Mám strach zo zubára

11. nov 2022

Ahojte baby, mám problém a komplexy zo svojich zubov. Keď som bola dieťa zubár bol starý nechutný chlap ktorý len trhal a kazy vôbec neriešil, mám zuby v strašnom stave ... Mám síce skoro všetky až na 1 vytrhnutý ale neskutočný plak na zuboch, 1 je na vytrhnutie a ostatné na opravu, diery nemám ale kazy vidím.. môj problém je že mám neskutočný strach zo zubára a neviem sa donútiť tam ísť za žiadnych okolností :( stále keď ma zub bolel mi na pár dní zabral Ibalgin a bolo po bolesti lenže teraz je to iné, už od septembra sa trápim zo 4 zubami... 2 zuby múdrosti mi rastú, jeden zlomený boli a taktiež jeden medzizubný kaz. Mám nenormálnu paniku keď si len spomeniem že by som mala vkročiť do ambulancie, hneď mi hlavou prebehnú všetky možné scenáre ktoré sa mi môžu stať. Viete mi poradiť ako to prekonať? Nedá sa žiť na ATB a krokoch od bolesti. Bojím sa ísť hocikam na výlet že tam budem mať bolesti a MM je už zo mňa nervózny že ma tam nevie dostať. Ďakujem za každú radu.

sojorez
11. nov 2022

Treba si najst zubara, ktory to bude vediet pochopit a bude s tym vediet pracovat. Ja mam brutal paniku, tiez z cias skolskej zubarky spred milion rokov. Teraz mam super zubara, o mojej panike vie, ved ju aj vidi, ked ma klepe v kresle, a odchadzam od neho prepotena na takych miestach, kde si myslim, ze potne zlazy ani nemozu byt... Cely cas so mnou rozprava, na karte mam cervenym popis, ze osetrenie vylucne s anestezou, nechava ma predychat... Ked to nepojde, potom riesit osetrenie v anesteze.

autor
11. nov 2022

@sojorez no len ja sa bojím to aj vyskúšať, len vkročiť tam je pre mňa problém ,,, a mala si zuby v zlom stave?

vulka
11. nov 2022

No tak si predstav, že čo bude, keď Ťa začnú príííšerne bolieť 4 zuby a Ty to budeš musieť riešiť pohotovosťou. Podľa mňa je to dosť strašná predstava. To ťa nepopchne?

sojorez
11. nov 2022

Jeden mam prec, ale to bola chirurgicka zalezitost v anesteze kvoli cyste v kosti pod zubom, jeden mam endoskopicky opraveny, stolicky plombovane. Ja som si povedala, ze tri porody mam za sebou, proste si to u zubara musim odsediet, co by sa co dialo. Tym, ze nema problem mi aj mini kaz opravovat s injekciou, tak viem, ze bolest nebude, ale i tak je to pre mna vzdy taky mini porod.

autor
11. nov 2022

@vulka veď toho sa bojím najviac , a najhoršie na Tom je že sme sa presťahovali a ani tu nikoho nepoznám zo zubarov a to je ten strach ešte väčší asi

autor
11. nov 2022

@sojorez fúha tak si už toho u zubára vydržala dosť ,,, to odhodlanie je na Tom celé najhoršie a hlavne keď nemám zubára žiadneho a neviem ktorý je dobrý a hanbím sa to je ďalšia vec

bambinomio99
11. nov 2022

Riešila som to celkovou anestezou na zubnej klinike kde mi vytrhali a opravili co mali

babovka2321
11. nov 2022

Najdi si vsetkych zubarov v okoli a citaj recenzie na lekar.sk ... Tiez som mala strach kvoli spadovej zubarke v detstve a puberte, potom som zmenila zubarku a uz k nej chodim bez problemov, ako na wellness. A pri vrtani mi stale picha injekciu. Stara zubarka ma presviedcala, ze bolest pri precistovani zuba po pravdepodobne neporiadnom vytrhnuti nervov nemozem citit, az kym som neodpadla v kresle.

dajanka28
11. nov 2022

Skúsiť rajsky plyn

gemerka17
11. nov 2022

Asi sa bojíš aj posudzovania a neprijemnych poznámok na tvoj chrup. Vyhnúť sa tomu môžeš u zubára, ktorý okrem výborných recenzií je aj na zubnej klinike. Na klinikách majú vybavenie, ktoré obyčajný zubári nemajú a vzhľadom k zanedbanemu stavu ho budeš potrebovať. Napíšem to aj inak, tým ze pôjdeš na lepšiu kliniku tak je okolo teba viac personálu, zubár ma viac času a nie je na všetko sám, keď pracuje sám na sebe v nejakej poliklinike v miestnosti 4x2m. Samozrejme za to viac zaplatíš a preto nebude na teba pozerať cez prsty. U zubára, ktorý na teba nemá čas a ma veľa pacientov sa môžeš stretnúť aj s nepríjemným prístupom.

roja01
11. nov 2022

Ked mas dost vela penazi, chod k zubarovi do niektorej zo sukromnych klinik. Na recepcii povies, ze sa neskutocne bojis, nech ti vyberu dobreho lekara. Mozes si byt ista, ako laskavym jednanim, tak aj bezbolestnostou. U povodnej lekarky ma niekedy bolela aj iniekcia na umrtvenie. U sukromeho nebudes citit nic, este sa tam naucis chodit bez strachu.

luscious
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
savanna
11. nov 2022

Ked nevies, ktory zubar je dobry, precitaj si recenzie. Dnes uz moderni zubari robia vsetko v anesteze, jedine, co budes citit, bude pichnutie injekcie a to je vsetko. Zubna medicina je dnes uz niekde uplne inde ako ked sme my boli deti. Kedysi to bez zobrazovacej techniky bolo skor len take sarlatanstvo, otvarali sa aj zuby, ktore sa nemuseli, vrtalo sa nazivo bez umrtvenia a podla bolesti pacienta zubari hadali, aky hlboky asi moze byt kaz. Dnes ti vsetko nasnimaju na panoramaticku snimku, tvojou jedinou ulohou bude otvorit usta a nechat si pichnut injekciu, potom uz nic necitis. Hlavne si ale vyber nejakeho mladsieho zubara s modernym vybavenim, nie dochodcu. Mam pocit, ze ta asi viac odradza to, ze sa hanbis za stav svojich zubov. No ja si myslim, ze oni sa v ambulanciach stretavaju s roznymi nechutnostami, ked mu povies, ze si sa doteraz bala prist, tak to podla mna nebude vobec riesit. Je to nieco ako lekari, videli uz kadeco. Vela ludi sa boji zubara, pridu na poslednu chvilu, nebudes prva ani posledna a urcite uz videl horsie zuby ako tvoje /napr. ludia postupujuci rozne liecby, chemoterapie a pod./.

lulaby1982
12. nov 2022

Ja som mala veľmi dlho fóbiu aj mám z odberu krvi. V mladosti mi sestrička urobila brutalnu modrinu v tvare celej zemegule,bolestivú. Ja som sa tomu vyhýbala ako Jánošík hrachu. Až raz lekárka zavelila ,že nedám odporúčanie do práce, zázrakom som prekonala všetko , ale som išla ako raketa na odber.

Neviem ako dlho nechodíte k zubárovi ,ale verím tomu, že to je obrovský ťažké si sadnúť do kresla. A druhá vec, nechcela by som byť Vaše srdce,ani iné orgány vo Vašom tele,nakoľko zuby ovplyvňujú zdravie. Ja milujem zubára a rada chodím k zubárovi. Radšej zubára ako rodiť. Ja by som u zubára sedela furt. Kto sa nebojí zubára, komu je to nepríjemné,veľa ľuďom ,čo poznám ,iba mne nie.

Musíte zažiť korekcnu emočnu skúsenosť ,že su aj iní lekári.Pripravte sa však ,aj na to že Vaše zuby asi pôjdu von,ak tam máte rozpadnuté pahyle a obnažené korene a diery ako na ementale , to nik nenapravi. Ktovie koľko mŕtvych zubov tam máte a tie sa drolia. Prosto zubná džungľa bakteriálna hnilobna , čo už, bio zbraň.

Dnes sú tak bezbolestné prehliadky zubov , a úkony ,že strach nie je namieste. Musíte uvedomiť,že ste ste zanedbala veľmi zuby a prijmite fakt aj ten,že ostanete načas ako novorodena,kým Vám neurobia nové. Viem čo prežívate ,že ten strach je obrovsky,ale aj strach má svoj strop a keď začnete pracovať so strachom ,tak to bude ok. KBT -terapia .

Držím palce,aby to nebola10 tisícova suma, za jednu korunku chcel odo mňa zubar 800 eciek .
Čoho sa najviac bojíte ?? Lebo že pôjdu von je jasného riziko. Nebudeme troskarit .

Môžu Vás aj uspať ,robiť v celkovej anestézii, len je to riziko pre srdce ,aj pre Vás.

lulaby1982
12. nov 2022

Píšete september , to môže byť september roku 1478 , čiže nejaké to storočie už majú za sebou ,už nie sú mladice.

autor
12. nov 2022

@lulaby1982 práveže ja mám zuby bez dier, len vidím tmavé čiže kazy tam sú ale opraviteľné si myslím lebo rozpadnuté zuby nemám , teda 1 ale ten už dlhodobo mám len koreň ktorý sa zapaluje raz za čas ,,, iné sú ok len teda vidieť plak,zubný kameň a tie kazy :/ strach mám aj z ošetrenia, že tam náhodou niečo nájdu, že to bude bolieť a že ma budú súdiť,,, veľmi tým trpím a chcem si ich dať do poriadku kým nie sú na Tom až tak veľmi zle ,,, napr RTG mi nikdy nerobili ... U zubára som bola naposledy 2016 a to mi trhal jeden zub a 2 vedla urobil plomby amalganove a všetko bez RTG ,,,,vtedy som ešte nemala až takú paniku no čím ďalej tým viac sa bojim ...

gemerka17
12. nov 2022

@autorka predtým ako pôjdeš zubárovi, treba ísť k dentálnej hygieničke (mimochodom potom treba chodiť na dentálnu hygienu 2 x ročne). Potrebuješ okrem zubára, aj stomatochirurga aj dentálnu hygieničku. To všetko nájdeš na zubnej klinike. Samozrejme bude aj dobre vybavená (RTG aj CT) čo tiež nutne potrebuješ. Ak nie si priamo z BA, tak sa priprav, že budeš musieť za zubárom aj dochádzať (klinika proste nebude za rohom). Treba upozorniť, že sa zubára bojíš, oni sú na to pripravený, nie si prvá ani posledná. Na takej klinike nebude pracovať starý socialistický dedko so sadistickými praktikami. V modernej stomatológii je samozrejmosť anestézia a úplne bezbolestné ošetrenie. Kľudne si zober aj niekoho so sebou na ošetrenie - partner, kamarátka, rodina, nemal by problém, aby ťa s ním vzali do ordinácie. Niekde ťa aj sestrička môže držať za ruku.