icon

Nedostatok žalúdočných kyselín - skúsenosti s Ozzion a Betain HCL

11. apr 2025

Ahojte, chcem sa spýtať či sa niekto z vás stretol s tým, že ho nesprávne liečili na prebytok žalúdočných kyselín a pritom ich mal nedostatok? Zaujíma ma to preto, lebo už nejaký čas riešim tráviace problémy,ktoré mi začali ako tlak pod hrudnou kosťou, pocit že si potrebujem neustále odgrgnúť ale nejde to a akoby sa mi potrava vracala späť hore. Netrvá to stále,je to skôr v takých etapách, najmä po užívaní liekov. .Všimla som si to prvýkrát po doužívaní lieku na zápal kĺbu. Vtedy mi v lekárni poradili Nolpazu a hneď zabrala a mala som istý čas pokoj. Potom som ochorela s hrdlom a užívala som dva týždne silné antibiotiká a problém sa zopakoval. Skúsila som si preto dať opäť Nolpazu, už nezabrala,skôr mi bolo po nej ešte horšie. Začali mi vadiť aj veci,ktoré som dovtedy bežne konzumovala, napríklad mätový čaj, bolo mi ťažko od žalúdka. Zopakovalo sa to ešte raz,tak som sa objednala na gastro. Urobili mi komplet vyšetrenie,nenašli nič,stravujem sa zdravo,nefajčím,nepijem kávu. Lekár mi automaticky nasadil Ozzion 40mg a režimove opatrenia,vraj sa mi po ňom určite uľaví. Vydržala som to necelý týždeň,pretože tie mierne bolesti sa mi príšerne zosilnili,išla mi vybuchnúť hruď. Lekár povedal že mám Ozzion vysadiť a nič viac. Nedalo mi to a pátrala som aj po nejakej prírodnej alternatíve a zistila som,že mnoho ľudí má nie prebytok ale skôr nedostatok kyseliny HCL v žalúdku a u nás lekári automaticky predpisujú lieky na jej prebytok,čo mnohým ešte viac uškodí. Prejavy sú podobné. A domnievam sa,že je to aj môj prípad. Stretol sa niekto z vás s tým ? Skúšali ste dopĺňať pomocou Betainu HCL, prípadne nejaké tráviace enzýmy? Pomohlo vám to?

anna777115
11. apr 2025

Pri nedostatku žalúdočných kyselín by si mala problém s trávením. Toto, čo opisuješ je reflux, čiže nadbytok žalúdočnej kyseliny.

nellyuana
11. apr 2025

Skus ísť na ph metriu. Budeš si potom istá, či máš nadbytok alebo nedostatok

autor
15. apr 2025

Možno niekomu moja odpoveď pomôže, skutočne išlo o nedostatok žalúdočnej kyseliny,vraj sa to tiež môže prejaviť refluxom ak sa nesprávne nasadia inhibitory prot.pumpy (Ozzion,Nolpaza, atď).

nellyuana
15. apr 2025

A akú liečbu odporúčali?

maribu222
15. apr 2025

Mam podobnu situaciu. Po Ozzion a inych PPI zhoršenie refluxu. Co na to užívate?

x_sisa_x
15. apr 2025

Ahoj, ako ti na to prišli? Ja mám už pol roka zahlienené hrdlo a trávenie je kadejaké, na ORL mi to vyhodnotili ako reflux ale tiež som teraz na pochybách či ide o veľa alebo málo kyseliny.

emma022
15. apr 2025

Presne môj prípad. Po užívaní antibiotík som mala veľký problém s refluxom. Vôbec mi netrávilo, po všetkom mi bolo ťažko. Trvalo to asi pol roka. Schudla som na 43kg. Doktorka riešila len moju nízku váhu, upodozrievala ma z anorexie. Zbytočne som jej vravela, že po všetkom, čo zjem, mi je zle.
Na nete som našla článok o tom, že problém je práve nedostatok žalúdočných kyselín a objednala som si Betaine HCL a môj problém s trávením sa behom pár dní vyriešil 👍

autor
16. apr 2025

Presne tak, mne to začalo tiež po antibiotikách a liekoch od bolesti, nevedela som si poradiť a dala som si Nolpazu. Nikdy som problémy s trávením nemala. Tá Nolpaza mi prvý raz aj na chvíľu zabrala ale potom sa to vrátilo a keď som si ju dala,tak totálne zhoršilo. Ako keby ma niekto prebodol na hrudi kolom a neustále som cítila že sa mi chce a nemôžem si odgrgnúť,taký vzduch a potrava mi istý čas išla späť hore. Trávenie celé onicom. Objednali ma na gastro a doktorka po gastroskopii mi dala ešte od Nolpazy silnejší Ozzion a to som doslova ani nezvládala brať dlhšie než 4 dni. Ale sranda je,že obvodný lekár mi to vravel hneď,že podľa neho je tá kyselina v žalúdku práveže veľmi potrebná a že on by sa mi skôr snažil nakopnúť prirodzené trávenie pomocou enzýmov na trávenie. Kontaktovala som teda gastro lekárku a urobili mi ph metriu žalúdka. Takže beriem momentálne tráviace enzýmy, Betain HCL a dopĺňam vlákninu, samozrejme jemná úprava stravy kým sa to napraví. Vysvetlili mi to tak,že aj pri nedostatočnej tvorbe kyseliny je možný reflux,pretože tá stáva čo sa nestrávi v žalúdku ,keďže ju nemá čo rozložiť,produkuje plyny a tie tlačia na zvierac pažeráka a preto sa to deje. Tie príznaky sú vraj takmer totožné, no a inhibitory prot.pumpy urobia to,že celé trávenie ešte úplne zablokujú.
Odkedy som takto nastavená,tak je mi omnoho lepšie ale úplne ok to ešte nie je. Dúfam,že aj to príde.

brutus50
2. máj 2025
@anna777115

Pri nedostatku žalúdočných kyselín by si mala problém s trávením. Toto, čo opisuješ je reflux, čiže nadbytok žalúdočnej kyseliny.

@anna777115 praveze SA velakrat palenie zahy povazuje za reflux a pritom ide o nedostatok kyseliny HCL. Zial lekari to opacne liecia a tym prihorsuju pacientovi.

brutus50
2. máj 2025

Presne tak, palenie zahy nie stale znamena reflux ale prave opak , nedostatok kyseliny . Ja som dlhe roky zila v anglicku a tam mi zistili nedostatok kyseliny v zaludku. Odvtedy beriem Betaine HCL a to mi velmi pomaha.

anna777115
2. máj 2025
@brutus50

Presne tak, palenie zahy nie stale znamena reflux ale prave opak , nedostatok kyseliny . Ja som dlhe roky zila v anglicku a tam mi zistili nedostatok kyseliny v zaludku. Odvtedy beriem Betaine HCL a to mi velmi pomaha.

@brutus50 Tak, ja neviem keď sa mi vylieva kyselina d pažeráka, až do úst, tak asi tej kyseliny je veľa. Aj, dcéra to mala zistené sonom od gastroenterológa že po vypití tekutiny vychádzala až do úst. Dcéra kôli tomu mala v kuse laringitidy a odrhala, lebo jej tá kyselina dráždila hrtan.

yvkaivka
15. máj 2025

Ahojte ,mam potravinove alergie intolerancie,nasla som si vyzivovu poradkynu.poradila mi betaine hcl ,dala som si tabletku s jedlom a prisli bolesti.dnes je druhy den,zaludok mam rozdrazdeny ,boli ma , aj nabeh na kyselinu este aj bolest criev.pretrvava to od uzitia tej tabletky.povedala mi ze z toho ma zaludok nemoze boliet.z jedal to neni lebo to jedlo som jedla aj den predtym a nic mi nebolo ziadny problem.stretli ste sa niekto z tym ze mu ten betaine hcl uskodil? ďakujem

antija
14. júl 2025

Ahoj, mohli by sme si prosim napisat sukromnu spravu? Mala by som nejake otazky

antija
14. júl 2025
@anonym_autor

Presne tak, mne to začalo tiež po antibiotikách a liekoch od bolesti, nevedela som si poradiť a dala som si Nolpazu. Nikdy som problémy s trávením nemala. Tá Nolpaza mi prvý raz aj na chvíľu zabrala ale potom sa to vrátilo a keď som si ju dala,tak totálne zhoršilo. Ako keby ma niekto prebodol na hrudi kolom a neustále som cítila že sa mi chce a nemôžem si odgrgnúť,taký vzduch a potrava mi istý čas išla späť hore. Trávenie celé onicom. Objednali ma na gastro a doktorka po gastroskopii mi dala ešte od Nolpazy silnejší Ozzion a to som doslova ani nezvládala brať dlhšie než 4 dni. Ale sranda je,že obvodný lekár mi to vravel hneď,že podľa neho je tá kyselina v žalúdku práveže veľmi potrebná a že on by sa mi skôr snažil nakopnúť prirodzené trávenie pomocou enzýmov na trávenie. Kontaktovala som teda gastro lekárku a urobili mi ph metriu žalúdka. Takže beriem momentálne tráviace enzýmy, Betain HCL a dopĺňam vlákninu, samozrejme jemná úprava stravy kým sa to napraví. Vysvetlili mi to tak,že aj pri nedostatočnej tvorbe kyseliny je možný reflux,pretože tá stáva čo sa nestrávi v žalúdku ,keďže ju nemá čo rozložiť,produkuje plyny a tie tlačia na zvierac pažeráka a preto sa to deje. Tie príznaky sú vraj takmer totožné, no a inhibitory prot.pumpy urobia to,že celé trávenie ešte úplne zablokujú.
Odkedy som takto nastavená,tak je mi omnoho lepšie ale úplne ok to ešte nie je. Dúfam,že aj to príde.

@anonym_autor
Ako si prosim ta davkujes ten betailne hcl? Uzivas ho s kazdym jedlom? ....ake enzymi a ako casto uzivas?

petkofe
15. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Zdravím, celkom podrobne popísaná situácia. Mám rovnakú skúsenosť. Mal som pobolievanie v hornej časti abdomenu, diagnostikovaná kardia nedoviera. Nasadený Ozzion 2*40 mg (dosť vysoká dávka na to, že na gastroskopii všetko čisté, aj žalúdok aj pažerák). O 3 týždne už zastavené trávenie, jedlo v žalúdku celé veky, zápcha, horšie bolesti brucha, v stolici zvyšky jedla, hmotnosť dole. Tak som mal vysadiť a uvidieť. Už v minulosti som bol diagnostikovaný na veľmi nízku hladinu žalúdočnej kyseliny a bral som dnes už neexistujúce lieky Acipepsol, ktoré všetko vyriešili. Doktor však trval na svojom, že mám veľa kyseliny, aj keď nikdy v živote mi nešla hore. Je teda zaujímavé, že Vaša gastrolekárka pripúšťa opak, keď väčšina o tom nechce počuť. Mám dve otázky, kde ste podstúpili pH metriu a aké Betaine HCL ste presne začali brať. Ďakujem.