icon

Nepravidelná menštruácia. Poradíte?

sveti
28. júl 2013

😕 Ahojte,mam 36 rokov, 2 deti (nar.sekciou). V poslednej dobe mam nejake problemy s cyklom.Men. cyklus mam tak 21-27 dni, dost silne krvacanie.Posledne som mala menzes po 14 tich dnoch , zacal 1.7.2013 (ten predtym zacal 17.6.),trva 4-5 dni. Dnes je teda 28 den a zatial nic.Urobila som si test, vysiel negativny ale pocitam ze je to este skoro aby sa ukazalo daco nie? Nemoze mat meskanie menzesu pricinu aj v tom ze som dost schudla, poslednych 3 mesiacoch asi 4 kg. Vysku mam 164 cm a vazim 45 kg :( Na gyn.prehliadke so. bola pred rokom a pol .Dost ma znepokojujue ze najskor cyklus po 14tich dnoch a teraz zase dlho nic .

zuzka105
28. júl 2013

ahoj, samozrejme ze moze mat na stratu menzesu / vykyvy cyklu vplyv vyrazne znizenie hmotnosti, lebo urcita hladina tukov v zen. tele je doleziata pre spravne hormonalne fungovanie. Prve co gynekolog urobi je samozrejme vylucenie tehotenstva, inak na internete som nasla ako mozne priciny vynechania menstruacie :

rozvrat hormonálnej hladiny v organizme
porucha vylučovania hormónov hypofýzy, hypotalamu, vaječníkov alebo iné hormonálne poruchy (genetického pôvodu, pri nádoroch hypotalamu, hypofýzy, nadobličiek, vaječníkov, pri syndróme polycystických vaječníkov, pri ochoreniach štítnej žľazy, pri zápaloch alebo po úrazoch)
pokiaľ sme vážne choré, alebo sme nedávno prekonali vážne ochorenie (napr. infekciu organizmu). Telo môže byť vyčerpané chorobou, čo môže spôsobiť meškanie cyklu.
dlhodobejší stres
výrazná strata hmotnosti, drastické chudnutie
výrazný prírastok hmotnosti
cestovanie a zmena klimatického pásma
prežitie šoku a psychického vypätia
užívanie niektorých druhov liekov
ochorenie menom endometrióza (sliznica maternice sa nachádza aj na miestach, kde by nemala byť)
cysty na vaječníkoch
zriedkavo: predčasné zlyhanie vaječníkov

Tak drzim palce nech pride cim skor 🙂

dada1212
28. júl 2013

ahoj, tam tých príčin môže byť veľa, napríklad okrem chudnutia aj to, že sa pomaly blíži prechod. mala si vždy presný cyklus ako hodinky?
ja som nikdy nemala, čo sa týka výšky a váhy som na tom podobne, ja mám tiež 164 cm a 46kg, mám cca 28 dňový cyklus, ale to plus-mínus 5 dní, ale v júni mi dosť meškala-12 dní, v júli prišla zase priskoro-po 19 dňoch a mala som ju dosť slabú, hlavne prvé dni, až som si myslela, že či ju tie prvé dni naozaj mám, či tá krv nie je niečo iné, ale po pár dňoch to bolo silnejšie, hoci oproti iným bola strašne slabá.
takže môže to byť aj to chudnutie, bohužial pravidelnosť dokáže ovplyvniť strašne veľa vecí.
som zvedavá kedy ma prekvapí v auguste...
mňa takéto nepravidelnosti dosť obmedzujú, niekedy sa zamýšlam, či by nebolo brať lepšie antikoncepčné tabletky, ale zase bojím sa vedľajších účinkov kým by som našla takú, čo mi zapasuje a nechcem zbytočne brať chémiu.
ale je to strašne obmedzujúce, netušiť kedy príde 😒

karin1234
28. júl 2013

Ahoj, ja mavam tiez nepravidelne a ked som bola s tym u dr. hned bola otazka či nemam stres a či som neschudla v poslednej dobe. moze to byt aj tym ale je este aj kopec inych dovodou, radsej si zajdi ku gynekologovi.