icon

Môže nízka hladina serotonínu v krvi ovplyvniť zdravie?

atomiclena
22. mar 2024

Ahojte rieši sa to nejak alebo je nepodstatný údaj? Manžel má hodnotu 50 v krvi. Ma to v správe. Referenčná hodnota je ok od 400 vyssie myslím.

dadka1997
22. mar 2024

@atomiclena a pocituje nieco ?
Serotonín je hormon stastia, ak ho je nedostatok tak moze trpieť nespavosťou i úzkosťami ..takze asi by som kupila aspon vitaminovy doplnok na jeho podporu v tvorení

slnkojezivotabudic
22. mar 2024

@atomiclena moze byt smutnejsi..probiotika podporuju serotonin najviac, lebo serotonin sa vytvara v crevach...a jest potraviny ktore podporuju tvorbu serotoninu, viem ze vlasske oriesky podporuju aj celkove zdravsia strava 🙂 doplnat vitamin d (odporucam znacku viridian, aj co sa tyka probiotik) a pitie vela vody, sport, pohyb na cerstvom vzduchu, nestresovat sa, zdravy spanok 🙂

majamat
22. mar 2024

nejak to neviem najst,a le vztah medzi hladinou v krvi a mozgovymi funkciami. okolo 80% serotoninu s anachadza vcreve, potom sa vychaytava prebytok krvnymi dostickami - mozno tento sa v krvi pvysetruje, tazko povedat, ci to ma suvis s mozgovymi funkciami,
vsetky clanky na nete su sice zamerane na nedostatok, ale nikde sa konretne nehovori aky nedostatok, resp kde. ak sa jedn ao mozgove funkcie, tak tam je evidentne nedostatok v mozgu, no otazne je ci je scasne aj nedostatok v krvi. mozno nie je. to netusim.