icon

Menopauza a problémy s ňou

libawet
4. nov 2016

...ospravedlňujem sa vopred, ak tu už kedysi takýto príspevok bol, nič podobné som nenašla. Viem, že toto je fórum pre tehotné, mamičky, ich deti a neviem, či je práve táto téma vhodná, no z niektorých komentárov žien mám pocit, že sú tu aj staršie ženy 40+ a viac, a tento problém sa ich už môže týkať. Prosím, ak tu takéto ženy sú - ste už v tomto období " prechodu " alebo vás ešte len čaká? Aké máte skúsenosti, aká je realita, čo prežívate, aké máte pocity, stavy, ako s tým bojujete? Viem, že je veľa " zaručených " rád na nete, veľa odborných rád, veľa už dosiahnuteľných prípravkov v lekárni, no chcela by som si prečítať Váš reálny pohľad na vec, aká je skutočnosť? Veľmi ďakujem za každú radu, názor, osobný pocit.

hindakus
4. nov 2016

Prechod je normalna vec, teda ak mas zhruba medzi 45 a 50, ak si celkovo zdrava a obtazuju ta navaly alebo potenie, moznosti substitucnej liecby su siroke...nemas sa preco znepokojovat

libawet
autor
4. nov 2016

@hindakus ďakujem. Tému som síce založila, no veľa odpovedí nemám, asi tu nie je veľa žien tejto vekovej kategórie ako som si pôvodne myslela. Mám 44, ešte zatiaľ v prechode nie som, možno, ale už mám také zvláštne stavy, kt. som pred 2 rokmi napríklad nemala, tak mám dojem, že to možno už súvisí so zvýš. hormonál.činnosťou a blížiacim sa prechodom, preto som chcela poznať nejaké ženy, kt. s prechodom ako takým majú reálnu skúsenosť. Pýtala som aj mamy, jasné, no jej prechod začal veľmi skoro, a nevie mi to tak popísať, čo prežívala, viem len, že mala návaly, zvýšil sa jej krvný tlak ( inak mala vždy nízky ), dosť pribrala...takže mám z toho trochu obavy, či je to tak vo všeobecnosti alebo, čo asi je, je to individuálne....preto som chcela poznať viac názorov a skúseností.

hindakus
4. nov 2016

Jasne ze ty pribrat nemusis...hlavnou zmenou v prechode je pokles estrogenov, ma to vplyv aj na metabolizmus, byva viac obezity, vysokeho krvneho tlaku, cukrovky...ale velky vplyv ma aj zivotny styl. Ja osobne by som nebrala vobec nic, ak by som sa citila dobre. Ak by som mala tazkosti, v prvom rade by som cestou obvodneho gynekologa overila, ci uz mam v krvi menopauzalne hodnoty hormonov, a ak ano, nechala by som si predpisat nejaku pre mna vhodnu formu substitucie. To je ako s antikoncepciou. Lekar prezisti, ci nie si rizikova na trombozu a dalsie nemoci, a ci ti HRT moze dat. Ale ako vravim, prechod je vec prirodzena a moja mama ma uz 57 a ani nepribrala, ani nema vysoky tlak. Nic nebrala. Len zije zdravo, stale pracuje, neprejeda sa.

hindakus
4. nov 2016

Zeny v prechode mozu vnimat aj nespavost, podrazdenost, zapchu, zmenu chuti, unik mocu, vaginalnu suchost, obcas aj depresie.

maminuska
4. nov 2016

@libawet ja mám 42, podľa hormonálneho profilu do prechodu ešte veľmi ďaleko , mám pravidelnú ovuláciu aj menštruáciu . Profil som si dala robiť, pretože moja mama bola v prechode v 40 a mala to teda perné , neskutočné návaly, nervozita , podráždenosť , nespavosť. padanie vlasov , pribrala dosť , trvalo jej to bohužiaľ asi 10 rokov , v 50 tke sa to všetko ukľudnilo , schudla a dostala sa do normálu .
Ja osobne za seba by som nechcela prechádzať takýmto peklom a ak to nastane budem to riešiť s gynekológom zrejme formou substitučnej liečby. Dodnes mám pred sebou mamininu červenú a spotenú tvár

rusalkablack
5. nov 2016

ja mam 52 rokov, a menzes nemam asi od 47. Ale ziadne navaly, potenie, zmeny nalad, akurat som nabrala 10 kilov 🙂 Spim ako babatko, cez vikend mam problem vstat o pol desiatej...Vlasy mi rastu ako besne, mam ich pod lopatky,, krasne , leskle, take som ich nemala ani za mladi, vylepsila sa mi plet. Ja som asi nejaka anomalia 🙂 A vdaka kilam a nervickam obalenymi tukom som kludna, nic ma nevytoci. Ked si spomeniem na tyzden pred menzesom, ako ma boleli prsia, ze som si ani podprsenku nemohla obliect, a par dni pred menzesom take migreny, ze som videla dvojmo, tak mi to vobec nechyba.

libawet
autor
7. nov 2016

...veľmi vám ďakujem, toto som presne chcela vedieť, že ako to ktorá naozaj prežíva, aké to je, vlastné, osobné pocity. Nevedela som napríklad, že sa dá urobiť u gynekológa už vopred, či už mi začína " prechod" alebo mám ešte čas, vďaka. Moja mama to mala dosť zlé, prežívala to ťažko, tiež asi cca 10 rokov ( návaly horka, búšenie srdca, náladovosť, výbuchy hnevu, plaču, vychádzali z nej obrovské kusy sliznice, no fakt horor, dávala si rôzne v tej dobe dostupné preparáty, no len bylinkové, nikdy nechcela riešiť liekmi, čo si myslím bolo na druhú stranu zasa dobre...) a hovorí sa, že ako to má matka, tak aj dcéra, neviem teda, čo je na tom pravdy, takže som sa bála.