Môžem požiadať o invalidný dôchodok?
Už neviem ako ďalej. Som mladá liečim sa na psychiatrii mám silné úzkosti a potrebujem si nájsť prácu. Nemám príjem lebo som neodpracovala na Tpp. Neviem si predstaviť niekoho kto je mladý a má zdravotné problémy z čoho má taky človek žiť? Môže mlady človek požiadať o invalidny? na silné depresie a úzkosti? keď neodpracoval 3 roky na Tpp? Každý deň pozerám inzeráty a žiadna práca a pre človeka s depresiou už vôbec☹️Máte niekto s týmto skúsenoť? Alebo poznáte niekoho kto mal taký problém? Ďakujem😞A nie nebývam vo veľkomeste kde je xy ponuk. Ponuky prác pozerám každý deň.
@anonym_autor skus aspoň aspoň upratovanie......v okolí......
Mám depresie od mojich 22 rokov. Teraz mám 44. Pracujem celý čas. Áno, bola som na PN 3 týždne, keď mi prestavovali liečbu. A potom o štyri roky neskôr, keď som dobrovoľne odišla a dávala som si dohromady zdravie - chrbát, trávenie, psychiku a aj osobné veci. Ale pracujem, musím. Nemám nikoho, kto by sa o mňa postaral a pomohol mi. A to mám čiastočný ID. Čo iné mi zostáva?
Psychicky chorý človek môže pracovať kdekoľvek 🤷🏼♀️. Poznám aj čašníčku, ktorá má silne úzkosti. Takže nehľadaj výhovorky vo svojej diagnóze, ja viem, že je ťažká ale jedlo tiež nie je zadarmo 🙂
@anonym_autor mlady clovek a vobec clovek s depresiou by nemal ostat doma v izolacii.som liecena na derepsie a uzkostne stavy a bola som dlhodobo PN a ver ze sa so mna stal este vacsi sociofobik , derepsiu mi to vobec nepomohhlo vyliecit, tak som skusila robit v mensom kolektive. alebo rob sama, roznasaj aspon letaky, zacni postupne. teba zjavne zivia este rodicia ze? lebo zo vzduchu asi tazko prezijes.,si mlada, do smrti snad nechces sediet doma, ver ze to nie je riesenie. s lekarom si sa verim bavila a co ti povedal nato? vies kolko vela ludi co je psychickyc hcorych pracuje?
Mam kamaratku so psychickymi problemami, dokonca jej priznali aj ciastocny ID, napriek tomu pracuje na čiastocny uvazok v DSS ako pomocny asistent.
Berie lieky, o.i. ma aj uzkosti.
Existuje štatút invalid z mladosti = ak mladý človek nesplnil podmienku potrebného počtu odpracovaných rokov, ale bol uznaný za invalidného s mierou poklesu o viac ako 70 % a ak k invalidite došlo pred 18. rokom alebo do 26. roku pri sústavnej príprave na povolanie = teda počas štúdia. Aká by to mala byť práca pre človeka s depresiami? Lebo nepoznám špecifické joby pre ľudí s depresiami, iba chránené dielne, ale to sú pre invalidov vo všeobecnosti.
@billy_jean Napriklad so zvieratami
@anonym_autor skus aspoň aspoň upratovanie......v okolí......
@pieksamaki Ano skušam všetko ale neozyvaju sa, som mladá nemam skusenosti ešte
@anonym_autor mlady clovek a vobec clovek s depresiou by nemal ostat doma v izolacii.som liecena na derepsie a uzkostne stavy a bola som dlhodobo PN a ver ze sa so mna stal este vacsi sociofobik , derepsiu mi to vobec nepomohhlo vyliecit, tak som skusila robit v mensom kolektive. alebo rob sama, roznasaj aspon letaky, zacni postupne. teba zjavne zivia este rodicia ze? lebo zo vzduchu asi tazko prezijes.,si mlada, do smrti snad nechces sediet doma, ver ze to nie je riesenie. s lekarom si sa verim bavila a co ti povedal nato? vies kolko vela ludi co je psychickyc hcorych pracuje?
@anonym_0d0685 Nie práveže mňa rodičia neživia🙂 byvam sama a nebyvam s rodičmi už dlho, platim si všetko z uspor ale tie sa mi už minuli. A letaky roznasať keď som na urade? veď ma vyhodia z uradu a budem musiet vyše 100€ platiť si zdravotku tolko ani za letaky nezarobím
@billy_jean Napriklad so zvieratami
@anonym_autor a pozícia v obchode, na call centre nie je pre ľudí s depresiou? Inak ku zvieratkám patria ľudia, čo s nimi vedia robiť. Veď daj žiadosť do ZOO ako ošetrovateľka. Máš vzdelanie na to? Ak áno, smelo do toho.
@anonym_0d0685 Nie práveže mňa rodičia neživia🙂 byvam sama a nebyvam s rodičmi už dlho, platim si všetko z uspor ale tie sa mi už minuli. A letaky roznasať keď som na urade? veď ma vyhodia z uradu a budem musiet vyše 100€ platiť si zdravotku tolko ani za letaky nezarobím
@anonym_autor aj popri evidencii na urade prace moyes pracovat, len je obmedzeny pocet hodin a zarobok, roznasanie letakov bude urcite este v limite.
vies, vybavenie ID, ak ti ho priznaju nejaku dobu trva.
ak nezijes s rodicimi a nezivia ta, tak ani s ID sa sama neuzivis. ak platis najom a ostatne naklady, tak ten maly id, co ti ako mlademu cloveku priznaju, ti nebude stacit.
tak ci tak budes musiet aspon v obmedzenej miere pracovat.
jedna mlada dievcina v nasej rodine ma tiez depresie, uzkosti, sebaposkodzovanie, soc. fobiu - pracuje ako brigadnik , ma menej hod. v tydni /do 20/, ako chyzna v hoteli.
tych je nedostatok, tam neprichadza do styku s ludmi, Porobi si svoje, kym su hostia prec, svojim sposobom je taka manualna praca relax a nieco si aj zarobi.
@anonym_autor poziadat mozes ale je itatne ci budes mat narok skor nie hladaj si prácu
@anonym_autor nevyhodia ved mozes robit do vysky 270 eur ci kolko mesacne, na upsvare je to napisane. a letaky si sam sebe panom. tebe co povedala referentka na to ze mas depresie? si liecenia u psychiatra chodis na sedenia?
vies, vybavenie ID, ak ti ho priznaju nejaku dobu trva.
ak nezijes s rodicimi a nezivia ta, tak ani s ID sa sama neuzivis. ak platis najom a ostatne naklady, tak ten maly id, co ti ako mlademu cloveku priznaju, ti nebude stacit.
tak ci tak budes musiet aspon v obmedzenej miere pracovat.
jedna mlada dievcina v nasej rodine ma tiez depresie, uzkosti, sebaposkodzovanie, soc. fobiu - pracuje ako brigadnik , ma menej hod. v tydni /do 20/, ako chyzna v hoteli.
tych je nedostatok, tam neprichadza do styku s ludmi, Porobi si svoje, kym su hostia prec, svojim sposobom je taka manualna praca relax a nieco si aj zarobi.
@negymama presne tiez si myslim ze taku pracu, kde jej nik nestoji za chrbtom.
@anonym_autor a pozícia v obchode, na call centre nie je pre ľudí s depresiou? Inak ku zvieratkám patria ľudia, čo s nimi vedia robiť. Veď daj žiadosť do ZOO ako ošetrovateľka. Máš vzdelanie na to? Ak áno, smelo do toho.
@billy_jean na call centre urcite nie, resp zavisi ake call centrum ale bankove, je stres sam o sebe. ak ide ponukat dormeo, tak OK ale musi byt komunikativna
@pieksamaki Ano skušam všetko ale neozyvaju sa, som mladá nemam skusenosti ešte
@anonym_autor si mlada to je plus. co mame hovorit my 40tnicky s malymi detmi 🙂
@anonym_0d0685 každý je iný. Ja mám depresiu a dobrú prácu ale milujem každý deň keď nie som v práci. Ťažko to znasam a najlepšie sa cítim keď som len doma v posteli keď na mňa prídu takéto stavy a to je často. Teraz som bola tri mesiace PN pre zdravotné dôvody a nikdy som nebola šťastnejšia. Uvítala by som byť každý deň doma lebo v práci sa neustále pretvarovat aká som šťastná ako mi nič neni je ťažké
@anonym_0d0685 každý je iný. Ja mám depresiu a dobrú prácu ale milujem každý deň keď nie som v práci. Ťažko to znasam a najlepšie sa cítim keď som len doma v posteli keď na mňa prídu takéto stavy a to je často. Teraz som bola tri mesiace PN pre zdravotné dôvody a nikdy som nebola šťastnejšia. Uvítala by som byť každý deň doma lebo v práci sa neustále pretvarovat aká som šťastná ako mi nič neni je ťažké
@anonym_98d85d lenže život je taký. V polovici prípadov ľudia nechodia do práce radi. Majú stresujúcu prácu, ktorá ich nebaví, zlý kolektív, zlý nadriadený, ťažká práca.
@anonym_autor nevyhodia ved mozes robit do vysky 270 eur ci kolko mesacne, na upsvare je to napisane. a letaky si sam sebe panom. tebe co povedala referentka na to ze mas depresie? si liecenia u psychiatra chodis na sedenia?
@anonym_0d0685 ale 40 dni do roka
@anonym_0d0685 ale 40 dni do roka
@anonym_autor pozri nehladaj vyhovorky, snad nechces do koncia zivota byt doma a zit z davok?
@anonym_98d85d ale prosim ta. kto by to neuvital byt cele dni doma a vylihovat v posteli. vies kolki ludia sa v zivote pretvaruju ? ale pretvarovanie o stasti? ved normalne pracujes a ides. alebo do konca doma valat sunky. jasne. toto nie je depresia ale lenivost. vies co je depresia? ani necchces vediet !
@anonym_autor neviem nakoľko vážne to u teba je, ale dnes má problem si nájsť prácu aj zdravý človek. To len tu na MK väčšina pracuje od 15tky a zarábajú 5000 mesačne. Takže toto je posledne miesto ,kde by som sa o tom radila
@anonym_autor neviem nakoľko vážne to u teba je, ale dnes má problem si nájsť prácu aj zdravý človek. To len tu na MK väčšina pracuje od 15tky a zarábajú 5000 mesačne. Takže toto je posledne miesto ,kde by som sa o tom radila
@anonym_7545f1 ja mam skor pocit ze tu vacsina na MK riadne nepracuje a zije z davok a ta druha cast su tie sikovnejsie zeny.
@anonym_7545f1 ja mam skor pocit ze tu vacsina na MK riadne nepracuje a zije z davok a ta druha cast su tie sikovnejsie zeny.
@anonym_0d0685 neviem, šikovnejšie ženy nemajú veľmi čas sem chodiť. Ale to,že väčšina koňa poriadne nepracuje s tym suhlasim. A taki sa tu pretvaruju a vypisuju "múdrosti"
@anonym_98d85d a ako zvládaš prácu? Čo povedali v práci na PN? Mám tiež podobný problém ako Ty a rozumiem Ti.
@anonym_autor pokiaľ si mala uvedenenú diagnozu stanovenú v mladosti a liečila si sa na ňu u psychiatra tak sa dá požiadať o ID z mladosti......ak si ju ale nemala diagnostikovnanú a nebola tam liečba tak treba si na SP zistiť koľko rokov musíš mať na svoj vek odrobených.....ak ti chýbajú odrobené roky, smola nárok nie je....
@anonym_autor pokiaľ si mala uvedenenú diagnozu stanovenú v mladosti a liečila si sa na ňu u psychiatra tak sa dá požiadať o ID z mladosti......ak si ju ale nemala diagnostikovnanú a nebola tam liečba tak treba si na SP zistiť koľko rokov musíš mať na svoj vek odrobených.....ak ti chýbajú odrobené roky, smola nárok nie je....
@mogaa Takže ked sa liečim od 14 rokov u psychiatra tak mam žiadat o ID z mladosti? Aj ked nemam odpracovane na Tpp ano?
@mogaa Takže ked sa liečim od 14 rokov u psychiatra tak mam žiadat o ID z mladosti? Aj ked nemam odpracovane na Tpp ano?
@anonym_autor písala som ti o tom v jednom z prvých príspevkov, verím, že si to čítala.
@anonym_autor písala som ti o tom v jednom z prvých príspevkov, verím, že si to čítala.
@billy_jean Ano čitala,čiže mam narok. Len neviem kde sa to vybavuje a čo k tomu potrebujem. A či budem aj niečo doplacať alebo platit u obvodného alebo psychiatra? Nakoľko momentalne nemam prijem

Existuje štatút invalid z mladosti = ak mladý človek nesplnil podmienku potrebného počtu odpracovaných rokov, ale bol uznaný za invalidného s mierou poklesu o viac ako 70 % a ak k invalidite došlo pred 18. rokom alebo do 26. roku pri sústavnej príprave na povolanie = teda počas štúdia. Aká by to mala byť práca pre človeka s depresiami? Lebo nepoznám špecifické joby pre ľudí s depresiami, iba chránené dielne, ale to sú pre invalidov vo všeobecnosti.