icon

Misophonia

15. apr 2022

Pekný deň prajem,
Mám problém s citlivosťou na zvuky, vadia mi hlavne ľudské zvuky - grgnanie, smrkanie, ťahanie soplov, vzdychanie, funenie, prdenie.... Ide o to, že v domácnosti mám človeka, ktorý trpí chronickým respiračným ochorením a tak je toto všetko na dennom poriadku. Popravde, zvažujem už aj návštevu psychiatra. Tie zvuky má vytáčaju tak, že sa snažím tomu danému človeku aj vyhýbať. Je mi z toho hrozne, jednak on nemôže zato, ale na mňa sa každý pozerá cez prsty, prečo som podráždená a nervózna. Je tu niekto s podobným problémom? Ako ste to riešili? Ďakujem veľmi pekne za každú odpoveď.

caroline_
15. apr 2022

Ano mam to aj ja, riesim to asi tak ze ked doma jeme s manzelom tak nieco pozerame v TV,a jem aj ja nech sa to prehlusi :D davnejsie sa za to na mna hneval, ale stale mu hovorim ze ja za to nemozem ze mi to vadi, a zas on tiez co ma prestat jest...no ak mas doma niekoho kto je chory,tak hmm,neviem neviem, ja zas neviem ci ti psychiater nejako pomoze,akoze da ti lieky na utlmenie alebo?

caroline_
15. apr 2022

A tiez zalezi kto ta osoba je, ci rodic s ktorym nemusis byt cely den,alebo partner...

drzaopica
15. apr 2022

Netočí sa svet len okolo teba.

Prejavy, ktoré píšeš robí 98% ľudí.

caroline_
15. apr 2022

@drzaopica lenze misofoniu nema kazdy,ona si nevybrala ze chce aby jej to vadilo tak neviem preco pises tak arogantne

caroline_
15. apr 2022

@drzaopica jaj teraz som si vsimla tvoj nick,tak uz je to jasne

larazivago
15. apr 2022

@caroline_ lebo je to drzá opica. 🤷‍♀️🤔

janetinka27
15. apr 2022

ja to tiez mam a vsetky zvuky mi strasne vadia, pomoct ti neviem, mozno len pracovat na trpezlivosti a sebazapreni. ja trpim aj prilisnou sebakontrolou, asi aj kvoli misofonii a ocakavam tu sebakontrolu od kazdeho.a potom zle znasam,ked niekto nedokaze kontrolovat svoje zvuky, mne niekedy vadi aj dychanie.

aandrea9
15. apr 2022

Ako nič v zlom ale ako sa vysporiadavaš s vlastným napr. prdením, vzdychanim alebo smrkaním?

mimi3008
16. apr 2022

@caroline_ presne to som ti sla odpisat na tvoj predchadzajuci komentar. Ale to uz s nou bolo tak podobne aj v inych diskusiach🤪

autor
16. apr 2022

@aandrea9 mám to podobné ako to písala pani vyššie. Sebakontrola, negrgnem, neprdnem, nesmrkam nahlas a keď už potrebujem niektorú vec urobiť nahlas, napr. Kaslanie tak sa vzdialim od iných ľudí, napr. Do inej miestnosti. Psychicky problém je ťažko vysvetliť, keď častokrát sama nechápem prečo je to tak 🤷

aandrea9
16. apr 2022

Znamená to, že ti vadia aj vlastné zvuky týchto činností? Niečo som o tom čítala, skôr to definujú ako neuro poruchu. Ale to je ešte pole neorane. Nemáš to veru jednoduché.