icon

Môže to byť borelióza?

bielalabud
4. máj 2023

Ahojte cca pred 3 tyzdnami som si po práci na zahrade vytiahla 3 kliešte. Mohli tam byť maximalne 2-3hodiny a ešte vôbec neboli napití krvov. Pár dní pocitujem únavu, nemám horúčku ani zvýšenú teplotu a ani ma nebolí hlava. Len ma pobolieva chrbat. S nim mam dlhodobe problemy hlavne s krčnou chrbticou ale teraz som mala pár mesiacov klud a už pár dní ma zase bolí. Občas mam akoby svalovú slabosť. Nemám typický kruk okolo miesta vpichu. Nechcem nič podcenit ale na druhej strane ani vytvárať zbytočne paniku. Máte niekto skusenosti s LB? Aké ste malú počiatočné príznaky?o 2 týždne odchadzam na dovolenku a som z toho znepokojená. Na KE nechcem radšej ani pomysliet...čítala som že z krvy sa to da zistiť až po 4-6tyzdnoch.

panelacikova
4. máj 2023

@bielalabud rovnako to môže byť borelióza ako aj encefalitída. a rovnako nejaká slabšia viróza... z krvi momentálne veľa nezistíš, lebo protilátky "vyskakujú" na cca 6.týždeň pri oboch diagnózach. asi by si sa mala poradiť s lekárom, čo s tým, ak máš obavy. ak by šlo o boreliózu, ATB by ju ešte v tomto štádiu vedeli zničiť.

zefyra
4. máj 2023

@bielalabud Bež si dať predpísať ATB, mne ich kedysi nedali, kliešť bol infikovaný a borelioza mi narobila toľko problémov že som skončila ako ZŤP na invalidnom dôchodku, celý život mam zničený.

bielalabud
autor
4. máj 2023

@panelacikova kvôli dovolenke do exotiky som v poslednych 2.5 mesiacoch podstupila postupne 3 ockovania. Posledné 10 dní dozadu. Tak ma ešte napadlo že by to mohla byť aj reakcia imunitneho systemu a bolo tých očkování veľa. Ale máš pravdu najlepšie bude si predsa len zajst lekarovi.

panelacikova
4. máj 2023

@bielalabud tak toto ja už netuším. ale radšej vybrať ATB zbytočne, než potom sa trápiť celý život. s prípadnou encefalitídou ale neurobíš nič :( tá sa prejaví zvyčajne do 4 týždňoch po pichnutí infikovaným kliešťom (do. čiže môže sa aj skôr, neskôr je rarita). čiže prípadná zvýšená teplota, bolesti hlavy, zvracanie.... treba myslieť aj na túto nepríjemnosť.

nikpa
4. máj 2023

@bielalabud ja som ten povestný kruh nemala ani teploty, ani príznaky ako pri viróze, no nič a borelióza mi aj tak vyšla pozitíva. Čiže po tejto skúsenosti radím, ísť si dať spraviť test. Ale ten ti nespraví tak skoro po prisatí a ATB ti tiež nedá len tak. Na tvojom mieste by som išla kľudne na dovolenku a potom sa dala otestovať. Zbytočne stresujes, či dostaneš ATB za 2 týždne alebo za 4 je jedno. Podstatné aby to nebolo za pol roka.

bylinka25
4. máj 2023

Ani ja som ten kruh nemala, ale únava, bolesti svalov, kĺbov, pocit ako keby som mala chrípku, bola som slabá.
Choď k lekárovi, odoberie ti krv, trvá to tri týždne, lebo sa tie testy musia viackrát opakovať v rôznych od seba nezávislých labákoch.
Nezanedbaj to, lebo to môže mať aj následky.

bielalabud
autor
5. máj 2023

@bylinka25 bola som dnes. Povedala mi že najskôr sa to v krvi ukáže aj tak až za týždeň. Zatiaľ mi dala ATB na 10 dní a potom sa podla vysledkov z krvy uvidí čo ďalej.

bielalabud
autor
5. máj 2023

@nikpa ja som dnes sa zobudila už aj so zvýšenou teplotu tak som sa tam radšej rovno vydala.

bylinka25
6. máj 2023

@bielalabud Ja som prišla práveže neskoro, keď už som mala vysokú pozitivitu, pol roka som brala ATB a mám trvalé následky.