icon

Nárok na invalidný dôchodok pri strate sluchu

bartova1691
3. sep 2025

Prosím Vás neviete mi poradiť alebo ma niekto skúsenosti, či mám nárok na nejaký invalidný dôchodok keď slabšie počujem od malička a momentálne mám obojstrannú stratu sluchu 60%, ďakujem

bamboa
3. sep 2025

Nie, to by bola miera poklesu cca 20%, to nie je invalidita.

anonym_ea0a76
3. sep 2025

@bartova1691 jedine, ze mas dalsie vaznejsie diagnozy, ktore by ti zvysili body

kacena4
3. sep 2025

neviem presne ako su nastavene percenta v tabulkach ale pri uplnej strate sluchu je narok na plny invalidny takze ak mas 60% korizovany bud kochlearom alebo strojcekom vyskusaj podat za podanie nic nedas, ak mas pridruzene aj ine ochorenie prirata sa ti 10% a mozno ti vyjde min. 1/2. nakolko strata sluchu je velmi vazna diagnoza a obmedzuje kazdodenny zivot cloveka. drzim palceky

bartova1691
autor
3. sep 2025
@kacena4

neviem presne ako su nastavene percenta v tabulkach ale pri uplnej strate sluchu je narok na plny invalidny takze ak mas 60% korizovany bud kochlearom alebo strojcekom vyskusaj podat za podanie nic nedas, ak mas pridruzene aj ine ochorenie prirata sa ti 10% a mozno ti vyjde min. 1/2. nakolko strata sluchu je velmi vazna diagnoza a obmedzuje kazdodenny zivot cloveka. drzim palceky

@kacena4 ďakujem 🙂

lilyianka
3. sep 2025

@bartova1691 určite vyskúšaj o ID požiadať. Ale ako sa rozhodnú uvidíš.
Môj muž má obojstrannu hluchotu na 96%. Uznali mu mieru poklesu na 60% a teda ma polovičný ID.
Skúšali sme pred par rokmi o plný ID,ale pomaly som čakala ci mu aj tento nezoberu. Urobili z neho zdravého človeka, co vie odcitat z pier a počuje na 1m (ak má strojček). Takže asi tak