icon

Môžu nové cviky spôsobovať ranné nevoľnosti a závraty?

11. sep 2025

Uz 3ti den rano sa zobudim na to ze mi je zle. Strasne ma tlaci vzadu medzi lopatkami, je mi na zvracanie. Toci sa mi hlava. Srdce mam ok, bola som pred 2 tyzdnami na kontrole u kardiologa. Ale mam problemy s chrbticou a zaradali som dva nove cviky do zostavy cvikov co mam od fyzio. Aj tie cviky su od fyzio. Aodvtedy mi je rano zle. Moze byt tym ci len nahoda?

kristin18
11. sep 2025

@anonym_autor Podľa toho, čo opisuješ, môže byť dosť pravdepodobné, že tie nové cviky ti nesadli, alebo že tvoje telo ešte nie je pripravené na ich záťaž. To, že sa ťažkosti objavujú hneď ráno, môže súvisieť s preťažením svalov medzi lopatkami alebo s napätím v krčnej/hrudnej chrbtici, ktoré sa počas spánku zvýrazní. Čo by som na tvojom mieste urobila:

Na pár dní vynechaj tie nové cviky a sleduj, či sa stav zlepší.
Ráno začni jemnejšie – daj si dychové cvičenia a ľahké pretiahnutie, nie hneď náročnejšie pohyby.
Zapisuj si, kedy sa príznaky objavia a aké sú silné – budeš mať prehľad pre fyzioterapeuta.
Kontaktuj fyzioterapeuta a povedz mu presne, čo sa deje – možno cviky upraví, alebo odporučí iný postup.
Ak by sa príznaky zhoršovali (prudké závraty, vracanie, slabosť v rukách/nohách), určite choď k lekárovi.
Inými slovami: zatiaľ si nerob veľké obavy, pokojne to môže byť „len“ reakcia tela na nový pohyb, ale daj tomu stopku, kým ti fyzioterapeut nepotvrdí, že je to v poriadku.
Ja sama som veľa problémov s chrbticou, ale teraz chodím cvičiť do jednej organizácie a strašne mi to pomohlo. Držím palce. 🙂

autor
11. sep 2025
@kristin18

@anonym_autor Podľa toho, čo opisuješ, môže byť dosť pravdepodobné, že tie nové cviky ti nesadli, alebo že tvoje telo ešte nie je pripravené na ich záťaž. To, že sa ťažkosti objavujú hneď ráno, môže súvisieť s preťažením svalov medzi lopatkami alebo s napätím v krčnej/hrudnej chrbtici, ktoré sa počas spánku zvýrazní. Čo by som na tvojom mieste urobila:

Ráno začni jemnejšie – daj si dychové cvičenia a ľahké pretiahnutie, nie hneď náročnejšie pohyby.
Zapisuj si, kedy sa príznaky objavia a aké sú silné – budeš mať prehľad pre fyzioterapeuta.
Kontaktuj fyzioterapeuta a povedz mu presne, čo sa deje – možno cviky upraví, alebo odporučí iný postup.
Ak by sa príznaky zhoršovali (prudké závraty, vracanie, slabosť v rukách/nohách), určite choď k lekárovi.
Inými slovami: zatiaľ si nerob veľké obavy, pokojne to môže byť „len“ reakcia tela na nový pohyb, ale daj tomu stopku, kým ti fyzioterapeut nepotvrdí, že je to v poriadku.
Ja sama som veľa problémov s chrbticou, ale teraz chodím cvičiť do jednej organizácie a strašne mi to pomohlo. Držím palce. 🙂

@kristin18 no ved prave, s tou chrbticou sa aj ja trapim uz dlhe roky, vystriedala viacere sukromne fyzio. Mam pocit ze sa to stale zhorsuje nech robim co robim, zajtra mam ist k fyzio tak uvidim co povie. Dakujem za rady 😊

anonym_99ab55
11. sep 2025

@anonym_autor určite chrbtica. Inak na uvoľnenie sú dobre aj lieky mne sa rak do pár dni uľavilo. Mne vtedy tuším dali dorsiflex (snáď som to dobre napísala). A potom len cvičiť a cvičiť. Je možné že to je aj z cvikov aj ja som to tak mala tie svaly sú tam možno oslabené ale mne to neskôr prešlo potom keď som pravidelne cvičila.

dadis
11. sep 2025
@kristin18

@kristin18 ChatGPT?

kristin18
11. sep 2025

jasné, veď on vie poradiť, keď si to neberieš príliš doslova a overuješ info. Páčilo sa mi čo napísal.

majamat
11. sep 2025

rejme chrbtica. mne osobne byva zle z chrbtica. najcastejsie z krcnej, ale stava sa mi aj z hrudej chrbtic, ze mi je zle od zaludku. mozno z tje bolesti, neviem. no fakt je, ez po liekoch na bolest to prejde.

kristin18
11. sep 2025

@anonym_autor a ty si z BA?

autor
11. sep 2025
@kristin18

@anonym_autor a ty si z BA?

@kristin18 nie, som z KE

anonym_ca5a1b
11. sep 2025

@anonym_autor isla by som na orl skontrolovat vnutorne ucho
V ke mas vela moznosti
Robi to napr v zeleznicnej doktorka, ukaze ti cviky ako preklopit tie otolity v uchu tak aby sa ti hlava netocila