icon

Mám vysoký spodný tlak

sonkasrnka
10. nov 2021

Ahojte, dnes sa mi stala v práci taká vec. Bežne si tlak nemeriam... no dnes ked som nabehla medzi vyučovacími hodinami do kabinetu, tak som videla, že si kolegyňa meria tlak. Tak jej zo srandy hovorím, že nech mi odmeria, či mám z detí vysoký. "haha" Nedodržala som žiadne zásady merania (mala som plný mechúr, nebola som v klude... atď) no a dosmiala som sa. Zasvietil mi tam spodný 118! Skoro som odpadla lebo mi fakt nič nebolo a bola som celý deň (8hodin) na behu... a teraz som si doma šupla magnosolv, ktorý mám na tetániu a dumám, že čo mám robiť. Či to brať vážne či nie... či to bol momentálny stav alebo? Idem o hodinu na tréning robím crossfit (a uplne ma to rozladilo).
mám 28 rokov, 162cm, 54kg, nefajčím, cvičím... som úzkostlivý typ, stravu mám ako priemerný človek, alkohol pojem tak raz dvakrát za rok.
Vďaka za akúkoľvek radu!

sisa_s
10. nov 2021

@sonkasrnka treba opakovane odmerat tlak v pokoji, potom vyvodzovat zavery

sonkasrnka
autor
10. nov 2021

@sisa_s jasné veď nevyvodzujem, len či mám dnes navštíviť pohotovosť alebo pokračovať v bežnom živote... už som to v práci nestíhala riešiť a ja tlakomer nevlastním

nevenka
10. nov 2021

@sonkasrnka tak asi by som nestresovala hned, ale pozrela si kvalitny tlakomer, kupila a doma merala 3x denne ako sa ma a uvidis. Ak daco, gak za obvodnou a na interne, kardio...

sisa_s
10. nov 2021

@sonkasrnka urcite to nie je na pohotovost, ked je taky tlak po zatazi atd...kup domov tlakomer alebo zajtra rano v praci sadni, sed 5minut v pokoji, potom odmeraj

sonkasrnka
autor
10. nov 2021

@nevenka
@sisa_s
ale čo tak čítam, tak to by som už mohla byť aj KO pri takom spodnom tlaku... jedna kočka mi písala, že ona si raz v práci tiež taký namerala takže by to mohlo byť aj denným fungovaním takéto zmeny?
tlakomer si kupim ale mňa stresuje už aj samotný tlakomer

mogaa
10. nov 2021

@sonkasrnka z jedného merania sa nedá nič usúdiť....bežne nám tlak vie vyskočiť - v strese, pri pohybe.....na pohotovosť to nie je, lebo kludne sa ti mohol dať do normálu(ale môžeš ho mať rovnako vysoký).....treba si zohnať tlakomer a merať si ho....odporúča sa pri zvýšenom tlaku merať 2-3xdenne aspom po dobu 2týždňov a s hodnotami ísť k lekárke....rovnako ak sú slabé baterky alebo menej kvalitný tlakomer, či nemáš manžetu pri meraní v úrovni srdca - tak ti výdu nepresné hodnoty.....na pohotovosť by to bolo v prípade ak si tlak premeriaš a stále ho máš napriek správnemu meraniu taký vysoký......takto ak nevieš aký máš tlak tak na pohotovosť to nie je, lebo ubehlo niekoľko hodín a merala si si ho len raz....teraz môžeš mať tlak v norme....bežne pri rozčúlení alebo veľkom strese tlak vyskočí...ale tých 118 je veľmi veľa, treba si to merať a ak bude častejšie taký vysoký smer lekár.....

lija22
10. nov 2021

@sonkasrnka nie, urcite nechod na pohotovost. vidno ze si vovodach vysokeho tlaku novacik ;) pozic si tlakomer od dakoho z rodiny, meraj si. ak sa tidaco nepozdava sme obvodny lekar

sonkasrnka
autor
10. nov 2021

@mogaa súhlasím... tlak si nemeriam maximalne u lekara keď to robia pri nejakej kontrole takže velmi nemám odhad ... na nete čitam že pri záťaži sa zvyšuje vždy aj o dosť... takže ... len ma ten dnešný silový trening asi trocha rozladí ... no ďakujem za odozvu už sa po nejakom tlakomeri pozerám

sonkasrnka
autor
10. nov 2021

@lija22 nieeee vôbec neviem s tým meraním zaobchádzať asi som proste urobila chybu ... zároveň študujem že tie tlakomery na zápastie su dosť nepresné a ja som si tú
manžetu dala tak, že nedosadala ale bola voľná uuuuplne že dlho muselo pumpovať kym sa ma dotkla tá vec :D ja sa tak hanbím za ten stres čo tu vyrabam

sisa_s
10. nov 2021

@sonkasrnka juuuj, tlakomer na zapastie si nekupuj, ani s tym nemeraj, to je strasne nepresne, klasicky manzetovy na pažu si kup a precitaj navod

mogaa
10. nov 2021

@sonkasrnka tie tlakomery na zápästie ani nepozeraj, tie sú nepresné...treba si kúpiť normálny manžetový.....

77daniela77
10. nov 2021

@sonkasrnka Kup si kvalitny Omron s meranim na ramene.

nevenka
10. nov 2021

@sonkasrnka neboj sa, ja zo stitnej zlazy (huperfunkcia) som mavala tlaky aj 170/120, ono ked po zatazi trocha viac vystupi, je to ok. V maji som s kaslom a vycerpanim (3 chore deti, potom som ochorela ja), nespala som poriadne cely tyzden, tak okrem kasla riesili, ci nemam covid, neverili antigenovemu testu, tak na urgente mi namerali 197/135 a pulz 145. Brali hned odbery na vsetko mozne a chceli ma nadopovat liekmi, ale mohla som len jeden kvoli kojeniu. Potom som sla na magneziove injekcie k obvodnej, mam betablokator. Chodim na kardio. Jednorazove vystupenie tlaku este nemusi nic znamenat. Moze prasknut cievka, to ano, sranda to nie je... Ale treba si kupit kvalitny tlakomer, Omron ma aj detekciu spravneho nasadenia manzety. Merat pravidelne v klude 3x denne. Tyzden, dva...a uvidis.

sonkasrnka
autor
11. nov 2021

@nevenka ojoj... akože ja viem, že v priebehu dňa má človek rôzne tlaky...len som uvažovala nad relevantnosťou tejto info ale bolato skor moja chyba takto zmerať... včera pristalo dokonca toto na fb náhodne a tým pravým som si merala aj ja včera a ľludia tam s ním maly podobný problém

a aké lieky vám nakoniec zostali na tlak? držím palce!