Máte skúsenosti s osteotómiou kolena?
Má niekto skúsenosti s touto operáciou kolena ? Potrebovala by som poradiť.
A mozem vediet ci len z dôvodu nôh do O alebo tam bolo uz i deformacia nôh opotrebovanim chrupavky ? Ako ste spokojna zo zakrokom ? Jedze mam uz tak zodrate chrupavky ze sa mi začínaju deformovať nohy do O bola mi navrhnuta tato metoda oddialit vymenu kolien o par rokov.
@slnieckomoje ja tým že mám hypochondropláziu (forma dwarfizmu) tak medzi typické črty patria práve nohy do O s ktorými som sa už narodila. Mala som kriticky veľký stupeň (pred operáciou sa to už tak zdeformovalo a uvolnilo že som vedela chvíľu stáť na členkoc). Chyba doktorov tam už bola od malička lebo vraveli že celú bolesť si určite ako dieťa a hlavne pubertiak vymýšlam (hlavne keď som prišla s niečím vyvrtnutým) takže sa nenechávaj odbiť. Ja už mám tenučkú vrstvu chrupavky takže kolená sa opotrebuvávali ale teraz po operácii sú pevné ako skala a len tak nimi pomocou prstou nepohnem. A ešte zákrok... moja operácia trvala pre jednu nohu 3 hodiny a bola som hospitalizovaná týždeň. Robili mi to spôsobom že mi rozrezali spodnú časť tibiálnej a vrchnú časť fibuly, následne zistili že moja tibia je trochu "vyžmýkaného" tvaru takže mi museli tú časť (cca 3-4cm) vyrezať a nahradiť kosťou z biomateriálu. Potom následne chirurg ponastavuje nohu do správnej polohy a narovná a natiahne ti tam šlachy, svaly,... mne ich musel aj trochu zarezať kvôli diagnóze. Potom keď už uznal že všetko vyzerá dobre tak mi dal titánovú platničku cez polku nohy a zašruboval ju myslím že 6 šrúbami (do správy ti môžem písať viac a poslať pred/po RTG,...). Potom som sa zobudila s plastovou sadrou na nohe (mám alergiu na sádru a pri prvej op mi 'rozožrala' časť nohy. A liečenie a bolestivejšie oddychovanie sa môže začať🙂
@alexik_ juj ked to citam az sa toho bojim kedze som mlada na uplnu nahradu kolenneho klbu doporucuju mi tutok metodu predlzit tak vynenu o par rokov . A teraz po zakroku fungujes uz normalne čo sa tyka bolesti kolien ohybnost sporty ako to je po zakroku . Mam sa rozhodnut ci to este predlzit a absolvovat alebo ist hned do vymeny kolena nepoznam nikoho kto taketok nieco absolvoval preto skusam diskusie i tu a hladam info na nete.
@slnieckomoje teraz ti viem porovnat nohu ktorá je už rok a 3 mesiace po zákroku (pravá) a ľavú ktorá je 8 mesiacov po zákroku. Po 2,5 mesiacoch mi dali dole dlahu a do mesiaca som začala chodiť (síce tak všelijako lebo je to divný pocit mať zrazu rovnú nohu ale po dome som chodila), len ešte stále som mala radšej na prechádzky a nákupy barle. To určite postupne rozchodíš, ja som išla do kúpeľov až po druhej operácii lebo som potrebovala chodiť aj do školy. Teraz fungujem úplne normálne a som schopná robiť to čo každý chodiaci človek (dokonca už viem trochu skákať). Len keď napríklad dlho stojím na mieste alebo dlho kráčam tak si musím raz za čas spraviť prestávku. Ohybnosť kolien som už musela trénovať hneď po zákroku aby nezatuhli a celkovo sú teraz moje kolená pevné ako skala. Celkovo sa nemáš čoho obávať, trochu si poplačeš, dáš si tabletky od bolesti, prečítaš kopu kníh a pozrieš kopu filmov a dva mesiace prejdú rýchlo ako voda (realita je tá že moje telo bolo tak unavené že som len spala). Ak sa môžem spýtať tak kde ťa majú operovať?
@alexik_ mali by ma operovať clinica orthopedica v BA
Ahoj @slnieckomoje ako si dopadla na operacii? Ako prebieha rekonvalescencia? Tiez mi pred casom navrhovali tuto operaciu. Vdaka vopred za info
@sajmon8 Ahoj este zatial nijak kedze u. mna je to zlozite riesit co skorej mam obe kolena v takom stave na vymenu na lavom je este oddialit to spomynanou osteotomiou ale najprv skusam dat aspon trocha do kopy prave a to krvnou plazmou aby som aspon ako tak potom vedela chodit na jedne nohe .Osteotomia ma caka v januri. A ty uz mas za sebou ci?
@slnieckomoje ja tým že mám hypochondropláziu (forma dwarfizmu) tak medzi typické črty patria práve nohy do O s ktorými som sa už narodila. Mala som kriticky veľký stupeň (pred operáciou sa to už tak zdeformovalo a uvolnilo že som vedela chvíľu stáť na členkoc). Chyba doktorov tam už bola od malička lebo vraveli že celú bolesť si určite ako dieťa a hlavne pubertiak vymýšlam (hlavne keď som prišla s niečím vyvrtnutým) takže sa nenechávaj odbiť. Ja už mám tenučkú vrstvu chrupavky takže kolená sa opotrebuvávali ale teraz po operácii sú pevné ako skala a len tak nimi pomocou prstou nepohnem. A ešte zákrok... moja operácia trvala pre jednu nohu 3 hodiny a bola som hospitalizovaná týždeň. Robili mi to spôsobom že mi rozrezali spodnú časť tibiálnej a vrchnú časť fibuly, následne zistili že moja tibia je trochu "vyžmýkaného" tvaru takže mi museli tú časť (cca 3-4cm) vyrezať a nahradiť kosťou z biomateriálu. Potom následne chirurg ponastavuje nohu do správnej polohy a narovná a natiahne ti tam šlachy, svaly,... mne ich musel aj trochu zarezať kvôli diagnóze. Potom keď už uznal že všetko vyzerá dobre tak mi dal titánovú platničku cez polku nohy a zašruboval ju myslím že 6 šrúbami (do správy ti môžem písať viac a poslať pred/po RTG,...). Potom som sa zobudila s plastovou sadrou na nohe (mám alergiu na sádru a pri prvej op mi 'rozožrala' časť nohy. A liečenie a bolestivejšie oddychovanie sa môže začať🙂
@alexik_ ďakujem za veľmi podrobný opis.. mňa čaká osteotomia praveho kolena v najbližšej dobe..
@alexik_ ďakujem za veľmi podrobný opis.. mňa čaká osteotomia praveho kolena v najbližšej dobe..
@gretkahlavacik rada som poradila, držím palce a prajem skoré zahojenie!🫶

@slnieckomoje áno, mne robili osteotonómiu jedného minulý rok a druhého minulý polrok. Je to náročná a bolestivá operácia ktorá vyžaduje vela ležania a postupného rehabilitovania. Mne to vychádzalo tak že jedna noha má 6 mesiacov na to aby bola dobre funkčná. Operovali ma ako 17 ročnú v Starej Nemocnici v Košiciach. Kľudne tu spíš svoje otázky napíšem ti tu svoju skúsenosť