Môžu byť nevysvetliteľné príznaky spôsobené stresom?
Ahojte,
ozývam sa sem, pretože už dlhší čas zažívam súbor zdravotných problémov, ktoré sa striedajú, prichádzajú a miznú, no doteraz sa neukázalo nič konkrétne. Doteraz som bol v živote chorý maximálne týždeň – no teraz sa to drží neskutočne dlho a neviem nájsť odpoveď.
Aktuálne telesné príznaky:
• Kašeľ: 2–3× denne, s bielym hlienom, niekedy suchý, inokedy mierne produktívny.
• Nos: striedavo upchatý – vždy jedna nosná dierka, nikdy úplne voľne.
• Ranná hnačka: žltá, penivá, bez silného zápachu, výlučne ráno. Poobede a večer už žiadna stolica.
• Kŕče v žalúdku, pocit tlaku, pnutia – ako keby som bol neustále hladný, aj krátko po najedení.
• Extrémne škvŕkanie v bruchu – neskutočne hlasné a časté, bez ohľadu na to, či som jedol alebo nie.
• Časté močenie: aj 10–14× denne, niekedy viackrát za hodinu. Moč bez bolesti, normálnej farby, tmavší len ráno.
• Nadmierne potenie: hlavne na dlaniach, chodidlách a pri pohybe, celé telo sa rýchlo spotí.
• Búšenie srdca: len pri fyzickej námahe.
• Slabá bolesť krížov, najmä v noci, skôr nepríjemné pnutie než ostrá bolesť.
• Bolesť pravej nohy – prichádza a odchádza, bez jasnej súvislosti.
• Únava, napätie, slabosť, znížená výdrž, pocit, že niečo v tele nefunguje dobre.
Vyšetrenia (marec 2025):
• Krv: krvný obraz, pečeň, obličky, glukóza, cholesterol, CRP, GFR, PSA, imunológia, zápaly – všetko v norme, bilirubin 14,5
• Mierne zvýšená glukóza a kyselina močová, nič závažné.
• Moč v norme, USG brucha, obličiek, pankreasu, štítnej žľazy bez nálezu.
• RTG pľúc a EKG bez patológie.
• Negatívne testy na vírusy aj alergie.
Osobná a psychická anamnéza (úprimne):
• Dlhodobý stres – prakticky od detstva.
• Neliečené úzkosti a panické ataky – cca 3 roky.
• Rok pravidelné pitie alkoholu, hlavne ako zvládanie psychiky – prestal som.
• Dlhodobé fajčenie vo veľkom množstve – prestal som.
• Strava veľmi kolísavá, nezdravá, chaotická – viem o tom.
• Žiadna dlhodobá liečba, zdravotne som sa cítil „v poriadku“, až kým to nezačalo.
Otázky:
• Vie byť takéto spektrum príznakov následkom dlhodobého stresu, úzkostí, životného štýlu?
• Môže sa jednať o psychosomatické preťaženie alebo aj reálny problém so žalúdkom, črevami, hormonálnou osou (nadobličky, trávenie, štítna žľaza…)?
• Má zmysel ísť na testy kortizolu, hormónov, intolerancií, mikrobiomu alebo rovno na CT/MRI?
• Má niekto skúsenosť, že sa po rokoch relatívneho zdravia začali objavovať takéto zvláštne symptómy a nakoniec sa našiel dôvod?
Som naozaj vyčerpaný z toho, že všetky výsledky sú „v norme“, ale ja sa necítim normálne. Príznaky sa objavujú a miznú, no nič sa nevysvetľuje. Budem vďačný za akúkoľvek spätnú väzbu, radu, alebo len zdieľanie podobnej skúsenosti.
Ďakujem, že ste si našli čas.
Hlava. Psychiater a lieky. Potom terapia psychológ.
smer psychiater.... možno predpíše lieky, možno doporučí len psychologa.
Zdravím, prvým krokom ku zdraviu je už to, že sa o neho zaujímaš, čo je super. K položeným otázkam:
- určite áno, hlavne problémy s trávením veľmi súvisia s nerovnováhou sympatiku a parasympatiku, čo môže mať za následok napr. zrýchlenú peristaltiku a taktiež nerovnováhu mikrobiómu => hnačky, kŕče, škvŕkanie,...
- psychika určite má potenciál vyvolať alebo zhoršiť už existujúce somatické ťažkosti a keďže sa zároveň ovplyvňujú, je aj ťažké určiť kde končí jedno a začína druhé
- ak sú ťažkosti obmedzujúce a nie sú akútne v zmysle náhle vzniknuté alebo rýchlo sa zhoršujúce asi je lepšie voliť menej invazívne vyšetrenia ako prvé - teda nechať CT/MRI na koniec - verím, že ak by lekári mali nejaké podozrenie z už urobených vyšetrení, napr. krvi, usg alebo klinického stavu tak by už skôr indikovali zobrazovacie vyšetrenie...
- pri poslednej otázke je zaujímavý pojem relatívne zdravie, pretože niektorí ľudia majú dojem, že im ochorenie vzniklo z ničoho nič a práve vtedy keď prišli raz za 10 rokov k lekárovi a zrazu idú domov s troma diagnózami a plnou liekovkou ale často tie ochorenia vznikajú dlhšiu dobu, veľa v tom hrá genetika, faktory prostredia napr. životný štýl, stravovanie, práca, sociálne vplyvy, psychika, atď. takže celkové zdravie jednotlivca je veľmi komplexný pojem
Je obdivuhodné, že sa podarilo odstrániť zo života alkohol a fajčenie, keďže to nebýva jednoduché. Návšteva psychiatria by mohla byť určite prínosná, vzhľadom na úzkosť a panické ataky, ktoré nie sú nič príjemné, prípadne psychológa pre zvládnutie chronického stresu. Zaradenie aspoň jedného zdravšieho jedla na deň v pravidelnom čase by mohlo pomôcť ako tráveniu, tak aj psychike.
Prajem veľa zdravia a pokoj na duši 🙂
Testy na intolerancie potravin a histamin v medirexe.
@matus432 Stres, a dlhodobe kaslanie na svoje zdravie, a tu to mas.
Nemozes predsa cakat, ze ked si roky nakladal telu, ze sa budes teraz citit zdravy. Nebudes, a potrva to roky, pokial ti bude lepsie.
Testovat nema zmysel, co myslis, ze najdes? Ct a mri by sa na co zameralo?
Na "wellbeing" neexistuje test, ani pilulka, co by si mohol zobrat. Je to sustavna, denno-denna starostlivost o sebe sameho.
Sam vies, co by si mal.
Pravidelnu a zdravu stravu (zlepsi sa stolica a zazivanie) Pravidelny pohyb (Lepsia psychika) Rozcvicit ten bolavy chrbat (a prestane aj bolest noh). Zlepsit kondicku, nabrat svaly. (Nadmerne potenie, busenie srdca, a postara sa aj o tie ostatne "priznaky" ako slabost, unava).
Uz mas baseline, ako si na tom. Zacni na sebe trochu pracovat a za rok uvidis, ze ti bude lepsie.
Ahoj, som na tom podobne. Imunitu som síce nemala veľmi dobrú, no cca do 29 to bolo relatívne OK. Teraz už roky neni mesiaca, čo by som nebola chorá. Akurát teda ja som 13 rokov aktívne športovala, pohyb bol pre mňa No.1 a snažila som sa dobre stravovať a tak veľa času trávila v kuchyni krabičkovaním, mám dostatok spánku, cigy som mala pár krát v živote, alkohol sporadicky, naoko zdravý život. Bohužiaľ podobne, od detstva som žila v extrémnom strese. To je vec, ktorá sa skôr či neskôr prejaví, hoci niekedy to trvá dlhšie, napríklad mojich spomínaných 29 rokov. Teraz Nemám ani 33 rokov a posledný rok som mala zdravotné problémy, ktoré ma pripravili o všetky záľuby, so športom som skončila, v podstate som len tak prežívala, neustále chodla po lekároch, ktorí sa stali mojim najväčším odvodom peňazí, väčšim ako hypotéka, mám dokázanú zníženú imunitu a liečba nezaberá. Inak intolerancie a alergie žiadne. Teraz je to stabilizovanejšie, hľadám zase cestu k pohybu, pomaly sa to zlepšuje, ale stále to má stavu bez zdravot. problémov ďaleko.
Z mojej skúsenosti, pokiaľ človek žije pod veľkým tlakom, ostatné pokusy o zdravý životný štýl maju dosť slabý efekt. Dlhodobý stres má drastickejšie následky ako kilo navyše či občasné prehrešky. Robiť si radosť a mať sa rád je to najviac čo môžeš pre seba urobiť, až potom nasleduje dobrá životospráva. Čiže treba najskôr vyriešiť stres. Ako, to Ti nepoviem, nakoľko sa to ani mne nepodarilo, a odpoveď asi musí nájsť každý sám, Gábor Maté, celosvetovo známy psychoterapeut sa celý život zaoberal vplyvom tráum na zdravie a autoimunitné choroby, ako aj závislostiam a vplyvu na závislých a ich rodiny - vo svojich videách a knihách Ti dá odpovedí na Tvoje otázky viac, než dosť.

Ja trpim úzkosťami / panickymi atakmi už vyše dva roky a bola som na tom isto takze hlava