Môže to byť borelióza?
Ahojte cca pred 3 tyzdnami som si po práci na zahrade vytiahla 3 kliešte. Mohli tam byť maximalne 2-3hodiny a ešte vôbec neboli napití krvov. Pár dní pocitujem únavu, nemám horúčku ani zvýšenú teplotu a ani ma nebolí hlava. Len ma pobolieva chrbat. S nim mam dlhodobe problemy hlavne s krčnou chrbticou ale teraz som mala pár mesiacov klud a už pár dní ma zase bolí. Občas mam akoby svalovú slabosť. Nemám typický kruk okolo miesta vpichu. Nechcem nič podcenit ale na druhej strane ani vytvárať zbytočne paniku. Máte niekto skusenosti s LB? Aké ste malú počiatočné príznaky?o 2 týždne odchadzam na dovolenku a som z toho znepokojená. Na KE nechcem radšej ani pomysliet...čítala som že z krvy sa to da zistiť až po 4-6tyzdnoch.
@bielalabud Bež si dať predpísať ATB, mne ich kedysi nedali, kliešť bol infikovaný a borelioza mi narobila toľko problémov že som skončila ako ZŤP na invalidnom dôchodku, celý život mam zničený.
@panelacikova kvôli dovolenke do exotiky som v poslednych 2.5 mesiacoch podstupila postupne 3 ockovania. Posledné 10 dní dozadu. Tak ma ešte napadlo že by to mohla byť aj reakcia imunitneho systemu a bolo tých očkování veľa. Ale máš pravdu najlepšie bude si predsa len zajst lekarovi.
@bielalabud tak toto ja už netuším. ale radšej vybrať ATB zbytočne, než potom sa trápiť celý život. s prípadnou encefalitídou ale neurobíš nič :( tá sa prejaví zvyčajne do 4 týždňoch po pichnutí infikovaným kliešťom (do. čiže môže sa aj skôr, neskôr je rarita). čiže prípadná zvýšená teplota, bolesti hlavy, zvracanie.... treba myslieť aj na túto nepríjemnosť.
@bielalabud ja som ten povestný kruh nemala ani teploty, ani príznaky ako pri viróze, no nič a borelióza mi aj tak vyšla pozitíva. Čiže po tejto skúsenosti radím, ísť si dať spraviť test. Ale ten ti nespraví tak skoro po prisatí a ATB ti tiež nedá len tak. Na tvojom mieste by som išla kľudne na dovolenku a potom sa dala otestovať. Zbytočne stresujes, či dostaneš ATB za 2 týždne alebo za 4 je jedno. Podstatné aby to nebolo za pol roka.
Ani ja som ten kruh nemala, ale únava, bolesti svalov, kĺbov, pocit ako keby som mala chrípku, bola som slabá.
Choď k lekárovi, odoberie ti krv, trvá to tri týždne, lebo sa tie testy musia viackrát opakovať v rôznych od seba nezávislých labákoch.
Nezanedbaj to, lebo to môže mať aj následky.
@bylinka25 bola som dnes. Povedala mi že najskôr sa to v krvi ukáže aj tak až za týždeň. Zatiaľ mi dala ATB na 10 dní a potom sa podla vysledkov z krvy uvidí čo ďalej.
@nikpa ja som dnes sa zobudila už aj so zvýšenou teplotu tak som sa tam radšej rovno vydala.
@bielalabud Ja som prišla práveže neskoro, keď už som mala vysokú pozitivitu, pol roka som brala ATB a mám trvalé následky.

@bielalabud rovnako to môže byť borelióza ako aj encefalitída. a rovnako nejaká slabšia viróza... z krvi momentálne veľa nezistíš, lebo protilátky "vyskakujú" na cca 6.týždeň pri oboch diagnózach. asi by si sa mala poradiť s lekárom, čo s tým, ak máš obavy. ak by šlo o boreliózu, ATB by ju ešte v tomto štádiu vedeli zničiť.