icon

Môžu tieto nežiaduce účinky sprevádzať zmenu antidepresív?

30. júl 2025

Ahojte, menim AD, zo sertralinu na brintellix a mam nevolnost, hnačky, zimnicu...môže to byť neziadaci účinok lieku ? Ďakujem.

anonym_d73a8b
30. júl 2025

@anonym_autor Ahoj, áno, to čo opisuješ môžu byť vedľajšie účinky Brintellixu (vortioxetínu), najmä v úvode liečby alebo pri prechode z iného AD. Nevoľnosť, hnačky, zimnica sú celkom časté, najmä v prvých dňoch či týždňoch, kým si telo zvykne. Každý reaguje trochu inak, u niekoho to prejde rýchlo, u iného to môže chvíľu trvať. Ak by sa ti stav zhoršoval alebo bol veľmi nepríjemný, určite kontaktuj psychiatra, niekedy pomôže upraviť dávkovanie alebo zvoliť inú stratégiu prechodu. Držím palce, nech to čo najskôr prejde 💛

knmmch
30. júl 2025

@anonym_autor ahoj môže to byť nežiaduci účinok Brintellixu. Ak by to neodoznelo cca do 1-2 týždňov tak tak treba riešiť s psychiatrom.

autor
30. júl 2025
@anonym_d73a8b

@anonym_autor Ahoj, áno, to čo opisuješ môžu byť vedľajšie účinky Brintellixu (vortioxetínu), najmä v úvode liečby alebo pri prechode z iného AD. Nevoľnosť, hnačky, zimnica sú celkom časté, najmä v prvých dňoch či týždňoch, kým si telo zvykne. Každý reaguje trochu inak, u niekoho to prejde rýchlo, u iného to môže chvíľu trvať. Ak by sa ti stav zhoršoval alebo bol veľmi nepríjemný, určite kontaktuj psychiatra, niekedy pomôže upraviť dávkovanie alebo zvoliť inú stratégiu prechodu. Držím palce, nech to čo najskôr prejde 💛

@anonym_d73a8b dakujem ...este rozmýšľam ci hnačky nemôžem mať z toho, že som včera užila magnerot...lebo brintellix beriem od soboty a zle mi bolo prvýkrát dnes..

autor
30. júl 2025
@knmmch

@anonym_autor ahoj môže to byť nežiaduci účinok Brintellixu. Ak by to neodoznelo cca do 1-2 týždňov tak tak treba riešiť s psychiatrom.

@knmmch dakujem, dúfam, že to prejde

anonym_d73a8b
30. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_d73a8b dakujem ...este rozmýšľam ci hnačky nemôžem mať z toho, že som včera užila magnerot...lebo brintellix beriem od soboty a zle mi bolo prvýkrát dnes..

@anonym_autor hnačky môžu mať rôzne príčiny, ale Magnerot zvyčajne nezvykne spôsobiť hnačku (iba ak by si to s magneziom prehnala), ten skôr môže pomôcť pri kŕčoch alebo bolestiach brucha. A keďže Brintellix si začala brať len nedávno a prvýkrát sa ti zle urobilo až dnes, je možné, že práve liek spôsobuje túto reakciu alebo nevoľnosť.

anonym_cb3dbf
30. júl 2025

Pozor Brintellix je špecifický tým, že je po ňom ľuďom veľmi zle od žalúdka, dokonca aj dlhodobo. Čiže on sadne tak 30% pacientom, ak sadne, tak funguje perfektne, zvyšok vracia, hnačkuje a bolí ich brucho - mimo iného. Ja som druhá skupina tiež. Mne sadol sertralin, i keď prvé tri mesiace bola prechádzka peklom. Držím prsty.

autor
30. júl 2025
@anonym_cb3dbf

Pozor Brintellix je špecifický tým, že je po ňom ľuďom veľmi zle od žalúdka, dokonca aj dlhodobo. Čiže on sadne tak 30% pacientom, ak sadne, tak funguje perfektne, zvyšok vracia, hnačkuje a bolí ich brucho - mimo iného. Ja som druhá skupina tiež. Mne sadol sertralin, i keď prvé tri mesiace bola prechádzka peklom. Držím prsty.

@anonym_cb3dbf dakujem, pri sertraline som také stavy nemavala na začiatku...myslíš, že keby nesadne brintellix da sa vrátiť ku sertralinu ?

knmmch
30. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_cb3dbf dakujem, pri sertraline som také stavy nemavala na začiatku...myslíš, že keby nesadne brintellix da sa vrátiť ku sertralinu ?

@anonym_autor A prečo vlastne meníš AD?

autor
30. júl 2025
@knmmch

@anonym_autor A prečo vlastne meníš AD?

@knmmch neucinkovali mi už na uzkosti

knmmch
30. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak potom si myslím je určite nevhodné sa vracať k Sertralínu keď už nezaberal..

autor
30. júl 2025
@knmmch

@anonym_autor tak potom si myslím je určite nevhodné sa vracať k Sertralínu keď už nezaberal..

@knmmch no tak ja neviem, jeden týždeň som mala taký kriticky so sertralinom a hneď mi ho zmenil...zevraj väčšinou sa ma len upraviť dávka a tak meniť...

anonym_cb3dbf
30. júl 2025
@anonym_autor

@knmmch no tak ja neviem, jeden týždeň som mala taký kriticky so sertralinom a hneď mi ho zmenil...zevraj väčšinou sa ma len upraviť dávka a tak meniť...

@anonym_autor mal ti k nemu nieco pridat a nie menit liek. Mna velmi stabilizoval sulpirid, ku sertralinu, normalne vybalansoval to, co mi AD nedavali.

anonym_d73a8b
30. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor rozumiem, no keď ti sertralín už nezaberal na úzkosti, je úplne pochopiteľné, že lekár skúsil zmenu. Ak by ti ale Brintellix nesadol (napríklad kvôli nežiaducim účinkom), návrat k sertralínu je technicky možný, ale len ak by opäť mal potenciál zabrať, čo sa niekedy po pauze stáva. Väčšinou sa však lekári pri neúčinnosti jedného AD pozerajú skôr po inom type alebo kombinácii. To už by posúdil tvoj psychiater, či by mal návrat k sertralínu ešte zmysel, alebo je lepšie hľadať inú cestu.

autor
30. júl 2025
@anonym_cb3dbf

@anonym_autor mal ti k nemu nieco pridat a nie menit liek. Mna velmi stabilizoval sulpirid, ku sertralinu, normalne vybalansoval to, co mi AD nedavali.

@anonym_cb3dbf beriem este antipsychotika, každé tri mesiace injekciu

evkamotka
31. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_cb3dbf beriem este antipsychotika, každé tri mesiace injekciu

@anonym_autor ake antipsychotiká beries?

autor
31. júl 2025
@evkamotka

@anonym_autor ake antipsychotiká beries?

@evkamotka trevicta