Maniodepresia

emyly
28. nov 2013

Ahojte. Potrebovala by som poradiť...moja kolegyňa má dcéru, ktorá je vo 4. mesiaci tehotná. Jej priateľ je jeden super človek, šikovný, milý a dobrý, velmi dobre si rozumejú. Jemu ale diagnostikovali maniodepresiu, teda, striedanie nálad, kolísanie...má niekto s tým skúsenosti? Dá sa s tým žiť, vo vzťahu, manželstve? Idú sa brať, je to dosť blbé takto, pred svadbou...a ešte, neviete, či je táto porucha dedičná? Som sľúbila kolegynke že jej to pozisťujem, tak šup sem s radami a skúsenosťami 🙂 Za každý jeden príspevok vopred ďakujem.

marianqa
28. nov 2013

Moja suseda má manio-depresiu a pomocou liekov to zvláda pekne,keby mi sama nepovedala čo jej je ni si to nevšimnem

klincek
29. nov 2013

@emyly zit sa s tym urcite da, ti ludia bezne maju rodiny, pracu, atd.
len to chce sebadisciplinu zo strany pacienta (dodrziavat liecbu), a trosku ostrazitosti zo strany rodiny.
dedicne to bohuzial je, ale to je aj kopec horsich veci..
chapem, ze kolegyna ma strach, kto by nemal, ale treba to brat tak, ze je to proste fajn chlap, len ma zdravotny problem, ktory je riesitelny. hlavne sa k tomu treba postavit normalne, vecne, bez predsudkov, a nebrat to ako hanbu 😉

zdenus11
29. nov 2013

@emyly Ex môjho strýka ju tiež má.....kvôli tomu sa aj rozviedli, hlavne preto, že ona odmietala užívať lieky, pretože keď to na ňu "prišlo" bola veľmi rozmarná, behala, lietala, plná života, samozrejme robila somariny, dokonca vydržala dva dni nespať, taká bola nabudená... 🙂 a keď zobrala lieky tak len sedela, pozerala do prázdna, alebo celé dni prespala, lieky ju utlmovali, tak ich nebrala. Dokonca prestala chodiť k psychologičke. Takže pokiaľ bude ten mladý pán svedomitý, a bude pod dohľadom, či lekára, alebo partnerky, určite sa s tým dá žiť, nie je to hanba. Je dobre, že o tom vedia, to je pre nich veľké plus.