icon

Neuznaná choroba z povolania

kajulqa47
14. nov 2022

Ahojte, obraciam sa na vás a dúfam že mi viete poradiť 😄 kam sa obrátiť pri neuznanej chorobe z povolania konkrétnou nemocnicou? Diagnóz je veľa avšak neviem ako to uznávajú, dá sa to posunúť niekam vyššie? Ďakujem

Strana
z2
tykat
2. dec 2022

@editaas v automobilke by za tie roky mala mat v nejakom intervale vzdy lekarsku prehliadku, aky bol vtedy zdravotny stav? Zhorsoval sa postupne?

@sidhan
@editaas mozno by bolo dobre obratit sa na niekoho kto vykonava pre firmy Zdravotnu pracovnu sluzbu, tito ludia by mali mat prehlad o chorobach z povolania, nas dodavatel tejto sluzby toho vedel fakt vela a vedel aj poradit v tom zmysle co musi firma vykonavat aby to bolo v sulade so zakonom (ake prestavky v praci, ake OOPP, kedy lek.prehliadky, kedy rekondicne pobyty...) . Mozno by vam vedel poradit co podniknut voci zamestnavatelovi zo strany zamestnanca.

botka19
2. dec 2022

@tykat pracovna zdravotna sluzba je sluba,ktora je platena zamestnavatelom. Vykonava posudenie rizik na pracovisku,pripadne aj lekarske prehliadky. Neuznava choroby z povolania a plati to,co som napisala. Je to koordinovane medzi zamestnavatelom,RUVZ a PZS. Nikdy to nie je jednostranny ukon zo strany kliniky pracovneho lekarstva.

botka19
2. dec 2022

@sidhan v zozname chorob z povolania je 47. bod na pripady,ktore sa vymykaju tabulkam. Tu bude skor asi problem v tom,ze miestne setrenie nepreukazalo podmienky na vznik takehoto ochorenia.

tykat
2. dec 2022

@botka19 ja tomu rozumiem, mala som to u nas vo firme na starost 🙂
len mi napadlo ze ak by im mohol niekto poradit ci maju sancu uspiet tak je to prave tato firma, normalne si najst na nete kontakt a poprosit o konzultaciu. Su v tom zorientovani prave preto ze tychto zamestnavatelov poznaju (napr. automobilky, logistiku...), pripadne najst lekara ktory tuto PZS vykonava.

botka19
2. dec 2022

@tykat ak lekar PZS povie,ze narok ma alebo neviem co. Nic to nemeni na fakte,ze na to tento pracovnik ziaden vplyv nema. Chorobu z povolania posudzuje klinika pracovneho lekarstva a tam sa da odvolat az po celoslovensku komisiu zriadenu z najvyssich kapacit v oblasti pracovneho lekarstva. To je jedina cesta. Ak sa preukaze,ze podmienky na pracovisku nemaju vplyv na vzniknutu chorobu,tak nemaju a zamestnanec ma jedine pravo na presunutie v sulade s posudenim zdravotneho stavu,pripadne rozviazanie pracovneho pomeru.
Ja som v tom este trosku hlbsie,cize kontaktovat PZS mozu,ale zmysel to mat nebude,pretoze pri uznavani chorob z povolania sa postupuje podla zakona 355 a nie podla subjektivneho nazoru lekara.

tykat
2. dec 2022

@botka19 ...pozri z vlastnej skusenosti... riesila som pred par rokmi PNku so socialnou poistovnou kde na mna vo finale ich pravnicka kricala do telefonu ze jednoducho narok NEMAM!!! ...ja som vtedy lezala v nemocnici (akurat som predtym potratila a pridali sa komplikacie) tak som sa tam nemala ako dostavit, maily este velmi nefungovali tak som tam aj volala aj listy pisala.
Potom mi niekto (tusim este na "babetku") poradil mamicku-pravnicku ktora sa tym zaoberala a bezplatne mi v dvoch vetach poradila preco narok mam a na ktory § sa mam odvolat. Islo o tehotenstvo pocas trvania PP a ochrannu lehotu po ukonceni prac.pomeru, kde mi na socialke tvrdili ze ak nie som tehotna tak nemam na platenu PNku narok. A pravnicka mi poradila ze v zakone nikde nie je napisane ze ochranna lehota plati len ak sa tehotenstvo skonci porodom.
Zrazu som narok mala. Ta pravnicka nemala ziaden vplyv ale vedela ma hned nasmerovat. O to ide, ze clovek ktory sa s tymto dennodenne stretava a orientuje sa v zakonoch vie poradit, mozno im rovno povie "nevidim tam moznost uznania, lebo..." Za opytanie nic nedaju, ved je jasne ze im ten clovek nepojde vybavovat chorobu z povolania, len sa pozrie na fakty a povie co si o tom mysli.

mumlicek7
27. dec 2022

@editaas skúsiť sa odvolať do 60 tích dní môžte podať žiadosť

sapa20
6. máj 2025
@botka19

@tykat ak lekar PZS povie,ze narok ma alebo neviem co. Nic to nemeni na fakte,ze na to tento pracovnik ziaden vplyv nema. Chorobu z povolania posudzuje klinika pracovneho lekarstva a tam sa da odvolat az po celoslovensku komisiu zriadenu z najvyssich kapacit v oblasti pracovneho lekarstva. To je jedina cesta. Ak sa preukaze,ze podmienky na pracovisku nemaju vplyv na vzniknutu chorobu,tak nemaju a zamestnanec ma jedine pravo na presunutie v sulade s posudenim zdravotneho stavu,pripadne rozviazanie pracovneho pomeru.
Ja som v tom este trosku hlbsie,cize kontaktovat PZS mozu,ale zmysel to mat nebude,pretoze pri uznavani chorob z povolania sa postupuje podla zakona 355 a nie podla subjektivneho nazoru lekara.

@botka19
@tykat dobrý deň. Len informatívne. Myslíte, že by mi schválili chorobu z povolania pre uvoľnený zapastny kĺb riešený operačne? Práca v pekárni .

Strana
z2