icon

Narcistická porucha osobnosti - riešenie a liečba

2. mar 2025

Je mi zo seba zle po tom co som zistila. Myslim si, ze mam narcisticku poruchu osobnosti. Vela prejavov na mna sedi. Ja si stale nechcem priznat, ze by som mohla byt tak zlym clovekom. Ja neviem co mam robit, ist ku psychiatrovi? Da sa vobec nieco taketo liecit? Ja nechcem robit druhym ludom zle, ja nechcem aby sa pri mne ludia citili zle ale asi naozaj touto poruchou trpim. Nemyslim si o sebe, ze som nadradena ale to su slova a ciny su ine. Takto dopadnut som teda nechcela. Mala som zle detstvo, vyrastanie, stal sa zo mna zatrpknuty clovek. Neverim ludom, nemam zaujem sa s ludmi spajat. Vzdy idem proti. Vzdy radsej ujdem. A uz neviem co so sebou. To sa mam zavriet a uz nikdy neist medzi ludi? Lebo ked som medzi ludmi spravam sa ako narcista aspon teda si myslim. Ja som nikdy nepotrebovala inych ludi, vsetko si spravim sama, a asi sa do druhych ludi ani vcitit neviem. Cele detstvo bolo stravene osamote, sama so sebou bez prejavov lasky, iba kritika a pocit menejcennosti. Mohol sa zo mna stat po takychto udalostiach narcista? Niekedy som preafektovana, vybuchy hnevu, agresia voci vlastnej rodine. Mam chut sa vytratit a nikdy sa neukazat nikomu na oci aby som uz nikomu neublizila. To je moj osud? Byt sama? Vela ludi sa ma boji, niektori ma zasa miluju. Neviem ako keby vsetko iba hram.
Co si o tom myslite?

mabenn
2. mar 2025

ze skutocnemu narcistovi zo seba nebyva zle...

rozculena
2. mar 2025

určite nemáš....taký človek si to totíž neuvedomuje

hankab
2. mar 2025

Myslim, ze nie si narcista, len si pravdepodobne uz s niekym takym zila (rodicia, priatel, iny rodinny prislusnik), kto do teba hustil aky si zly clovek. Narcis je samoluby, hra sa casto na obet, ale nikdy si neprizna a nezamysla sa nad tym aky je a ci druhym ludom ublizuje.

subartic
3. mar 2025

ja si skôr myslím že sú natruálni narcisti a tí si NIKDY nepriznajú že sú narcisti , to je vrodená porucha a stým s nič nedá robiť. A potom je získané narcistické chovanie, na ktorom sa dá pracovať , tí ľudia si uvedomujú že niečo nie je v poriadku a snažia sa to zmeniť.

michaela789
3. mar 2025

Nemyslím. Skôr si traumatizovaná detstvom - súdim podľa toho "spolieham sa na seba, ľudí mi netreba, detstvo bez lásky...". Nemal poruchu skôr jeden z rodičov (alebo obaja)?
To že sa teraz vyhýbaš ľuďom môže byť tvoj obranný mechanizmus pred sklamaním a zároveň hľadaním nešťastného no pre teba zaužívaného a bezpečného známa - odjakživa si bola sama, ak si aj požiadala o pomoc bola ti odmietnutá a teraz v tomto vzorci pokračuješ, lebo lepšie je známe nešťastie ako neznámy risk.

fantaghiro21
3. mar 2025

Vyhľadaj psychológa .
To je najlepsie,čo pre seba mozes spravit.Popripade ta pošle k psychiatrovi,ak zhodnoti,že aj nejaké lieky na depresiu,úzkosť by boli nie na zahodenie.
Je extemne malé percento narcistov,ktorí si priznajú chybu a vyhľadajú psychológa...to nevravím,že si narcista.podla mňa skôr žiješ v posttraumatickom strese...
Narcista ale vo všeobecnosti naozaj si chybu nikdy neuzná a neprizná,že je narcista
Psychológ ti možno povie,že máš vydrazdenejsiu nervovu sústavu (napríklad) ...

beckynka89
3. mar 2025

Tvoj príspevok mi nepripadá, že by si trpela narcistickou poruchou. Aj to čo píšeš, že nepotrebuješ ľudí je známkou, že zrejme nie si narcista. Narcista potrebuje pri sebe ľudí, aby mal z koho vysávať energiu. Skôr si myslím, že máš nejaké nespracované traumy - ako tu už bolo spomenuté. Vyhľadaj psychológa.

negymama
3. mar 2025

skus okrem navstevy psychologa, precitat aj nieco od Gábora Máté, písal vela o traume /z detstva/.

mizoko
3. mar 2025

Skutočný narcista si neprizná že je narcista. Má pocit bohorovnosti ale v skutočnosti je strašné zakomplexovaný. Všade a každému hovorí aký je úžasný čo všetko dokázal,na čo má vlohy,aký je skvelý spolupracovník,kamarát,jednoducho úžasný človek. Ale on to povie tak že sa ti žalúdok pretaca. Má potrebu iných ľudí zhadzovať,hlavne ex partnerov,za všetko nesú vinu iní ale on nikdy. Ak sa mu nedarí tak to preto lebo život je k nemu nespravodlivý. Čo sa týka mileneckych vzťahov tak najprv si vyhliadke empatický obeť,tak ju začne pomaly namotavat,keď už je zahaknuta a zamilovaná tak ju začne bombardovať láskou,tzv lovebombing. Tak ju zblbne že keď príde k tomu o čo mu ide obeť sa už z toho nevie len tak ľahko dostať. Začne ju trestať napríklad tichom,alebo ju zhadzovať. Vymyslí si rôzne situácie ktoré sa nikdy nestali a začne ju za to obviňovať. Napríklad keď da koment pod nejakú fotku,napríklad knihy,kozmetiky a podobne inému cloveku tak urobí z toho aféru že má milenca,že je ako ostatné ženy,že on toto nezaslúži,že vyžaduje absolútnu vernosť ( pričom sám má vždy viac obetí eozrobenych) proste vymyslené témy. Obeť absolútne nechápe čo sa deje a snazi sa brániť,vysvetľovať ale to nič nepomáha lebo narcista chce aby si trpela a to ho baví. Potrebuje stále dokazovať,aký je úžasný a že bez neho sa nedá žiť. Takto sa správa k partnerovi ale na verejnosti je ako med. Ľudia ho milujú. Kým ho nespoznaju. No a nakoniec príde k tomu,že keď už partnera dostatočne emočne vyčerpal má hneď po ruke inú obeť a toho človeka jednoducho vymaže zo života. Len tak. Akoby sa nič nestalo. A baví sa na Tom ako trpí. Ale zvykne sa vrátiť keď sa začne tá osoba uzdravovať a rozbehne nové kolo. A takto stále dookola. Je to prázdna nádoba. Nemá vlastnú osobnosť tu vždy preberá od nového partnera. Vysype obsah ktorý nabral pri starom partnerovi a naberie osobnosť nového. Jeho záľuby,čo sa mu páči,čo v živote chce a podobne.
A hlavne jemu nepríde že robí niečo zle. Myslí si že všetko čo robí je v poriadku

bolarazjedna
3. mar 2025

Každý mame určite nacistické črty osobnosti, je to spektrum, u niekoho je to zo výraznejšie, u niekoho menej. Nie je to totožné s narcistickou poruchou osobnosti, to sa moc nedá liečiť ale to sú ľudia, ktori by to ani nepriznal, že si nacisti, oni totiž nevidia, že majú problém....
Ja u teba podľa popisu cítim skôr traumu v detstva a z toho vyplývajúci problém v medziľudských vzťahoch, určite vyhľadaj psychologa, bude ti vedieť pomôcť a s jeho pomocou popracuješ na sebe

micolijana
3. mar 2025

Niesi narcis človek čo je si to neuvedomuje ….urcite vyhľadaj pomoc … ja napríklad žijem s narcistom nikdy som si to až tak nepripúšťala až neprišli na mňa úzkosti a depresie myslela som si že je chyba vo mne … ja som vyhľadala odborníka

mizoko
3. mar 2025

@micolijana áno pri narcistovi končia u terapeuta všetci okolo neho okrem neho samotneho

micolijana
3. mar 2025

@mizoko áno mne bolo povedané keď pôjdem k psychiatricke sa nám zlepší vzťah a nebudeme sa ani hádať potom som si začala uvedomovať aj po určitých udalostiach že ja v podstate som nič zle neurobila a ja skončím na terapii kvôli niekomu inému … ale tak či onak tu terapiu potrebujem lebo som zlomená a mám dve krásne deti o ktoré sa musím postarať

mizoko
3. mar 2025

@micolijana je veľmi ťažké od nich odísť aj keď s nimi človek nebol v intímnom vzťahu ale iba sa to rozbiehalo. A v tvojom prípade ti tleiskam že si dokázala odísť keď si s ním žila a máš deti. Naozaj - máš môj obdiv

domi_zu
5. mar 2025

@mizoko uplne do bodky presne napisane👌...presne moj pripad, s takym clovekom je to boj a neskutocny a hlavne vtedy ked s takym clovekom mate dieta🤦‍♀️

mizoko
5. mar 2025

@domi_zu zažila som si ale našťastie som na to prišla dosť skoro a nič intimnejsie ako písanie si som s tým človekom nemala 😅 na stretnutí sa hneď ukázalo aký v skutočnosti je 😏 nikdy som zo stretka tak rýchlo neutekala 😅 a ešte dva dni mi bolo zle od žalúdka a cítila som sa veľmi zle a vyčerpané. A to všetko čo opisujem som si zažila. Hlavne tie vymyslené témy na hádku a rozchod ako to že komentujes fotku na IG a on z toho urobí aféru bolo TOP 🤣🤣

domi_zu
6. mar 2025

@mizoko škoda, že ja som na to tak skoro neprišla a tolerovala jeho správanie, nekonečné ustupovanie len aby bol doma kľud...ale už snáď bude dobre🙏😊

mizoko
7. mar 2025

@domi_zu tak ja som už mala tusaka čo je ten človek zač ešte pred stretkom podľa toho čo pisal a ako písal 😅 a na stretku sa to len potvrdilo. Vydržala som hodinu a pol a ušla 🤣🤣🤣

micolijana
Autor odpoveď zmazal
marca12
7. mar 2025

Narcista si nikdy neprizna,ze je zly. Ty mas skor traumu a zatrpknutost z detstva. Navstiv psychologa a je dobre,ze si uvedomujes svoje spravanie. Musis sa naucit ovládať svoj hnev,naucit sa milovat a prijat lasku od inych a mat rada sama seba.

vorkola
5. apr 2025

Nie si narcista, len musis bojovat so svojim vzdorom k druhym,,zhotnotit pravdu svedomie ,pri komunikacii s inym clovekom , nie len stale oponovat, toto poznam, ale moj asi narcista je,on si chybu neprizna