icon

Mám astmu

lealka
10. jan 2014

Ahojte mamicky astmaticky 🙂 , rada by som vediet ako sa vasa astma prejavuje, ako casto mavate zhorsenie stavu, ci uzivate pravidelne lieky (po stabilizovani to laka vysadit... 😝 .). Ako vam astmu diagnostikovali, ake vysetrenia ste podstupili, ci vam nieco zazracne nepomohlo ...

Ja mam 2r dg slabsiu astmu, ale desia ma najma strasne 3 tyzdnove zachvaty kasla (min 2x rocne), alergiu mam na vsetko mozne, ale ta je akoby bez priznakov (nevnimam kychanie, slzenie, svrbenie...). Aj u vas je to podobne? Vdaka.

Strana
z2
konikvrany
2. máj 2023

@mato7700 a ako Vam zistili astmu? Fukanim cez Niox? Spirometriou? Rontgenom?

mato7700
3. máj 2023

@konikvrany u plucneho cez ten stroj na dychanie

mato7700
3. máj 2023

@konikvrany ale pľúcnych povedal ze není to astma ale budeme to liecit ako astmu

konikvrany
3. máj 2023

@mato7700 vy ste 29.4. sem do fóra napísal, že Vám pľúcny dr. povedal ze "astma". Dnes píšete: "ale pľúcny povedal že to nieje astma" ale že to budete liečiť ako astmu.

Čo teda reálne máte? Lebo to je dôležité k pochopeniu, že vám inhalátor na astmu nezaberá. Fúkacie pristroje sú dva druhy. Jeden je NIOX a druhý spirometer. NIOX vypíše hodnoty astmy(akú silnú ju máte). Spirometer zas vypíše hodnoty celkovo: akú máte kapacitu pľúc, akú silu výdychu viete vynaložiť pri silnom výdychu a ako máte zúžené dýchacie cesty a platí to pre všetky dýchacie ochorenia.

mato7700
3. máj 2023

@konikvrany je to astma lebo keď som bol na spirometrii tak mi povedal ze výdych mam na 80percent že mladý ako ja tam chodia a nafukaju aj vyše 100

mato7700
3. máj 2023

@konikvrany len som chcel vedieť ci ten berodual má účinkovať hneď a celý deň sa dycha človeku normálne alebo ti trvá nejaký čas aby to zabralo a uvoľnilo

konikvrany
3. máj 2023

@mato7700 vy môžete mat výdych 80% aj pri chronickej obštrukčnej chorobe. To neznamená keď mate 80% ze máte astmu. Môžete mať aj astmu ale aj CHOCHP.

Berodual pri pravej astme má zabrať cca za 5 minút. Účinkuje už pri prvom použití. Trvať má účinok asi hodinku, max. Aspoň ja tak mám, ale to môže byť individuálne. Inhalátory účinkujú troška menej pri CHOCHP.

mato7700
3. máj 2023

@konikvrany ďakujem za radu

mato7700
3. máj 2023

@konikvrany aj váš pri astme niečo bolelo?

konikvrany
3. máj 2023

@mato7700 nie, astma by boleť nemala. Ak vás niečo bolí treba pokračovať v hľadaní príčiny.

deni181
Odpoveď bola odstránená
akyia
Autor odpoveď zmazal
mv77
17. jan 2024

@mato7700 ahoj, ja mam palenie a tlak na prieduskach, pocit sucha a zvierania, pri suchom vzduchu, prachu. v noci ma budi palenie na prieduskach, cele to tam ozije... proste des a hruza. zaujimave ze spiro je stale ok, dychavicu zatial nemam, len ten strasny diskomfort a pocit zapalenych bronchov... stale hladam optimalnu kontrolu, sparvme inhalatory, je to asi na dlhsie. zacalo to na jesen po nedoliecenej viroze.

ivanaa346
14. nov 2024

@jaya47 Prosím vás a ako ste upravili stravu pri refluxe ? Čo vám najviac pomohlo ? Keď ste mali po jedle astmaticka záchvaty ,ako sa to prejavovalo ? Že sa zle dychalo ? Čo vám test pomohlo ? Ventolin ? Mám niečo podobné kôli tomu má to zaujíma .Ďakujem

Strana
z2