Mám problém z nízkym železom

15. jan 2024

Dobrý deň, dlhodobo mám problém z nízkym železom vďaka čomu som mám teraz aj problém zo srdcom. Chodím pravidelné na infúzie železa, denne beriem sorbifer no napriek tomu po cca 4 mesiacoch mám znova nízku hladinu. Čaká ma vyšetrenie na gastro , neviete ako bude prebiehať? Resp , nemali ste niektorá podobný problém ?

vilma7
15. jan 2024

Ja mam cely život nízke železo, nijako neriešim, lebo nikdy nič nepomohlo.
Jedine keď som bola tehotná tak som dostala infúzie.
Len nechápem čo máš srdce s nízkou hladinou železa spoločné.

Nedostatkom železa trpí asi polovica populácie.

autor
15. jan 2024

@vilma7 srdce sa mi zväčšilo nedostatkom železa

taga
15. jan 2024

A aku mas hladinu fe?
Hovoris o zeleze, myslis naozaj zelezo, alebo hgb?
Mne fe do zily pomohlo, i ked vzdy mi klesne pocas ms.. mna dva porody a dlhodobe dojcenie dostali na hgb 68- skus aj popremyslat, kde by si mohla ty mat skryte straty..
Inak, sorbifer ti zabera? Davas pozor, aby si v case kedy beries zelezo neprijimala mliecne a naopak,mas prisun vit C?

majamat
15. jan 2024

na gastre samozrejme urobia anmnezu, mozno skontroluju stav vyzivy - bielkoviny tuky, sacharidy, zelezo, vapnik, mozu aj pecenove testy,
mozu urobit sono
a hlavne treba vylucit celiakiu. cize kontrola pritilatok, no aj napriek negativnym protilatakm je mozne urobit biopsiu.

a mas aj anemiu? ak sa vyskytuje dlhodobo nedostatok zeleza bez anemie, nemusi ist o nedostatok zeleza,a le neico skresluje vysledky.
jedna znama, co robi v labaku mi hovorila prihodu, ze mali na odbere mladu kocku, ktora prisla na odber po velkej fyzickej namahe - na bicykli, ale tazku trasu presla. zelezo takmer nulove.
prisla inokedy a bez namahy a zelezo v norme. to su skor asi vyniky, ale teda nedostatok zeleza ma hlavne v dlhodobom horizonte vzdy dosledok anemiu.

obzvlast zavazny nedostatok zeleza a teda aj porucha vstrebavania a hlavne nereagujuca na liecbu, moze byt dosledkom malabsorbcie ( cize nedostatku vyzivy ) a tp casto pri celiakii.
kludne to moze byt aj jediny priznak.
samozrejem malabsorbcia moze byt aj z inych dovodov,a le celiakia je velmi casta.

kolegyna to takto mala dlhe roky. ale ze asi skoro 20r. zhorsovalo sa jej to zavazne, ez uz musela pravidelne na zelezo a atransfuzie. potom ochorela, velmi schudla, - skoro 40kg zoslabla, nedokazala prejst 10m, unikala jej stolica, bola sediva v tvari.
v hodine dvanastej jej zistili celiakiu.
po mesacnej diete sa dala tak dokopy, ze dokazala ist do roboty, opat pribrala, to co predtym schudla, odvtedy anemiu nema. a to uz preslo asi aj 15r.

autor
15. jan 2024

@majamat áno mám anémiu. Mám veľmi silnú ms , z toho mám pravdepodobne aj nedostatok železa. Gyn mi dala nejaké tabletky, ale tie nezaberajú, sono ok. Spomínala HA ale toto zase nechcem ja ani kardiológ mi neodporúča, gyn ešte hovorila , že môžme skúsiť nejaké čistenie. Ale teraz hlavne to gastro riešim, či ozaj nebude problém v Tom . Ďakujem za odpoveď a radu 🙂

majamat
15. jan 2024

ono treba vsetko vylucit.

viem, ez niektore zeny mavaju anemiu aj vdaka ms, ale to by mali byt skor vynimky.
telo zeny by malo vediet zvladnut ms a aj ked tam je prechodny pokles, malo by sa vediet vspamatat.

ja som za svoj zivot bola na krvnom obraze mnohokrat, keby mam malo zeleza, tak by sa to na mojom krvnom obraze urcite odzrkadlil, ale ja mavam hemoglobin uplne bezne medzi 145-165. a teda krvny obraz netiusim kedy som mala odoberany, ale urcite niekedy aj pocas, ci po ms.
cize niekde je chyba ak vznika nedostatok zeleza a anemia. zial, niekedy sa na to nepride.

iwanna
15. jan 2024

tiež som mala tento problém + silná dlhotrvajúca MS. Dopĺňala som aj stravou bohatou na železo. Chvilkovo sa mi to darilo držať na hrane.Nakoniec som si nechala vložiť hormonálne vnútromaternicové teliesko. Krvácanie výrazne pokleslo viacmenej len špiním. Ale hemoglobín aj železo sa mi časom upravili tak, že mám vyšší normál.