Mám zvýšený prolaktín
Ahojte.Som tu nová a zaregistrovala som sa tu kvôli môjmu problému.Mám 37 rokov.Deti nemám žiadne.14 rokov som sledovaná u endokrinologa kvôli štítnej žlaze.Mám zníženú činnosť štít.žlazy.Dvanásť rokov som sa liečila aj na panické stavy ,ktoré trvajú dodnes .Adečka už nebreiem.naposledy som ich brala v minulom roku dva mesiace na zač.roka.Odvtedy ich neberiem .Ide o to,že za posledné dva roky mi našli zvýšený prolaktín.No on bol aj pred rokmi zvýšený ale nie tak ako teraz.Rozhodujúce sú pre mňa tieto dva roky.V min.rok to bolo 25.50 a tento rok 26.80.Môj endokrinolog si najprv myslel,že to robili vtedy adečka .lenže ja adečka už neberiem vôbec.Tak teraz nevedia ,že čo mi ho zvyšuje.Liečim sa ešte 17 rokov na vysoký tlak a beriem gopten.No nezdá sa mi ,že by tento liek zvyšoval prolaktín.Alebo sa mýlim?Neviem.Prečítala som si aj jeho vedlaj.účinky ale nič také som tam nenašla. Menzes mi chodí teraz pravidelne.Predtým mi nechodil kvôli adečkám.Endokrinolog sa vyjadril,že pokial mi chodí menzes tak je to v pohode.Lenže mne sa to nezdá. A tak preto sa pýtam vás ,či to mám riešiť alebo nechať tak? Mám obavy že ked to nechám tak,že to môže byť časom horšie.Mlieko sa mi v prsiach zatial netvorí.
@romana160 ja som mala 18,8 a gyn mi povedal ze to je zvysene (jeden z dovodov preco som nemohla otehotniet)...kupila som si z lekarne agnucaston (janhnaci vitex)...a na kontrolnom HP som to uz mala ok 9 hodnotu...ale odporuca sa to brat 3-6mesiacov....no po druhom som ostala tehu...
Dakujem vám pekne za vaše odpovede.Budem to určite riešiť aj ked ja dieťa neplánujem.Oni stým nič robiť nebudú pokial ja sa nebudem snažiť o bábo.Ale prekvapuje ma že to neriešia ani vtedy ked sa niekto snaží o bábo.
@romana160 akoze u mna by to riesil, len ja som bola trosku nedockava a nasadila som si ho sama ... po kontrolnom dobere ak by to nebolo znizene poslal by ma na endokrino...
@updatevani - mňa ale prekvapuje ,že pri hodnote 18.8 ti lekár povedal,že je to zvýšené.u mňa totižto povedal,že všetko je v pohode.i ked fakt začínam byť na vážkach a to dosť.
@romana160 aha chapem ano ano povedal, ze zvysene a norma je 13...inak ale ja som mala strasne bolestive prsniky ... mna boleli takmer v kuse ...
@updatevani mňa bolia dva týždne pred menštruáciou tak že sa ich ani dotknúť nemôžem a mám ich akoby naliate. nepoviem keby som bola tehotná alebo kojila by som,šlak to traf ,ale mne to nesedí.obávam sa že za tým môže byť aj niečo horšie.
@eliska13 Prečo to riešim? Tak mne nesedí jedna vec a to že neviem čo mi ten prolaktín zvyšuje ,pretože ja už adečka neberiem .Ani ostatné lieky ,ako lieky na vysoký tlak mi to nezvyšujú.Ale máš pravdu.Pochopila som že to je zbytočné riešiť.Viem o prípade ked jednej žene tak stúpal prolaktín až nakoniec jej zistili adenom hypofýzy ale tak verím,že to nie je môj prípad.
@romana160 Pri adenome hypofyzy vraj hodnoty prolaktinu naskocia oveľa viac, tak zatiaľ sa asi netreba báť. Skús v lekárni alebo cez internet kúpiť ten vitex jahňaci napr. od Kiwu Wuki, ten je dosť silný, čo som ja porovnavala pri zháňani pre seba, lebo som to riešila sama, keďže moja lekárka nie.
90 tabliet som v lekárni zohnala za 12 € a mám to na 3 mes. To by mohlo pomôcť. Lebo aj lieky na predpis agnucaston sú čistý vitex jahňaci a tiež tam píšu, že pomáha pri bolestiach prsníkov. Môžeš overiť na https://www.adc.sk

@romana160 Ja mám hodnoty medzi 30-40, ale gynekologička to nerieši, lebo vraj hranica je 30. A to vie, že sa snažíme o bábo.
Tak som si kúpila vitex jahňaci v tabletkách.
Pozri aj priložený link, sú tam príčiny aj liečba.
https://www.fertility.sk/sk_SK/plodnost-a-zdrav...