Nezabrali mi už 2 antidepresíva. Čo ďalej?

adela177
5. mar 2013

Ahojte dievčence, potrebovala by som poradiť, prípadne sa porozprávať s niekym, kto ma podobný problém. Po pôrode som začala brať antidepresíva pre depresiu a panickú poruchu, na ktoré sa ochorela počas tehotenstva. Psychiatrička mi nasadila AD cipralex a lexaurin, ale ani po troch mesiacoch nezabrali. Teraz užívam AD alventu 150 mg, ktorá je zo skupiny SNRI, už asi 5 mesiac, ale bohužiaľ nevidím žiadny účinok, ba práve naopak depresia akoby sa stále zhoršovala. Mám malé dieťa, o ktoré sa už ani poriadne nedokážem postarať, som unavená, vyčerpaná, bez života, necítim radosť a šťastie ako kedysi. Ak má niektorá takýto problém alebo mala ako ste do ďalej riešili. Ďalšie AD asi nemá význam, pretože alventa je jeden z najmodernejších liekov, a ževraj dobre zaberá na depresiu, no mne nezabrala. Tak ako ďalej. Poraďte prosím.

sintra
5. mar 2013

a chodis aj na terapiu?

adela177
autor
5. mar 2013

@sintra Nie, ale uvažujem o tom.

stellamaris
5. mar 2013

@adela177 ahoj,ja som pred rokmi brala antidepresiva,bola som po spontannom potrate a strasne zle som to znasala,kratko predtym mi vtedajsi priatel zrusil svadbu...tiez mi psychiater menil lieky,az tie tretie zabrali,neviem uz nazov....brala som aj kvapky Rivotril,na spanie mali byt,tie som brala sliekmi a bolo mi po niekolkych tyzdnoch uz lepsie.Vycerpana a bez chuti zit som bola tiez,snazila som sa byt medzi ludmi a prist na ine myslienky,neznasala som samotu,vecery a noci,nemohla som totiz spat,ale po tyzdnoch to bolo lepsie,liecba trvala skoro rok,potom som vysadila lieky.Lieky budes potrebovat,bez nich to ani nejde,nechaj si predpisat ine.

sintra
5. mar 2013

vies, z tohoto mi je velmi smutno...psychiatri u nas vo vseobecnosti ´= farmakoliecba pokus omyl (cest vznimkam, su, ale je ich ako safranu) ...na terapiu nie je cas...pritom poistovna ju preplati, ak sa to nezmenilo, myslim, prvych 10 sedeni urcite.
Pri depresiach je psychoterapia klucova predsa, kurnik! 😠

adela177
autor
5. mar 2013

@stellamaris Škoda, že si nepamätáš názov. Mne psychiatrička povedala, že alventa je dobrý liek a že ma s ním dobre skúsenosti, tak nechápem prečo nezabral. No o týždeň idem na kontrolu, ale bojím sa, že keď jej poviem, že chcem zase zmeniť lieky, bude ma chcieť poslať do nemocnice a to určite nechcem. Už raz ma posielala, ale odmietla som. Rivotril mám aj ja na spanie, beriem 3 kvapky na noc, ale ja toho veľa nenaspím, lebo malý je aj 7 - 8 krát za noc hore.

adela177
autor
5. mar 2013

@sintra No keď som psychiatričke spomenula psychológa netvárila sa nijak nadšene, tak som si pomyslela, že to asi veľmi nezaberá a hlavné sú lieky.

nikky8061
5. mar 2013

Ahoj, mala som podobný problém - úzkosť a depresiu, brala som postupne Paretin - ten bol strašne silný, resp. mi nerobil dobre, zabral mi citalec a venlafaxin (Alventa), ale podstatné je, aby si chodila aj na psychoterapiu, to je dôležitejšie ako tabletky, ináč sa z toho nedostaneš, tabletky Ťa iba utlmia, ale nepomôžu Ti vyriešiť tú príčinu. Tabletky sú na to, aby Ti do istej miery utlmili nejaké nepríjemné emócie, ktoré môžeš pociťovať, keď budeš akože do praxe zavádzať to, čo Ti odporučí psychologička. A keď si na to zvykneš, tak sa to bude dať postupne vysadiť.

adela177
autor
5. mar 2013

@nikky8061 No, som z malého mesta, ale máme tu jednu psychologičku, tak jej skúsim zavolať, dúfam, že ma zoberie, lebo, keď si predstavím, že mám ešte neviem dokedy takto žiť, je mi z toho zle. Som už takto 8 mesiacov, a fakt už neviem, čo ďalej, ráno sa mi ani nechce postaviť z postele, do všetkého sa musím nútiť, a to toho veľa nespravím.

bettypo
5. mar 2013

@adela177 nevzdávaj to, povedz Dr. o svojich pocitoch z liekov. To že Ti nezaberá jeden z modernejších liekov nič neznamená. Niekomu sadnú staršie osvedčené . A keď sa nájde čas tak aj psychoterapia.

adela177
autor
5. mar 2013

@bettypo ďakujem baby, o týždeň idem na kontrolu, dúfam, že už mi da niečo, čo zaberie aspoň trochu, lebo teraz bývam so sestrou, ktorá mi pomáha s malým, sama to nezvládam.

stellamaris
5. mar 2013

@adela177 jaj to bolo pred 13rokmi,ale odvtedy su uz ine lieky na predpis,ten Rivotril mi ostal v pamäti,brala som 15-25kvapiek a ucila som sa znovu spat,tak po hodine....nech ti da ine lieky a do nemocnice by som nesla,doma ti bude lepsie.aj mne zabrali az tretie lieky,psychiater bol isty,ze nejake zaberu,a tak predpisal dalsie lieky.Pamätam si,ze som k nemu nerada chodila,fajcit jednu cigaretu za druhou a konca mojej terapie sa nedozil,zomrel na rakovinu pluc...mala som potom taku milu psychiatricku,s nou som si dobre pokecala,velmi mi pomohla.

ketrinka17
5. mar 2013

Odporucam produkty od dr. Nony. moja znama mala poporodnu depresiu a dost silnu a toto jej pomohlo nie je to ziaden farmaceuticky biznis, kt. nici organizmus. treba rozpravat a rozpravat o svojich pocitoch.. Drzim palce.

adela177
autor
5. mar 2013

@stellamaris jáj, 13 rokov je teda dlhá doba pamätať si názov lieku, ja mám psychiatričku milú, a aj si ju chvália ako odborníčku, povedala mi, že tá Alventa je jej železná rezerva, keď iné nezaberá, preto som taká vystrašená, že čo mi teraz dá, keď je to to najlepšie.

adela177
autor
5. mar 2013

@ketrinka17 ďakujem, pozriem si to.

stellamaris
5. mar 2013

@adela177 neboj sa,kazdemu nieco ine zabera...ja berem napriklad lieky vo vyssich davkach teraz,lebo obvykle davky mi nezaberaju,su to lieky na stitnu a na cukrovku,a do buducnosti ked ma budu operovat niekedy,aj narkozu mi musia dat silnejsiu,aby som sa im nezobudila na operacnom stole 😀

hradnapani
5. mar 2013

@adela177 @sintra ma uplnu pravdu! Trvaj na tej psychoterapii, bez nej budes len zavisla od nekonecneho hladania liekov. Lieky su super, ale terapia je tiez podstatna, lebo treba najst a odstranit pricinu depresie. Len tak to moze mat dlhodoby efekt. Este min.rok preplacala poistovna az 20 sedeni a to je celkom dost. Ako podpornu liecbu si skus pohladat odbornika na Bachovu kvetovu terapiu, je to vyborna vec, vela veci ulahci a pomoze aj na dusi.

adela177
autor
5. mar 2013

@hradnapani O bachovej terapii som počula, jedna kočka mi poradila aj dobrú homeopatičku, čomu moc neverím, ale skúsim aj to, chytám sa každej slamky.

hradnapani
5. mar 2013

@adela177 ano, ano, niekto kombinuje aj homeo aj bachovky. Ja mam s tym len pozitivne skusenosti. No, ono je to tak, ze comu clovek veri, to ho vylieci.... takze ak pojdes do toho s nedoverou, tak je to strata casu 😉 Niezeby neboli ucinne, ale telo i dusa, ich musia chciet prijat. Ak nie, tak nepomozu. je to jednoduche 🙂

adela177
autor
5. mar 2013

@hradnapani No veď, to som celá je pesimistka, buď je niečo biele alebo čierne, a presne takýto ľudia sú nachylný na depresiu, vždy na všetko pozerám s nedôverou. Ale som povedala, že ak sa z tohoto raz dostanem, už nikdy viac si nebudem robiť hlavu z nepodstatných maličkostí. Len jedno by som chcela byť zdravá a šťátná.

hradnapani
5. mar 2013

@adela177 no, ja ti celkom rozumiem 🙂 Ale da sa to prekonat a to je pozitivne. Skus sa namotivovat nejakou literaturou, presvedcit trochu samu seba, ze zmena je mozna, ze liecba bude uspesna. To velmi vela robi. A hladat a skusat moznosti a pokusit sa o doveru k roznym alternativnym terapiam, ratat aj s tym, ze vysledky nepridu za dva dni a vo velkej miere to bude zavisiet od tvojej prace na samej sebe, vsetko ostatne je len podpora pre tvoj zamer byt stastna a bez depresii. Velmi ucinne su aj predstavy, snivanie... vidiet samu seba ako stastnu a veselu... podvedomie sa tomu uz prisposobi. Ale opakujem, rozumiem ti a viem, ake je to tazke. A tu psychoterapiu si urcite vybav.

adela177
autor
5. mar 2013

@hradnapani ďakujem pekne, pekne si to napísala, Tú psychoterapiu určite vyskúšam, zajtra zavolám psychologičke, u nás v meste máme len jednu, hádam ma zoberie.

hradnapani
5. mar 2013

@adela177 velmi ti drzim palce. Posielam ti link na jednu knihu, ktora mne v urcitom obdobi velmi pomohla. Je to skor beletria, ale neskutocne hlboka, hodnotna a laskava. Velmi mi pomenila optiku vo vnimani tohto sveta. Vola sa Poselstvi od protinozcu, tu si ju mozes stiahnut http://www.uloz.to/xLL685u/marlo-morganova-2008..., ale jasne, ze klasicka kniha v ruke je lepsia.

adela177
autor
5. mar 2013

@hradnapani Tu knižku poznám, nečítala som ju, ale moja mama áno, moja mama sa radšej lieči alternatívnou ako klasickou medicínou, ale ona je veľmi silná osoba, a verí, že jej to pomôže, ja zase naopak, čo sa týka chorôb vždy slaboch, preto tú depresiu tak zle znášam.

hradnapani
5. mar 2013

@adela177 no vies... malokto sa narodi ako silna osobnost, ze mu je to vrodene byt takym. Byt silnou osobnostou, to je tvrda praca na sebe. (Aj tvoja mama urcite na sebe pracuje). Aj "slaboch" sa nim moze stat, ked sa rozhodne pre zmenu, ked pochopi, kde su jeho slabe stranky a preco sa citi ako slaboch. Urcite to vsak bude stat vela vlastneho usilia, studia, spoznavania novych ciest a dovery v pozitivny vysledok. Ani klasicke lieky, ani alternativne, a ani psychoterapia, nezmozu nic bez vnutorneho chcenia dotycnej osoby. Aj tie alternativne su len podporou cloveku, ktory sa chce zmenit... oni su iba prostriedkom, iba dlazdia cestu, ale clovek musi prejst po nej sam... ale ten pocit vitazstva na konci, ten stoji za tu "namahu"

adela177
autor
5. mar 2013

@hradnapani krásne napísané, vidieť, že už máš všeličo načítané. ďakujem moc.

hradnapani
5. mar 2013

@adela177 nemas za co! Ja sa uz nikdy nechcem vratit do depresie, takze som velmi rada, ze sa mi podarilo vykrocit a kracam...a asi to bude celozivotna tura 😀

sintra
6. mar 2013

@adela177
tak to je sila, nemam slov...

stanislava2
6. mar 2013

@adela177 verim že depresiu čo najskor zlomiš a nikdy ale nikdy sa ku tebe nevráti.Depresia trva dlho kym vznikne a ešte dlhšie trvá až sa vylieči nestrácaj nádej musiš byt trpezlivá.http://referaty.atlas.sk/odborne-humanitne/psyc...

terezia1234
6. mar 2013

@adela177 neskusala si si dat skontrolovat stitnu zlazu? mne tiez dlho nezaberali AD, aj mi psych. zvysila davku ale dlhodobo to dobre nebolo..az ked mi obvodna uplnou nahodou pri klasickej preventivke dala odobrat krv na stitnu, zistili sme, ze ju nemam uplne v poriadku...nasadili mi lieky na nu a myslim ze odvtedy je to dobre...vyskusaj, nic za to nedas 🙂 prajem vela stastia

adela177
autor
6. mar 2013

@terezia1234 ďakujem pekne, štítnu mám v poriadku, aj hemoglobín