Môže diéta pomôcť znížiť TAG hodnoty?
Ahojte, točí sa mi hlava posledné dni a je mi divne.
Bola som si robiť odber krvi v Medirexe a som zhrozená.
ChatGPT mi hovorí, že pri tej úrovni TAG mi hrozí akútny zápal pankreasu ( okrem porážky a infarktu ) a ja som už v strese riadne.
Vypichnem čo mám mimo normu:
Glukóza : 3,20
BIL: 1,40
CHOL: 6,42
TAG: 6,51!!!!! norma je do 1,70
S HDL: 0,85
tu sa píše nejaké AIP 0,884 a potom je napísané riziko viac ako 0,21 vysoké
FERIT: 9,20
HGB: 117
MCV 79,60
MCH: 27
RDW 16,90
Zľakla som sa, naozaj že veľmi. Poslednú dobu som jedla veľa asi cukru. Mastné nejem, ale sacharidy áno. Mliečne výrobky nejem - iba nízkotučné mlieko do kávy 3x denne.
Myslíte, že ak vysadím cukor a pečivo, vysadím mlieko do kávy, bude to lepšie?ň
Mohol takéto vysoké TAG spôsobiť pupalkový olej, ktorý som začala užívať 3x denne?
Prepáč, ale ty máš ozaj vážnu diagnózu, ale to som nevychádzala z výsledkov krvi
z pupalkoveho oleja to podla mna nemozes mat, mne ho praveze odporucali ked som mala zvyseny cholesterol a naozaj klesol. TGA sa zvysuju najviac kombinaciou cukru a tuku (naozaj hlavne toho cukru), ale aj alkoholom. potom stuzene zoxidovane rastlinne oleje. tiez vraj zo stresu.
@7miriam77 no ja podozrenie nemám, tu len som si dnes hodila výsledky do Chat GPT a tá ma vystrašila. AMS mám ale zvýšené permanentne okolo 2,6, norma je do 1,69. Ale s tým žijem už 5 rokov.
@anonym_autor mať dobré výsledky znamená mať správny životný štýl, najlepšie ale nastálo, nie len na mesiac dva tri. Pohyb tiež robí svoje, teraz je leto, využi ho na každodenné prechádzky.... Jedálniček zostavuj tak, aby ti to aj chutilo no zároveň bolo zdravé. Ak máš nadváhu, tak niečo robíš proste zle. Kolko máš vlastne rokov?
"Na zvyšování TAG nemají největší vliv tuky v potravě, ale kupodivu jednoduché cukry, přesněji řečeno jejich přemíra. „Hodně rizikové jsou například velmi sladké nápoje typu koly, fanty nebo toniku, které lidé pijí ve velkém množství a pravidelně,“ říká docent Piťha. „Výraznému a rychlému vzestupu cukru v krvi brání do značné míry játra, ale za to platíme tím, že se do krve uvolňují nebezpečné tukové částice. Jaterní buňka vezme zjednodušeně řečeno chemickou kostru z glukózy či fruktózy a obalí ji mastnými kyselinami. Tím vzniknou triglyceridy.“
Tak skús keto diétu, alebo sa skús stravovať Paleo, proste si zníž na určitý čas príjem sacharidov. Potom si dáš urobiť testy a zhodnotíš, či Ti to zabralo. Tuky sú aj v semiačkach, orechoch... A ešte ma napadlo že, pupalkový olej rýchlo oxiduje, mal by byť čo najčerstvejší, po otvorení skladovať v chladničke.
"Na zvyšování TAG nemají největší vliv tuky v potravě, ale kupodivu jednoduché cukry, přesněji řečeno jejich přemíra. „Hodně rizikové jsou například velmi sladké nápoje typu koly, fanty nebo toniku, které lidé pijí ve velkém množství a pravidelně,“ říká docent Piťha. „Výraznému a rychlému vzestupu cukru v krvi brání do značné míry játra, ale za to platíme tím, že se do krve uvolňují nebezpečné tukové částice. Jaterní buňka vezme zjednodušeně řečeno chemickou kostru z glukózy či fruktózy a obalí ji mastnými kyselinami. Tím vzniknou triglyceridy.“
@7miriam77 Mám 38 rokov a 58 kg, moja norma je 53-54kg. Ako som písala vyššie, čo mi na preventívke vyšli vysoké výsledky cholesterolu, TAG bol medzi 2-3, a už aj na testoch predtým, tak som vyradila tuky, začala sa viac hýbať. Kardiológ mi sám povedal, že super z tukov sme teda upustili, ale keď nevypustím tie cukry, asi s tým nepohnene. Dal mi pol rok na to, aby som si dala dohromady tuky, inak prídu statíny. Budúci týždeň mám kontrolu na kardiu a keďže som posledné dni slabá a motá sa mi hlava, išla som dnes do medirexu. A výsledky horšie ako pred pol rokom.
@falbala132 veď o tom som tu písala. Že u mňa to bude cukrami.
Tak skús keto diétu, alebo sa skús stravovať Paleo, proste si zníž na určitý čas príjem sacharidov. Potom si dáš urobiť testy a zhodnotíš, či Ti to zabralo. Tuky sú aj v semiačkach, orechoch... A ešte ma napadlo že, pupalkový olej rýchlo oxiduje, mal by byť čo najčerstvejší, po otvorení skladovať v chladničke.
@anonym_d54098 semiačka som jedla tekvicové, a pupalkový olej mám tobolky. Samotné orechy nejem, mám na nich alergiu. Jednoznačne budem musieť skúsiť niečo iné, lebo toto nemá efekt.
Ja sa nestravujem naj, 53 rokov a vysledky ukazkove...tak neviem
@7miriam77 Mám 38 rokov a 58 kg, moja norma je 53-54kg. Ako som písala vyššie, čo mi na preventívke vyšli vysoké výsledky cholesterolu, TAG bol medzi 2-3, a už aj na testoch predtým, tak som vyradila tuky, začala sa viac hýbať. Kardiológ mi sám povedal, že super z tukov sme teda upustili, ale keď nevypustím tie cukry, asi s tým nepohnene. Dal mi pol rok na to, aby som si dala dohromady tuky, inak prídu statíny. Budúci týždeň mám kontrolu na kardiu a keďže som posledné dni slabá a motá sa mi hlava, išla som dnes do medirexu. A výsledky horšie ako pred pol rokom.
@falbala132 veď o tom som tu písala. Že u mňa to bude cukrami.
@anonym_autor tak to je naozaj zvláštne, ak dodržiavas všetko čo máš, a výsledky sú horšie, tak tam naozaj bude dáky problém. Ten pupalkovy olej to asi robiť nemôže, veď koľko toboliek si dávaš? Ja byť tebou isto by som išla s výsledkami k dr.
@anonym_d54098 semiačka som jedla tekvicové, a pupalkový olej mám tobolky. Samotné orechy nejem, mám na nich alergiu. Jednoznačne budem musieť skúsiť niečo iné, lebo toto nemá efekt.
@anonym_autor a tlak máš ok??
@anonym_autor tak to je naozaj zvláštne, ak dodržiavas všetko čo máš, a výsledky sú horšie, tak tam naozaj bude dáky problém. Ten pupalkovy olej to asi robiť nemôže, veď koľko toboliek si dávaš? Ja byť tebou isto by som išla s výsledkami k dr.
@7miriam77 buduci tyzden mam kardio a zajtra pojdem ku svojmu. Mam 3 tobolky denne, v zaciatkoch boli 4 ako je urcene pri tomto doplnku. Kardiolog ma zastreli ked tam pridem. Tlak mavam nizky pod 100/65. Ale teraz mi aj ten cukor padol vyrazne dole, vzdy som mala do 5. Dnes som hypoglikemická.
@7miriam77 buduci tyzden mam kardio a zajtra pojdem ku svojmu. Mam 3 tobolky denne, v zaciatkoch boli 4 ako je urcene pri tomto doplnku. Kardiolog ma zastreli ked tam pridem. Tlak mavam nizky pod 100/65. Ale teraz mi aj ten cukor padol vyrazne dole, vzdy som mala do 5. Dnes som hypoglikemická.
@anonym_autor ja tiež mávam nízky tlak, ale teda na teba nemám. Točiť hlava sa ti môže aj z toho. Neboj, bude to dobré, isto to nebude nič vážne
Poraď sa s lekárom nie s chatom. Za svojím obvodným choď.
Najhoršie čo môžeš urobiť je stanoviť si sama diagnózu podľa internetu.
V skratke, nič ti nie je.
Dlhšia verzia
Glukóza: 3,20 mmol/l , je skoro v norme, bol to odber nalačno a ak nalačno, koľko si hladovala?
BIL o ničom nevypovedá.
CHolesterol zvýšený má pol gemegule.
TAG je zvýšený ale tiež nie nejak závratne, mohlo to byť nevhodnou stravou, chlastaním, ale kľudne aj cukrovka.
HDL máš ok.
Feritín skoro tiež, kľudne môže byť nižší napr kvôli ms. žiadna tragédia.
Poraď sa s lekárom nie s chatom. Za svojím obvodným choď.
Najhoršie čo môžeš urobiť je stanoviť si sama diagnózu podľa internetu.
@estellas ja sa práveže nikdy neriešim výsledky, len teraz som si išla dať spraviť kontrolný odber, aby som vedela na čom som a videla som, že je to horšie. Pre zaujímavosť som si dala do chatGPT a vyšlo mi, že mi hrozí zápal pankreasu. Tu som sa až zľakla.
V skratke, nič ti nie je.
Dlhšia verzia
Glukóza: 3,20 mmol/l , je skoro v norme, bol to odber nalačno a ak nalačno, koľko si hladovala?
BIL o ničom nevypovedá.
CHolesterol zvýšený má pol gemegule.
TAG je zvýšený ale tiež nie nejak závratne, mohlo to byť nevhodnou stravou, chlastaním, ale kľudne aj cukrovka.
HDL máš ok.
Feritín skoro tiež, kľudne môže byť nižší napr kvôli ms. žiadna tragédia.
@procrastique nechlastám, som abstinent. TAG nie je zvýšený závratne? Norma je do 1,7, ja mám 6,5. Už medzi 2-3 mi chceli dať statíny. Som anemická a beriem železo dlhodobo.
Tak vyrad rýchle sacharidy sucháre, bielu ryžu náhrad čiernou, alebo wild Rice, cestoviny nie biele ale celozrnné alebo strukovinove. Ale toto by som konzultovala s lekárom a nie s chatgpt
Tak vyrad rýchle sacharidy sucháre, bielu ryžu náhrad čiernou, alebo wild Rice, cestoviny nie biele ale celozrnné alebo strukovinove. Ale toto by som konzultovala s lekárom a nie s chatgpt
@sense vysadím lepok ako taký, aj ryžu a nahradím ju iba zeleninou. Sucháre tiež pôjdu preč - i keď keď som mala črevný problém, tak som išla iba na sucháre. Mäso ostane tak ako doposiaľ a skúsim dať preč mlieko do kávy. Nič viac už urobiť nemôžem. Len prečo mi cukor tak klesol nerozumiem.
FERIT: 9,20 je feritin? Ak ano, tak ho mas velmi nizky.
glukozu si vobec nevsimaj, to si bola asi rano nalacno, nie?
FERIT: 9,20 je feritin? Ak ano, tak ho mas velmi nizky.
@tehulka2011 ja viem a to beriem zelezo 2x denne.
@sense vysadím lepok ako taký, aj ryžu a nahradím ju iba zeleninou. Sucháre tiež pôjdu preč - i keď keď som mala črevný problém, tak som išla iba na sucháre. Mäso ostane tak ako doposiaľ a skúsim dať preč mlieko do kávy. Nič viac už urobiť nemôžem. Len prečo mi cukor tak klesol nerozumiem.
@anonym_autor preto to máš riešiť a lekárom
@anonym_autor preto to máš riešiť a lekárom
@sense veď to riešim s lekárom celý čas. To, že si 1x nahodím do chatGPT výsledky neznamená, že neriešim svoj stav s lekárom.
@sense veď to riešim s lekárom celý čas. To, že si 1x nahodím do chatGPT výsledky neznamená, že neriešim svoj stav s lekárom.
@anonym_autor ten by to mal vysvetliť aj to prečo máš cukor nízkym môj ex má diabetes typ 2, a keď si dá sladkosť má menej problémov s cukrom ako keď si dá zemiaky, to bol polená nepouzitelny
@natalka13 ale on ich riesil, chcel mi dat statiny, tie ja vsak nechcem, tak som nabehla dietu s obmedzenim tuku. Ale nie cukru. A namiesto toho, aby sa mi vysledky zlepsili, sa mi zhorsili.
@anonym_autor nie som lekár, vôbec nerozumiem hodnotám, ktoré si uviedla, ale tvoja snaha mať dokonalý životný štýl môže byť kontraproduktívna. Si v permanentnom strese, hoci si to neuvedomuješ. Máš panický strach z toho, že by si zjedla kúsok slaniny, rezeň a prišla z baru raz za čas ráno o tretej a spala štyri hodiny, následne preleňošila deň na sedačke s pizzou a pohárom vína v ruke. Uber, začni si život užívať, nerozmýšľaj nad každým sústom, ktoré dáš do úst a nad tým, či denne odcvičíš 20 minút kardio. Pohoda v tvojom živote má oveľa väčší význam ako to, či robíš rybu na pare, alebo ju opečieš na oleji. Tiež sa snažím stravovať celý život zdravo, ale nehrotím to, Pred rokmi sme boli s ex na preventívke v jeden deň. On sa alkoholu nebránil, alkoholik nebol, ale dal si sem tam, cigu tiež, jeho top jedlá boli rezeň, guľáš, sviečková, segedín, parené buchty. Hádaj, kto z nás dvoch mal lepšie výsledky?
@anonym_autor A prečo to tak veľmi riešiš? Ty si nejaký nenahraditeľný človek, odborník, proste niekto, kto je pre spoločnosť nepostradateľný a keby a Tebou niečo nebolo v poriadku, bola by to tragédia pre celý svet alebo ako?
Co ta vedie k tomu vysadit lepok?
Vysadis komplet sacharidy pecivo prilohy - s tvojim nizkym tlakom budes odpadavat.🙈
Neverim ze kardiolog ti zakazal jest pecivo.
@anonym_autor A prečo to tak veľmi riešiš? Ty si nejaký nenahraditeľný človek, odborník, proste niekto, kto je pre spoločnosť nepostradateľný a keby a Tebou niečo nebolo v poriadku, bola by to tragédia pre celý svet alebo ako?
@anonym_9f7280 ty keby si teraz dostala porazku alebi infarkt a zomrela by si, tak by to nebola tragedia pre tvoje deti, manzela, pre rodicov, surodencov a priatelov? U teba by manzel iba kyvol rukou a isiel dalej?

Ja byť tebou, tak idem s výsledkami za dr a poradila by som sa ako sa stravovať, aby sa mi výsledky upravili. Ak máš podozrenie na nejaký zápal pankreasu atď, povedz o svojích obavách doktorovi a nech ťa pošle na vyšetrenie. Nestresuj toľko, lebo infarkt si privodis sama. Kľud
@7miriam77 no ja podozrenie nemám, tu len som si dnes hodila výsledky do Chat GPT a tá ma vystrašila. AMS mám ale zvýšené permanentne okolo 2,6, norma je do 1,69. Ale s tým žijem už 5 rokov.