitivnych ludi, ktori rakovinne neprikladali vyznam, liecili sa, ale stale verili ze zvitazia. Uz tu ale niesu. Mysliet pozitivne je sice fajn, ale rakovinu to neporazi.

@xana17 ale myslis ze aj ked budes teraz casto sledovana, tak sa to moze vratit? Teda vratit sa moze to je jasne, ale ked sa da kazdy podorzivy utvar na kozi hned vyoperovat som myslela.

xana17
19. júl 2017

Môže sa to vrátiť,ale aj nemusí.Aj ked Ta sledujú a dajú Ti von všetký znamienka,tak môže,ale aj nemusí zablúdiť zlá bunka a začne rásť kdekoľvek v tele a to lekár voľným okom nevidí.Melanom ked sa zachytí včas ,tak je veľká šanca na prežitie.Hlavne ,aby bol tenký breslow a nebol rozšírený v uzlinách.

joannita
19. júl 2017

ale tu som nasla celkom pozitivny clanok. Len 10% ludom sa melanom vrati 🙂
https://zena.atlas.sk/ktora-rakovina-sa-vracia-...

xana17
19. júl 2017

článok je pekný,ale chodte do NOU v BA a tam uvidíte pacientov a pravdu

lubkaurm
22. júl 2017

@joannita nuz kedysi som sa pri mori vela opalovala, davno, lenze koza si pamata vsetko...a to mam pritom total snedu pokozku...lekari nechapali....znamienka mi dost pribudaju, ale chodim kazde 3 mes na kontroly, plus CT, magneticke rezonancie....tak verim, ze to staci.....jasne bojim sa, vzdy ked cakam na vysledky...

zuzicek88
22. júl 2017

@adriana2301 neboj,lekari vedia niekedy iba postrasit

joannita
24. júl 2017

@lubkaurm fuha, tak potom co tu citam mam normalne strach vyjst na slnko. Ja som sa kedysi tiez dost opalovala, teraz uz menej a tiez som taky snedy typ. Ja chodim sice kazdy rok na kontroly, ale aj tak clovek nikdy nevie.....teraz prave cakam na histologiu 3 znamienok, tak som trochu nervozna 🙂

dahra
31. júl 2017

Ahojte, poznate niekoho, kto podstupil rocnu liecbu intronom? Alebo aj niekoho, kto ju nedobral celu? Dakujem.

mili26
11. okt 2017

dobrý večer, ocino si bol dať vybrať znamienko a na histologii vyšlo maligny melanom clark IV, už je objednaný na operáciu, čo som už počitala článkov, tak asi to nie je nič pozitívne, zvladli ste to niekto a čo po operácii nasledovalo, dakujem

dahra
11. okt 2017

Vlani v novembri maminej sestre vybrali maligny melanom. O mesiac neskor na CT, tam nasli noduly na plucach. Nevedeli, čo/ake to je. Tak sa čakalo ďalší mesiac zasa na CT, noduly tam ale zmensene alebo rovnake, tak si povedali, že asi nie mts a sups na liecbu intronom. Písala som o dva prispevky vyssie. To bol februar. Liecbu jej nakoniec v auguste stopli, lebo to už malo toľko NÚ, že amen. Medzičasom jej asi 5 ďalších znamienok vybrali. Má ich ako Rockefeller penazi. V podstate to máme v rodine, ja ich tiez mam. 8 mi už vybrali 🙂 Zatiaľ takmer po roku, u nej vyzera byt vsetko ok.

mili26
12. okt 2017

ocko už išiel dnes do nemocnice , budú mu dávať kontrastnú latku, a podla toho operovať, bojím sa a velmi, to znamienko mal dosť velké a čierne, dúfam, že nebude mať metastazy a ešte tu bude s nami dlho

olifcek
12. okt 2017

@mili26 silno drzim palce... mne vyberaju kazdy rok niekolko znamienok. i teraz jedno musi von, ale pockame, kym sa mala narodi a az paq... zakazdym dufam, ze vysledok bude vzdy ok...

daj potom vediet, ako tatko dopadol

mili26
12. okt 2017

@olifcek jemu ho už vybrali pred 3 týždnami, ale histologia vyšla maligny melanom a hned ho objednali na hospitalizaciu, že to musia vybrať hlbšie, zajtra by ho mali operovať, sme z toho celá rodina na nervy a už aj on má taká reči, že zaspí a viac sa neprebudí.....

xana17
12. okt 2017

Clark IV nie je dobré.Aký bol breslow?Vyberú mu uzliny a vyrežú ložisko do hľbky a určite dostane ožiar,intron A.Prečo išiel,tak neskoro ked mal znamienko veľké?Prajem veľa síl.

mili26
12. okt 2017

@xana17 on ho mal malé , len ho svrbelo a si ho poškriabal a krvaclo mu, ale hned sme išli ku kožnej, vybrali mu ho, teraz mu to musia vybrať do hlbky. čo je breslow?

joannita
12. okt 2017

@mili26 a ake velke ho mal? lebo si pisala predtym ze ho mal dost velke a cierne. A naposledy pises ze ho mal male.....tak ma to zaujima, ze ci aj male znamienko moze byt melanom. dik

olifcek
12. okt 2017

@joannita jasne, aj male...a nenapadne...