Nízka hladina sérotonínu i napriek užívaniu antidepresív
Dobrý deň, nechala som si robiť test na sérotonín. Pred tým, ako som začala užívať antidepresíva to je už 8 mesiacov som mala hodnotu 223 teraz počas užívania mám hodnotu 35 😕 neviem, prečo je hodnota taká nízka. Mám za sebou X vyšetrení ( kardio, gastro, endokrinologia, gynekologia, preventívka všetko ok . AD mi predpísala neurologička.) Ďakujem za každý názor, prípadne vysvetlenie, alebo nasmerovanie 🙂K neurologičke idem ohľadom tohto, ale až v máji, tak či ste sa s takýmto niečím nestretli.
@nikyy Ano pomohli, s nimi fungujem super. Ešte sa zbavujem štvrtky neurolu z 0,25 pred spaním. Som vo fáze vysádzania.
A aký lekár sa reálne zaoberá sérotonínom? Endikrinologička mi povedala, že to nie je jej obor. Moja neurologička mi síce test spravila, ale neviem, či to skúma aj ďalej. Možno gastroenterológ? Hľadala som na nete nenašla som konkrétnu tému ani odpoveď.
@katrin3588 to sa nedá zmerať tak ako si ľudia myslia.Mne hovorila neurologická, že to je ako s magnéziom môžeš ho mať v krvi dobrú hladinu, ale medzibankovo ti chyba.Hlavne, že ti je dobré🙂
@luccija to áno 🙂 ale aj tak veď keď máš niečoho dostatok, tak na čo zbytočne jesť lieky. Teraz vlastne na akom základe mám vysadiť lieky? Len keď mi je dobre? Ale nasadené mi boli na základe výsledkov krvi 🙂
@katrin3588 tak, ale predpísala ti ich aj na základe nejakých ťažkosti nie?migréna, tetania, úzkostné stavy?
@katrin3588 aké konkrétne AD užívaš?
Ahoj, viem, že ten rozpor medzi „cítim sa fajn“ a „labák vyzerá zle“ vie narobiť v hlave šrot.
Ale platí, že hladina sérotonínu v krvi nehovorí veľa o tom, čo sa deje v mozgu – to sú úplne rozdielne svety.
➡️ V medicíne sa sérotonín meria hlavne pri podozrení na niektoré vzácne nádory (napr. karcinoid), nie na hodnotenie depresie alebo efektu liečby.
➡️ Ak ti AD pomáhajú, je to ten najrelevantnejší „test“, aký máme.
Dáva zmysel, že chceš vysadiť postupne – ale radšej to zlaď s lekárkou. Ona pozná tvoj vývoj najlepšie.
Držím palce a rešpekt, že to takto zodpovedne riešiš. 🙏
@luccija mierna tetánia a úzkostná porucha + panické ataky.
@aandrea9 užívam Escitaloprám Teva 10 mg
@drnarovinu ďakujem za vysvetlenie 😊 no neurologička mi povedala,že čo sa týka nejakých nádorových ochorení mám byť kľudná,že vtedy je veľmi vysoká hladina serotonínu. Preto mi aj endokrinologička navrhla porobiť testy ( kortizol,acth,sono nadobličiek) všetko bolo v poriadku našťastie. Ano snažím sa pristupovať zodpovedne a hlavne naozaj sa snažím aby sa môj stav dal do poriadku. Bolo toho veľa,vyhoretie,ktoré spustilo úzkosti,ataky. Ale po 8 mesiacoch sa mi zlepšil stav,ale samozrejme to všetko prekonzultujem s neurologičkou 🙂
@drnarovinu ďakujem za vysvetlenie 😊 no neurologička mi povedala,že čo sa týka nejakých nádorových ochorení mám byť kľudná,že vtedy je veľmi vysoká hladina serotonínu. Preto mi aj endokrinologička navrhla porobiť testy ( kortizol,acth,sono nadobličiek) všetko bolo v poriadku našťastie. Ano snažím sa pristupovať zodpovedne a hlavne naozaj sa snažím aby sa môj stav dal do poriadku. Bolo toho veľa,vyhoretie,ktoré spustilo úzkosti,ataky. Ale po 8 mesiacoch sa mi zlepšil stav,ale samozrejme to všetko prekonzultujem s neurologičkou 🙂
@katrin3588 ja mam karcinoid a odber na serotonin mi na vyziadanie urobi aj obvodna. Inak sa to riesi na endokrin, kde to meraju inak.
@katrin3588 ja mam karcinoid a odber na serotonin mi na vyziadanie urobi aj obvodna. Inak sa to riesi na endokrin, kde to meraju inak.
@maialeo a to ti zistili zo serotonínu? Či ako?
@maialeo no mne endokrinologička povedala,že mám všetko ok tie testy a sono , čo mi robila.
@maialeo a to ti zistili zo serotonínu? Či ako?
@katrin3588 na sono sa zistil nador pecene 13cm, kym som cakala na vysetrenie v hepatobiliarnej ambul. som si stihla urobit "pobyt" v Lubochni, kde sa zistil ten brutal vysoky serotonin (8600). Nasledne punkcia pecene odhalila karcinoid. Takze uz samotny vysoky serotonin nie je ok a treba hladat pricinu. U mna to islo tak nejak subezne.
Ahoj, viem, že ten rozpor medzi „cítim sa fajn“ a „labák vyzerá zle“ vie narobiť v hlave šrot.
Ale platí, že hladina sérotonínu v krvi nehovorí veľa o tom, čo sa deje v mozgu – to sú úplne rozdielne svety.
➡️ V medicíne sa sérotonín meria hlavne pri podozrení na niektoré vzácne nádory (napr. karcinoid), nie na hodnotenie depresie alebo efektu liečby.
➡️ Ak ti AD pomáhajú, je to ten najrelevantnejší „test“, aký máme.
Dáva zmysel, že chceš vysadiť postupne – ale radšej to zlaď s lekárkou. Ona pozná tvoj vývoj najlepšie.
Držím palce a rešpekt, že to takto zodpovedne riešiš. 🙏
@drnarovinu budem ti oponovat. Serotonin by sa mal merat pri predpisovani Ad hlavne z dovodu, ze moze signalizovat karcinoid a teda "depresia" ma iny zaklad. Tiez ma istu dobu dopovali Ad lebo si mysleli, ze mam depresie....no bol to karcinoid s hodnotami serotoninu pre celu nasu ulicu. Strasne stavy snad 10 rokov...
@katrin3588 nizku hladinu serotoninu mozes mat aj slabym prijmom tryptofanu v strave. Ja mam serotoninovy atak vzdy po jedle s tryptofanom, mozem max. polovicu bananu. Raz som riskla zrejuci syr a urgent bol u nas za 10 minut. To uz su stavy, kedy do mna laduju adenokor aspon 2-3 ampule. Snazim sa vyhybat takej strave, nie vsetky potraviny mam uz vychytane. Pri operacii mi vybrali 2/3 pecene, zlcnik, slezinu, polovicu pankresu, cast creva, cast prsnika, lymfaticke uzliny. Zostali mi dva male nadory v peceni ale teda... v strave to mam ako robot. Pokus omyl. Ad nemozem ziadne, lieky na bolesti tiez ziadne... horor diagnoza.
@katrin3588 nizku hladinu serotoninu mozes mat aj slabym prijmom tryptofanu v strave. Ja mam serotoninovy atak vzdy po jedle s tryptofanom, mozem max. polovicu bananu. Raz som riskla zrejuci syr a urgent bol u nas za 10 minut. To uz su stavy, kedy do mna laduju adenokor aspon 2-3 ampule. Snazim sa vyhybat takej strave, nie vsetky potraviny mam uz vychytane. Pri operacii mi vybrali 2/3 pecene, zlcnik, slezinu, polovicu pankresu, cast creva, cast prsnika, lymfaticke uzliny. Zostali mi dva male nadory v peceni ale teda... v strave to mam ako robot. Pokus omyl. Ad nemozem ziadne, lieky na bolesti tiez ziadne... horor diagnoza.
@maialeo písala som ti SS

A pomohli vám antidepresíva ?