icon

Moje skúsenosti s chemo, ožarovaním a rekonvalescenciou

olga154
5. apr 2022
ladybug138
5. apr 2022

@olga154 ahoj, zalezi na rakovine samozrejme a na druhu liecby. Ja som mala leukemiu, akutnu, asi dva roky naspat mi ju zistili. Dostala som 3 cykly chemoterapie a potom mi transplantovali kostnu dren. Zle mi nebyvalo, len pri tej poslednej chemo, ta bola trosku ina. Ja som to cele presla viac-menej dobre, okrem par komplikacii, ale vydrzat sa to dalo. Treba pocitat s vedlajsimi ucinkami, ja som mala afty v ustach, to bolo neprijemne. Niekto ma hnacku, zvracia. Treba sa nastavit hlavne psychicky, je to len dalsia neprijemnost v zivote, hlavne si netreba citat nic na internete!!! Lebo sa clovek len vylaka. Psychika je podla mna 70% uspechu. Fakt. Treba silno verit.
Rekonvalescencia bola rychla, mam doma male dieta, takze som musela behat okolo neho, ak ma clovek motivaciu, tak to ide rychlo 🙂. Ale ak clovek nevladze, treba co najviac odpocivat, to nevadi, ze budes spat cely den, telo si musi po takom soku odpocinut.
Drzim palce!!!

danyelia
5. apr 2022

Ahoj, úplne súhlasím s @ladybug138 , že záleží od choroby a druhu liečby a že psychika je v tomto prípade veľmi dôležitá...Ja som mala rakovinu lymfatických uzlín, 4 cykly (8 podaní, 1x za 2 týždne/ambulantne/infúzie) chemoterapie a zvládala som to dobre, liečbu som začala, keď mala dcérka 2 mesiace, doma okrem nej ešte 3 malé deti, muž celé dni v práci. Všetko som to brala pozitívne, náš život sa mojou chorobou veľmi nezmenil. V deň po chemo som oddychovala, na druhý deň fungovala úplne v pohode v domácnosti, okolo detí, zle mi nikdy nebolo, v infúzii som vždy dostala aj liek proti nevoľnosti a potom ešte jeden na doma. Žiadne vedľajšie účinky som nemala, ani nemám, som 10 mesiacov po liečbe. Akurát po injekcii na tvorbu bielych krviniek som mala 1x svalovku po celom tele, ale potom to už bolo ok. Známa má rakovinu prsníka, chodí na chemo, po nej ešte zbehne do obchodu, na nákupy, tiež to zvláda v pohode. A poznala som pani, ktorá chodí na chemoterapie s prestávkami už 13 rokov, lebo choroba sa jej stále vracia, no normálne po infúzii nakupuje, varí, upratuje, ani nevie, že je chorá - má 73 rokov...Tá liečba mi zbehla veľmi rýchlo, treba veriť, že všetko bude v poriadku...držím palce 😊

olga154
autor
7. apr 2022

@ladybug138 áno presne je to o nastaveni všetko ke o tom ako sa človek k tomu postaví a tiež o pevnej voli čo veľmi pomohlo mne je veľa toho čo človek môže ale musí chcieť a prijať okolnosti a popasovať sa s nimi som 25 rokov od liečby cca preto som sa rozhodla utvoriť túto skupinu a zároveň ak bude niekto potrebovať poradiť povzbudiť, aspoň koľko bude v mojich silách stretla som veľa známych každý to zvládal po svojom a práve viem , že je dobre komunikovať
Oli