Nedokážem sa sústrediť na čítanie knihy

13. okt 2023

Čítam jednu knihu, ktorej téma ma zaujíma, ale sú tam dosť ťažké výrazy a navyše je v češtine. Veľmi by som tú knihu chcela prečítať a porozumieť jej, ale často sa pristihnem pri tom, že iba čítam slová a moje myšlienky sú úplne inde. Máte to aj vy tak niekedy? Alebo som moc hlúpa na tú knihu? Mám polovicu knihy za sebou a skoro nič si nepamätám... ako keby mi to nedávalo zmysel. Ešte rozmýšľam nad tým či pochopenie nepríde exponenciálne a to znamená, že teraz nechápem nič a zrazu mi pri posledných stranách všetko "docvakne".

svokrinjazykmonika
13. okt 2023

Mne sa to stáva keď čítam niečo čo ma nezaujíma. Nejakú nudnú pasáž z knihy.

deti95060810
13. okt 2023

asi ťa to nezaujíma...

fjallar
13. okt 2023

Možno by ti pomohlo zapísať si z nej nejaké poznámky alebo citáty, ak je to tvoja kniha tak podčiarknuť zaujímavý citát. Alebo si to nakresliť. Niektoré knihy sú proste tak napísané, že sa ťažko čítajú alebo nie dobre preložené.

marca12
13. okt 2023

Citas casto knihy? Ale inak to je choroba dnesnej internetovej doby. Mame vela vnemov a prejavuje sa to aj tym,ze sa nevieme sustredit pri citani. U teba to moze byt sposobene aj tym,ze ak nie si zvyknuta na cestinu,tak to ide tazsie. Kludne sa vracaj naspat. Citaj par stran denne a postupne sa do toho dostanes. Ja citam len v cestine,uz mi je to prirodzene. Ale ked som zacinala,chvilu mi trvalo,kym som sa do toho dostala. Postupne to islo same.

h2
13. okt 2023

Možno ťa zaujíma tá téma, ale kniha, ako taká, je napísaná nudne a nezaujímavo. To sa niekedy stáva.

autor
13. okt 2023

Napríklad úryvok knihy, ktorý som prečítala asi desať krát: "Reakce sympatoadrenálního systému vyvoláva v našem tele celou řadu dalekosáhlých změn. Dřeň nadledvinek (medulla, ve středu nadledvinek) vylučuje do krvi hormon adrenalin a noradrenalin. Tyto dva hormony, které velmi intenzivne stimulují sympatický nervový systém, mají na starosti hlavní veľké zmeny v homeostáze našeho tela." ... uznajte, že je to zaujímavé, ale dosť odborne napísané. Sú tam aj zrozumiteľné pasáže, ale ako náhle sa autor začne venovať týmto telesným prejavom tak ja len strany prebehnem očami a potom sa mi zdá, že ničomu nerozumiem. Asi ju len dočítam aby som si mohla "odfajknúť" a idem ďalej...

ivangeline
14. okt 2023

Ked ma to zaujima..tak urxite nestava. Proste si prelozim co nvm. A luskam knihu dalej.

simsalabim
14. okt 2023

Tak si skus robit poznamky alebo podciarkovat... toto nie je kniha do postele...

jaskolka
14. okt 2023

Toto je odborná kniha. Nie je to čítanie "len tak" ale proste pre štúdim a musíš sa pri nej sústrediť a vnímať, inak zo nepôjde.
Ty ju čítaš, lebo ju potrebuješ ku štúdiu ci k práci? Alebo len preto ze ta to zaujíma? Lebo skutočne toto nie je štýl, ktorý si vezmeš ako oddychovu knihu.

olimuc
14. okt 2023

Nie si hlupa, aj ja som sa pri dvoch Slovach pozastavila nad tym, co to je … mozno preto, ze je to vytrhnute z kontextu a biologiu som nevidela velmi davno. To nie je kniha na dobru noc. Citas ju kvoli skole, praci alebo len tak? Mozno Ti chybaju nejake zakladne/ predchadzaju znalosti/ suvislosti aby si pochopila. Ak potrebujes iba odfajknut precitane a nema to nijaky zmysel, len pre tvoj Dobry pocit tak si to len prelistuj, nemas sa preco s tym trapit. Dalsich 90% populacie tu knihu mozno ani nepozna.