icon

Mám problém s jedením a fajčením

24. jan 2022

Baby, mám taký problém.. už poslednú dobu to preháňam. Keď nič nemám na robote tak buď musím stále niečo jesť alebo fajčiť. Fajčím iqos takže to je stále. Už som spozorovala že sa pekne prezieram a ani si to neuvedomujem.
Je to strašné dosť som pribrala a čím ďalej tým viac denne vyfajčim.
Nie je to o tom že by som nemala čo robiť je toho dosť mám dve malé deti.
Ide to nejak stopnúť? Aspoň s tým jedením?? Nechýba mi nejaký vitamín alebo som až príliš v stese?
Budem rada keď mi poradíte ako to stopnúť a ostať silná lebo už sa neovládam.
Ďakujem za odpovede a pochopenie.

ninusa221
24. jan 2022

Ahoj ja som začala fajciť iqos a strašne vela vyfajcit stale to mam v ustach kedze to fajcim aj v byte.. takze keby viem tak asi ostanem pri klasických cigach

autor
24. jan 2022

@ninusa221 áno tiež mám taký problém až mám pocit že už mi to nestačí a potrebujem cigaretu. A to som si myslela že s iqosom sa už navždy zbavím fajčenia

mamina0078
24. jan 2022

Vitamin moze chybat ale v tomto pripade ide skor o závislost, pokial nemas iqos tak potrebujes mat nahradu a tym je u teba jedlo. Ja by som stopla jedlo tak, zeby som si urobila rezim 5-6x denne v presnych casoch jest a mimo toho nic. Kludne si daj na papier na chladnicka casy, kedy mozes jest. Bude to stat prve dni vela sebazaprenia ale musis vydrzat najdi si nejaku cinnost napriklad prechadzku, citanie knihy, cvicenie, relaxacne omalovanky, pracu, beh alebo nieco s detmi ked si na MD aby si nemyslela na jedlo - ludsky mozog nedokaze mysliet na 2 veci sucasne takze ak nebudes mat nic zaujimavejsie tak nakoniec sa pojdes najest /iqos takze ta cinnost ktorou to nahradis musi byt naozaj zmysluplna a musi ta bavit. Niekedy v najhorsich pripadoch pomaha napriklad pocitanie do 10 alebo dychove cvicenie 4-7-8 technika (4sekundy hlboky nadychu nosom, 7sekund zadrzanie duchu, 8sekund vydych ustami) zopakujes to tolkoktat kolko bude potrebne... To iste aj s iqos das si presny rezim kedy budes mat iqos a postupne kazdy tyzden ubrerat alebo pokial sa citis nato a si dost odvazna, ze dokazis s tym zo dna na den seknut tak ju vyhod do kontajnera a nekupuj dalsiu... V tomto 90% je psychika - hlava takze ak si dobre nastavis pravidla a sama ich budes dodrziavat tak ani nebudes vediet ako "lahko" sa toho zbavis... Este dodam, kym clovek si urobi navyk na nieco trva to spravidla minimalne okolo 3 mesiacov preto necakaj po par dnoch zazraky.

autor
24. jan 2022

@mamina0078 tak toto mi dalo nádej že sa to dá.. ďakujem skúsim si to všetko organizovať a písať.. aj keď to bude ťažké. Niekedy len tak sama zavaham dám si nedám si? A nakoniec aj tak zlyham a dám si to . Buď jedlo alebo cigaretu. Už má to aj hnevá koľko prefajcim ale vždy keď idem niečo robiť dám si cigaretu a tak isto si ju dám keď to dokončím keď je hotovo. A pórom akoby sedím a mám potrebu zajedat niečo stále stále. Už je to moc uvedomijem si že to nieje dobre ale v tej chvíli mi to je prosté jedno.
Ono zato môže aj dosť blbé obdobie dispievania kedy presne som mala problém z tým že som si všetko zapierala. Zašlo to až do poruchy príjmu potravy a trvalo to až do otehitnenia. Ako som bola tehotná prvý krát tak som sa prestala báť jedla a dopriala som si...
Teraz mám opak bojím sa že zas zájdem do extrému a skončím tam kde som bola. Vždy sa snažím byť na seba "dobrá" pretože viem aké je keď karham samú seba.
Ale toto je zas tiež extrem a je na čase to stopnúť 🙏🙏

mamina0078
25. jan 2022

Zlyhas preto lebo nevies mozgu povedat aby nieco neurobil... To znamena, ze ked ti niekto povie napriklad NEpredstav si jedlo tak si ho predstavis, ked mas vodicak a v autoskole ti instruktor povedal NEzval ani jednu kuzelku tak tvoja pozornost isla prave na tie kuzelky, ked dietatom povies NEnaraz do stromu ked sa v lete nahanaju zacnu si vsimat prave tie stromy... Preto ked zacnes uvazovat dam si to/nedam si to tak si to das lebo pre mozog je zapor irelevantny nedokaze si ho vizualne predstavit a podstata ta konkretna vec, ktoru si hned predstavi/vsimne. Preto stale ked budes mat myslienky, ze chces tak si musis najst inu cinnost pri ktorej zabudnes nato. Mne napriklad dost pomohlo, ze som si napisala ciel ci uz kratkodoby alebo dlhodoby na papier v minulom case a dala na viditelne miesto a stale ked som potrebovala som si ho precitala s tym, ze to nechcem porusit. V minulom case je to potrebne preto, lebo ked to urobis v buducom tak je sanca, ze sa stane to, ze vsak od zajtra zacnem, o tyzden zacnem, o mesiac a budes to odkladat ale ked to budes mat zapisane ako nieco co si uz urobila a dokazala to ta bude ovela viac motivatat aby si to aj dodrzala.... Teda aspon v mojom pripade to tak fungovalo velmi uspesne.

natassha1
25. jan 2022

ako sa vravi, vsetko je to v hlave, to nie je o tom, ze nevies prestat a zjes polku chladnicky a vyfajcis tri krabicky cigariet. keby to tak nechces tak to nerobis.

kacenocka2
25. jan 2022

Moja skúsenosť:Odporucam jest 5-6x denne a fajcit som prestala tak, ze ked som isla na cigu, tak som si nakupila 8smerovky a miesto cigy som vyskrtala par slov, cize zamestnala som ruky inak a povedala som si, uz som zafajcila, mozem pokracovat v tom kde som skoncila..a tak som docielila prestať fajčiť. Mesiac bol najkritickejsi a potom som vobec na cigu nepomyslela a uz mi nevadilo ze iní vedla mna fajcia. Povedala som si že to robím pre seba nie kvôli inym

saxana000
25. jan 2022

Tak ja neviem vzdy mi to fungovalo opacne led som fajcila tak som nežrala.ked som fajcit prestala tak som vyzierala..najdi si nieco cim sa zamestnas sprav 10 drepov alebo daj zuvacku/tik tak.chrum ovocie alebo nejake burizony.
S tym iqosom je to vacsinou tak ze kto na neho presiel vyfajci este viac ako ked fajcil klasicke cigarety..