icon

Mám požiadať o prehodnotenie invalidného dôchodku?

kofola83
2. máj 2019

Dobrý Deň prajem chcem od vás radu mam 24.rokov a mam uznaný invalidny dôchodok na 55% diagnóza stredne-ťažká depresia + epilepsia moj dôchodok je nad 600€ a už 12.mesiacov mám zmenenú diagnózu na ťažká depresia bez psychotickych príznakov môžem si požiadať o prehodnotenie zdravotného stavu a myslite si že to bude navýšene ? Máte niekto skúsenosti alebo možte my poradiť ? Dakujem Vám 🙂

korunka1
2. máj 2019

Tak to ti povie len posudkový, alebo si skús vyhľadať dg a jej percentá v tabuľke. Niekde na nete som sa s ňou stretla, asi v zakonoch

tutabd
6. mar 2021

Zdravím neviete mi poradiť bol som uznaní invalid na 50% len že nespĺňam dvochodkove poistenie chibalo mi niejakich 77 dni včera som ich doplatil a chcem sa opitat ked som ich teraz doplatil či mi už teraz uznajú invalidný dakujem

dianaana
6. mar 2021

@kofola83 Ahoj, mozem sa prosim opytat, ako je to mozne ze mas dochodok 600 €?
Moja mama ma tiez 55% a podobnu diagnozu, vysokoskolsky vzdelana, pracovala cely zivot, ma 56 rokov a dochodok len nieco vyse 200 €. Kludne mi napis IP ak nechces verejne. Dakujem

havranka31
6. mar 2021

@tutabd napis im list pre istotu, neviem ci si to takto sami od seba spoja. Ak ti predtym prislo ze splnas podmienku invalidity, malo by to byt v poriadku

@dianaana zjavne na dochodok z maximalneho vymeriavacieho zakladu, pred par rokmi sa to dalo obist, ze si si dobrovolne zaplatila napr za 1 den z vysokanskeho zakladu, a pri spriemerovani vyslo maximum. Potom to osetrili, ze dobrovolne uz minimalne za rok musis zaplatit, ale stale sa to da, hlavne ak je to invalidita studenta.

tutabd
6. mar 2021

@havranka31 mne prišlo rozhodnutie vo februári kde mi piše že za invalidná ste boli uznaní o 50% ale vašu žiadosť zamieta lebo som nesplnil dvochodkove poistenie včera som to viplatil a preto chcem vediet že či teraz už by som mal dostat mne tam chibalo 77 dni a viplatil som 3 mesiace taže to je viac ako 77 dni

havranka31
6. mar 2021

@tutabd napis im ze ziadas o prepocitanie z dovodu doplatenia chybajuceho poistenia, a priloz kopiu potvrdenia o zaplateni

tutabd
6. mar 2021

Včera to urobili zamna v poisťovňu taže asi mam čakat ale nevedeli povedat kolko budem čakat

dianaana
6. mar 2021

@havranka31 Dakujem za odpoved 😊
No a myslis ze moja mama by mala este teraz nejaky sancu na zvysenie inv.dochodku? Mize si napriklad rok platiti dobrovolne poistenie, a potom by jej zvysili dochodok? Alebo co by mohla robit? Dakujem velmi pekne

tutabd
6. mar 2021

@dianaana podla mna ano neviem skúste s opitat alebo zavolat

havranka31
6. mar 2021

@tutabd maju 60 dni na vyjadrenie, takze trpezlivost, a cakat ;)

@dianaana velmi zavisi od toho, od kedy presne uznali invaliditu (z akeho obdobia sa vypocital dochodok). Nie, platenie dobrovolneho poistenia teraz by jej nepomohlo, lebo pocita sa z rozhodujuceho obdobia pred vznikom invalidity. Musela by si doplatit spatne za nejake obdobie napr. studia na vs (da sa to). Ide len o to, ze ak bolo rozhodujuce obdobie dlhe, tak by to v konecnom dosledku az tak velmi dochodok nezvysilo, resp. by si musela zaplatit velmi velku sumu (na druhej strane by jej zvysenie doplatili 2 roky spatne)

tibor012
7. dec 2021

Ahojte 👋 / Zdravím.
Mam takú otázku 🙋? Som invalidný dôchodca v roku 2016my bol uznaný ID vo výške 80%. V roku 2017 som bol "pozvaný" pred komisiu. Komisia to nechala celé tak ako bolo. V roku 2017 som sa zamestnal ako vrátnik. Inú prácu môj zdravotný stav nedovolí vykonávať. Až to teraz som mal pokoj 🧘‍♂️ od socialky dnes som dostal opäť predvolanie na posúdenie zdrav. Stavu.
Co môžem asi očakávať? Môžu my dať dole %? Alebo môžu mi ho cely zobrať? Hra tam do úvahy aj to keď som nebol dlhodobo PN? Naposledy koncom minulého roka 3 mesiace. A začiatkom tohto roka tiež 3 mesiace. Ďakujem za vašu hoc akú otpoved.