icon

Mám strach z jedenia mimo domu

simonie8
26. okt 2022

Ahojte, chcela by som sa spytat ci niekto niekedy zazil podobny problem ako mam momentalne ja a ako ste ho pripadne riesili. Ide o to, ze mam obrovsky strach z jedenia mimo domu. Nie je to vsak strach z jedla ako napriklad kvoli tomu ze neviem kolko tuku tam bude, skor ide o psychiku, ze vzdy ked zjem nieco vonku, ci obed veceru alebo cokolvek, mam zafixovane ze mi bude zle. A zle mi naozaj pride. Zacnem mat obrovske krce a pocit nafuknutia. Nie som schopna sa najest v skole a pravidelne nejem v dni ked mam skolu. Najem sa napriklad naposledy v pondelok vecer o 19:00, s tym ze v utorok mam skolu a pridem domov po 21 a prve jedlo zjem az v utorok po skole, po 21. Ak by som zjedla nieco pocas skoly, chytia ma strasne krce. Nedokazem si vysvetlit co bolo spustacom tohto vsetkeho, nemavala som s tym nikdy problem az na posledny polrok. Najprv som myslela ze mi vadi lepok, laktoza alebo zelenina ktora zvykne nafukovat avsak teraz viem, ze to je pravdepodobne psychika. Pretoze mne totizto v takychto dnoch pride zle aj z jedla ktore doma v pohode jedavam a nikdy mi nic neni. Ako napriklad rozok, vyziva, ryzova kasa, si to veci ktore jedavam pravidelne a nebyva mi z nich zle. Nie som schopna sa ist najest s niekym do restauracie, pretoze viem ze automaticky mi bude zle :( asi to znie uplne odveci a ako to pisem, pride mi to maximalne postavene na hlavu ale chcem to riesit skor ako by to mohlo znamenat nieco horsie, pretoze problem s jedlom nemam, nedrzim hladovsky, stravujem sa praveze vyvazene, dovolim si povedat ze najviac zdravo ako sa viem, nedrzim ziadne diety ale neustaly pocit nafuknutia zo vsetkeho, niekedy si uz myslim ze aj z prazdneho zaludka ma stale sprevadza.

jaskolka
27. okt 2022

Čiže ti je zle, aj keď zješ dačo, čo si vezmeš z domu? Trebárs sendvič, obložený rožok ? Alebo len to, co zješ inde? Teda v reštaurácii, či kúpiš si trebárs pizzu vo faat foode?
Lebo to fakt vyzerá na psychicky blok, nebolo ti dakedy zle z nejakého pokazeného jedla vonku?
To môže urobiť taky blok, mne raz bolo zle z granadiru, odvtedy som ho v ústach nemala.
Nie je to síce presne to iste, ale jedine to mi napadlo.
V každom prípade, keď je to také zlé, že si schopná hladovať aj 24 hodín, tak šla by som už za odborníkom, lebo aj tak si môžeš poškodiť. Veď reálne nejesť celé dni a potom sa najesť naraz vecer, tak nedivím sa, že to fakt môže prísť zle, aj na vredy si tak.mozes zarobiť, či iné problémy

macikovaiveta
27. okt 2022

Nerob si násilie, zober si z domu nejaké tyčinky a obložený rožok, banán.Tiež nerada jem v reštauraciach.Mám tiež takéto pocity.✊

marion30
27. okt 2022

@simonie8 sama si si odpovedala,,.mám strach lebo mi príde zase zle,,tak je myslel nastavená a telo reaguje tak ako ,,vieš,,že bude reagovať. Chcelo by to odblokovať cez nejakého terapeuta alebo hľadať a pátrať v mysli,ktorá situácia,myšlienka ti toto spôsobila.ked na ňu prídeš,prehodnotiť, prežiť si ju znova ale s iným uhlom pohľadu.

marianarem
27. okt 2022

@simonie8 Moze to byt psychika, ale vzniknut to mohlo z niecoho realneho. Nedavala si si vysetrit histaminovu intoleranciu. Moja sestra ma taketo prejavy pri nej. Mohlo sa stat, ze si mimo domu parkrar zjedla nejaku histaminovu bombu no a potom sa to uz zafixovalo.
Ak by to bolo cisto psychicke, tak co sa stalo pred tym pol.rokom? A ten strach, xe ti pride zle, ten sa objavil z nicoho nic alebo az po tom, co ti parkrat/aspon raz zle naozaj prislo?

levandulova111
27. okt 2022

Ja som chodila psychiatrovi kvôli panickej poruche. Panička porucha je proste v hlave, nie je to diagnóza ako taká, že by to bola choroba, ale proste hlava si zapamätala niečo a to sa ti opakuje a spája s určitými situáciami. Mne odpadol brat z ničoho nič a nikto nám dlho nechcel pomôcť a moja hlava si zafixovala, že ak sa mne niečo stane, nikto mi nepomôže, takže pravidelne keď som vyšla z domu, zostalo mi zle na odpadnutie, ale nikdy som pritom neodpadla...
Môžeš to mať aj ty, tvoja hlava si zafixovala, že ti z jedla mimo domu zostane zle, možno ti niekedy niečo "nesadlo" a hlava si to zapamätala a podvedome si to už očakávala, že ti znovu zostane zle a naozaj ti aj zostalo, privolala si si to... Možno sa mýlim a bude tam nejaká intolerancia, možno stačí ísť po vyšetreniach, ale možno mám aj pravdu, a v tom prípade žiadne lieky nepomôžu, mňa doktor dopoval antidepresiami a poviem ti, žiadna výhra, nedokázala som fungovať. Sám mi povedal, že lieky to nevyliecia, lebo nie je čo liečiť, iba mi potláčali stavy... Povedal, že je to podvedomé (v hlave) a treba s tým v prvom rade vedome bojovať, vystavovať sa situáciám, ktoré mi spúšťajú ten strach, a sledovať telo, povedať si, že veď o nič nejde, nie je to prvýkrát, jak mi to prišlo, tak odíde, doteraz som neodpadla a proste vsugerovat si, že je to v poriadku.
Skús sa niekde vonku najesť, iba si odhryznut z niečoho alebo vziať si ozaj niečo malé, ak ti príde zle, nemyslieť na to, skúsiť si to nevšímať, hlavu zamestnať niečím iným a o kŕčoch si pomyslieť, že si doteraz nevracala, a jak ti zle zostalo, tak to aj prejde, musíš si hlavu inak nastaviť, skús popri jedeniu hrať nejaké hry na telefóne, čítať nejakú knihu a keď "to" príde, hlavu čo najviac sústrediť na aktivitu, ktorú práve robíš.. ak toto zvládneš, postupne môžeš skúšať aj bez telefónu, bez knižky, bez nejakých iných podnetov... Ja som lieky vysadila, k doktorovi som chodiť prestala, lebo naozaj ani som sa nedokázala v noci k dcére zobudiť, taká som bola oblbnuta z tých liekov a nič aj tak nevyriešili... Dostala som sa z toho sama, síce to trvalo dlhšie, ale teraz už nemám problém cestovať mimo mesta, nemám problém sa stretnúť s cudzími ľuďmi, nemám problém ísť kamkoľvek. Pred tým nepredstaviteľná vec, lebo aj v autobuse mi zostalo na odpadnutie... Teraz si cestu užívam 💪 takže ak to nie je niečo fyzické, bude to tá psychika a treba s ňou bojovať, aj keď sa to zdá ťažké, až nemožné.. ja som si tiež myslela, že to nikdy neprejde, čo som sa naplakala od zúfalstva... Ale treba sa zaťať, zvládneš to 😊 a ver, že to nie je až také hrozné 😅 mať blok jesť vonku 😊 ja som bez držania za ruku neprešla ani do obchodu, takže si vieš predstaviť tú "hanbu", keď ma mamina dospelú 20 ročnú kravu všade viedla za ručičku, aj k doktorovi ☝️ doslova za ručičku... Čiže hlavu hore, dáš to 😊 držím palce

mk1111111111
27. okt 2022

@levandulova111 dobre pises...👍

ninka297
Odpoveď bola odstránená
dilino
27. okt 2022

ved to môžeš dostať žalúdočne vredy. Základ je jesť pravidelne. Môže TI byť veľmi zlé odpadnúť od hladu. Vždy si vezmi niečo zo sebou a najedz sa. Toto nie je ani zdravé. TY nie že neješ TY hladuješ. Je to viac než zlé neskôr budeš mať problémy zo žalúdkom z následného hladovania. Vždy je možnosť ako to riešiť kto chce hľada spôsob kto nechce hľada dôvod.

marion30
27. okt 2022

@levandulova111 presne tak,máš môj obdiv.tiež to robím už len a len takto...🥰 najlepšia veta ktorej sa držim: na dvere zaklopal strach,odvaha šla otvoriť a za dverami nik nebol 😍😇

jujala
28. okt 2022

@simonie8 mna napada, aby si nebola hladna, nemozes si vziat nieco so sebou, aby si fyzicky nesla do restiky? ja som si aj polievky bravala do skla /ano aj studene som vypila ale aspon som nieco mala v zaludku/, alebo jednoducho "zlepenace". mozno mas problem len z mnostva ludi, z restauracneho prostredia. ale aby si sa najedla tak mat nieco so sebou.