Musí ísť zub múdrosti naozaj von?
Ahojte zienky, prosim o radu, ak mate skusenost. Dcera 16r. nosila strojček, už nosí iba nocny - udrziavaci strojcek. Od zaciatku sme boli informovani, ze ked sa zacnu prerezavat 8smicky, musia ist von este pred prerezanim. Teraz nastala ta chvila. Celustna aj dcerin zubar(na zaklade rengenu) vravia, ze musi ist zub von. Dnes sme boli na kozultacii na zubnej chirurgii a zubar sa ma opytal, ci to naozaj myslime vazne, ci ju chceme takto trapit. No uplne ma zaskocil, ved to nie je z mojej hlavy, odporucili nam to dvaja odbornici a v podstate nedali ani na vyber. Riesili ste nieco taketo? Podla coho ste sa rozhodli? Dakujem.
Samozrejme, ze to treba riesit.
Znamej dcere 13r pred ČO liecbou chir.trhali 8cky, nakolko pri ich raste, by posunuli zuby.
Doporucil ich celustny.
Ak ma stomatochirurg pochybnosti, skuste ineho. Je to zakrok v lokalnej anestezii, da sa robit prava strana naraz oba zuby, o par mesiacov zas druha strana. Trochu opuch, trochu bolest po zakroku, ale nic, co by nevydrzala.
@maickamf ale je rozdiel medzi bežnou extrakciou a chirurgickou.. lebo “trochu bolesť” mi tam úplne nesedí
@denisa_deniska viete, ono je rozdiel trhat, ked cloveka boli zub, je tam zapal, opuch atd..., ako ked sa trha z takychto dovodov. A jasne, ze prah bolesti ma kazdy iny, ale stav po trhani "zdravej" 8cky nie je taka bolest, ze 2 tyzdne bude na liekoch.
Ja som na druhy den sla normalne do prace. Jasne, ze je to diskomfort, ale da sa to zvladnut.
@maickamf mám vytrhnuté všetky 4 osmičky, tri mi trhal zubár (dva problémové, ale všetky zdravé, bez opuchu, nikdy ma tie zuby neboleli), na druhý deň som fungovala bez problémov, bolo to len nepríjemné. Jednu mi chirurgicky vysekávali, opäť ten zub nebol zapálený, nebolel ma, bez opuchu - dva týždne bolesť taká, že som nebola schopná jesť, spať, bežne fungovať. Ďalšie dva týždne bola bolesť, ale už sa mi dalo bežne fungovať. Na 100% som bola až po dvoch mesiacoch. Takže je to bohužiaľ rozdiel, samozrejme, každý máme prah bolesti inde. Ale nedá sa porovnať bežné trhanie zubu s chirurgickým. A pani píše o chirurgickom trhaní.
@denisa_deniska ja viem, ze sa bavime o chirurgickom trhani.
Nechapem, co riesite moje komentare.
Nie je to bolest, ze sa to neda vydrzat.
Posuvam moje skusenosti a rady. Kazdy ma inu skusenost, aj tak si spravia ako uznaju za vhodne, tak sa tu nebudem dotahovat o slovicka.
Majte pekny vecer.
Dakujem vam zienky za rady, obavam sa, ze na vyber velmi nemame. Bola som za celustnou este raz. Osmicka je siroka a je v zlej polohe, prerezavanie by bolo velmi bolestive a zlym smerom, preto je to udajne potrebne. Ideme este na konzultaciu na chirurgicku stomatologiu a potom sa rozhodneme.
Mozem sa opytat ako ste dopadli? Kde ste davali odstranit osmicky? Kolko ste platili?

Ja som si dala chirurgicky odstrániť jednu osmičku presne z tohto dôvodu, že som mala strojček a nechcela som, aby mi na zuby tlačila (rástla mi do sedmičky kolmo), tým pádom ich posúvala.