icon

Nové dioptrické okuliare so zmenenými hodnotami.

28. dec 2019

Ahoj, prosim vas je tu niekto, kto sa lepsie vyzna v dioptrickych okuliaroch??
Ide o to, ze som si dala spravit nove okuliare, no akosi mi nevyhovuju, bolia ma z nich oci a neviem, ci chyba nenastala v tom, ze ocna dr. mozno napisala zle udaje na ten listok na predpis okuliarov.
Mam astigmatizmus, dioptrie 0, cylinder +0,5 a zakrivenie 90%. Doteraz som vzdy nosila okuliare len na pocitac (co je ale vacsinu dna v praci) a prip. na citanie. Nosim taketo okuliare uz vyse 20 rokov.
Teraz som si dala spravit nove (chcela som nove ramy po asi 15 r.), no a doktorka napisala na ten listok tie udaje co som napisala vyssie, cize cylinder +0,5 a 90%, teda bolo tam bud plus alebo ziadne znamienko, uz si presne nepamatam, ale zaroven tam napisala, ze "do dialky".
No a teraz som z toho jelen, ze preco tam napisala do dialky, ked ja na bezne nosenie okuliare nepotrebujem, iba na ten pocitac. A to je predsa do blizky, nie? Alebo v pripade astigmatizmu je to nejako inak?
Vcera som mala okuliare zo 3h na ociach, ked som robila na PC, a mala som pocit akoby mi vyslovene tahali oci, ze mi ich tak velmi nutili otvarat, zrenicky som mala potom tiez take rozsirene a tiez ako keby som primarne videla len jednym okom a to druhe akoby bolo v uzadi (neviem to lepsie popisat). Je mozne, ze mi Dr. dala minusove okuliare (do dialky) namiesto plusovych (do blizky) a preto sa mi tak blbo pozera na PC? Ale tak merala mi zrak na tych pristrojoch, tak potom neviem.. No cely zivot som mala okuliare plusove.
Vie mi niekto poradit? Alebo ma niekto podobnu skusenost? A co mi to vlastne doktorka napisala na ten recept?
Ked si nasadim predosle (stare) okuliare, ktore su plusove, pozera sa mi uplne v pohode.
Planujem sa u doktorky zastavit po novom roku, no neviem co mi povie.. a pokial mi dala zly predpis, budem riadne nahnevana, ked budem musiet vycalovat zas kopec penazi za nove, spravne skla.

terezka1947
29. dec 2019

Aaaale no...ano,robi sa to aj pristrojom. No uz samotne znacenie na folie ramu splni to,co ma. A okrem toho,uz je tym vyznacena aj vyska centrovania,co sa pri samotnom merani pristrojom neda. Ak by sme chceli byt uplne presni,mali by byt obe merania. Ale stale plati,mas tak malu dpt,ze toto ti to robit nemoze.

terezka1947
29. dec 2019

Inak,este mi napadlo.....pri vysetreni povedz,ze chces dpt skor na pracu s pc.
A trebars si aj vyskusaj sadnut si rovno so skysobnou obrubou za nejaky pc v optike,ci u lekarky.

autor
29. dec 2019

@terezka1947 Uhm, to som hovorila aj doktorke aj v optike, ze tie okuliare pouzivam na PC (cely den). Aj ja si myslim, ze ten problem mi zrejme sposobuje zla dioptria/cylinder. Teraz vecer som zas skusala si ich dat, no po stvrt hodine isli dole (strasne mi tahalo jedno oko) a stare okuliare som dala na nos.

lenka_da
29. dec 2019

nepoteším ťa, ja som už tiež zažila, že mi MUDr. predpísal ale úúúúplne zlé dioptrie, musela som platiť nové ☹ Ale tiež sa mi stalo, že mi v optike urobili okuliare, ale proste som cez ne zle videla. Na moju reklamáciu ma presvedčili, že chyba je v tom, že nie som zvyknutá na nový typ rámiku (vtedy bola móda užšie rámy). Až po rokoch, keď mi premerali v inej optike tieto sklá, tak mi povedali, že je tam zlá os. Urobili mi ich nanovo a vpohode som ich nosila. Samozrejme, zbytočne som preplatila 2x sklá. Od vtedy veľmi starostlivo vyberám lekára aj optiku.

autor
29. dec 2019

@lenka_da Och, ďakujem za tvoju skúsenosť. No je to blbé veru.. Keď sa človek nemôže spoľahnúť ani na lekára a ani na odborníka v optike. 😟 A keďže za to premeriavanie v optikach sa platí, tak človek keby ich chcel viac než 1 vyskusat, aby mal istotu, tak to ide tiež nie malo do vrecka.

terezka1947
30. dec 2019

Nie v kazdej optike sa za vysetrenie plati,resp.ked si davas robit okuliare,vysetrenie zvykne byt v cene zakazky.
Ale suhlasim,v dnesnej dobe natrafit na odbornika a najma takeho,kt.ma aj chut pomoct,nie iba si odskrtnut cloveka,kt.za nim pride,tazke. A to v kazdej oblasti. Bohuzial.

autor
1. jan 2020

@terezka1947 No neviem, ja kde som sa pytala, tak vsade sa platilo, cca 10-30€. Prosim ta, ale vies mi povedat/poradit - tieto ocne vysetrenia sa mozu robit hocikedy? - aj 2 dni po sebe alebo aj 2x v jeden den? Alebo je lepsie mat nejaky casovy odstup? Myslim kvoli tomu, ci to vysetrenie nejako nenamaha oci. Lebo chcem ist do nejakej optiky a aj k ocnej dr., tak ze ci to absolvovat v jeden den, alebo dva dni po sebe, alebo mat radsej jeden den medzitym ´volno´.

terezka1947
1. jan 2020

Nemusis mat medzi vysetreniami volno. Jedine pravidlo je,ze nesmie byt clovek po nocnej,resp.oci musia byt oddychnute,bez kontaktnych sosoviek par hodin,naj.je si.ich v den vysetrenia rano ani nedat.
Hoci mnohi tvrdia,ze staci.byt par hodin bez nich.

autor
2. jan 2020

@terezka1947 dakujem

optik555
10. jan 2020

Hello🙂 ani neviem, kde mam zacat🙂 ak tam nebolo znamienko, tak to vzdy znamena plus. ak v optike zobrali recept, museli (aj podla zakona o zdravotnickych zariadeniach), vydat zakazkovy list, kde okrem inych parametrov, musia byt napisane dioptrie, druh sosovky, a centracia. tento zakazkovy list sa vyzaduje aj pri pripadnej reklamacii. Kazdopadne na presne zmeranie astigmatizmu (nerovnomerneho zakrivenia rohovky), ktory sa koriguje cylindrami, musi mat ocny lekar, alebo optometrista aj dobre vybavenie, najma, ked ide o male hodnoty. Je to koli spravnemu zameraniu. Ak si ti dali cylindre prvykrat, je mozne, ze si na ne budes zvykat.. je to individualne.. ak to je vsak viac ako 3-4 dni, tak je tam nieco zle.. bud su zle zmerane, alebo su zle nabrusene (zla os). este k tomu, ci su plusove do blizka alebo do dialky.. plus moze byt aj blizko aj dialka.. pri cylindroch to je napriklad tak, ze sa da napisat aj s plusom aj minusom. potom sa prepocitava diotpria a upravuje os.. priklad: -1.00+0,50 70 tak to iste sa da napisat aj: -0,50-0,50 160. takze by som sa moc nezaoberala, ci tam je plus alebo minus🙂 dolezite je, aby si cez okuliare videla bez problemov. petra

optik555
10. jan 2020

@terezka1947 no.. ked si vezmeme, ze priemerna odchylka, znacenia fixou a centrovania pristrojmi, ktore su na to urcene je 2mm, tak neviem, ci by som mala suhlasit s tym, ze je to to iste..

terezka1947
10. jan 2020

@optik555 nie,nie je to to iste.....nikde som to ani.nepisala....no mnohi nerobia ani to.
A vyska zrenice na folii+meranie pupilometrom je slusna kombinacia,nie?
No dovolim si napriek tomu tvrdit,ze pri tak malej dpt clovek nepociti rozdiel v merani....ci pupilometer+fixa na folii,ci len fixa na folii.
Lepsie ako nic.
Smutne,ze aj v dnesnej dobe sa to este v mnohych optikach nepouzivaju absolutne nic,ani tu fixu.

autor
12. jan 2020

@optik555 @terezka1947 Dakujem za vase prispevky.
Tak moja story s okuliarmi pokracuje. 😕 Bola som v uplynulych dnoch si dat zmerat zrak v dvoch optikach a plus znova som sla k ocnej dr. No a vysledky su zaujimave. Toto mi vyslo:
1) prva optika: prave oko sfera 0,5 a ziaden cylinder, lave oko sfera 0,5 a cylinder 0,25
2) druha optika: obe oci sfera 0,25 a ziaden cylinder
3) ocna dr, kt. mi vysetrila zrak len rozkvapkanim a pozretim cez pristroj: v pristroji vyslo cylinder 0,25 pre obe oci. No povedala, ze to je tak mala hodnota, ze by som to v okuliaroch ani nezaznamenala, tak preto mi predpisala a potvrdila vysetrenie spred mesiaca, ze cylinder 0,5 pre obe oci by malo byt pre mna akurat.
Tiez mi zmerala na pristroji vzdialenost zreniciek a v podstate je ten udaj totozny s udajom, co mi zmerali vtedy v optike zakreslenim bodiek na skla. Resp. ak sa clovek pozera do blizka, tak to moze byt o 1-2 mm menej, ale to je malicky rozdiel a vraj by som to postrehla az keby bol rozdiel aspon 5 mm.
No a teraz co? Ake hodnoty okuliarov by som mala mat, ked vysledky merani vysli take rozdielne?
V druhej optike mi napr. pán povedal, ze on nerad dava 0,25 cylindre, lebo ze sa moze stat casom, ze sa tie osi v sklach pretocia..? Moze to byt? Ze teda radsej dat sfera 0,25 a ziaden cylinderder.
V dvoch optikach, ked mi pozreli aj stare okuliare, tak povedali, ze tie pocity co som popisala (ze mi taha/velmi otvara vonkajsiu polovicu laveho oka, az ma boli a slzi) moze byt teoreticky aj tym, ze stare okuliare mam akoby rovnejsie tie ramy okolo skiel a na novych su trosku zaoblene, ale v tom zmysle, ze trochu viac kopiruju tvar (ze vraj tak by okuliare aj mali byt). Ja by som si to sama ale vobec nevsimla. Tak mi ten ram okolo skiel v jednej optike akoby trochu narovnali, ze aby menej kopiroval tvar, aj ked neviem teda ci to naozaj narovnali, lebo to ani nenahriali, co som myslela, ze to sa ma vzdy nahriat, aby sa ramy mohli ohybat a tak. Ja to neviem porovnat, ked sa na to len tak pozriem. No ale asi to nieco sposobilo, lebo teraz to lave oko, ktore mi "tahalo", je ok, ale prave oko mi teraz zrazu akoby "taha" a boli ma, presne ten isty pocit, co som mala predtym na druhom oku. Nerozumiem tomu. 😕 A uz mi je blbe ist do tej optiky, aby mi narovnali ich znova..?
No a este ina zaujimava vec - v oboch optikach mi hovorili, aby som okuliare nosila aj mimo PC, proste aj pri beznom fungovani, ale ocna dr. mi vravela, aby som ich nosila vyslovene iba na PC. Tak neviem..
No je to cela veda tieto veci okolo oci a okuliarov, ako som zistila.

terezka1947
12. jan 2020

plus,ci minus?

autor
12. jan 2020
lenka_da
13. jan 2020

a odkiaľ si? u nás je jedna optika a majiteľ je veľmi skúsený optometrista, mnoho pacientov si ho pochvaľuje

terezka1947
13. jan 2020

Urcite este na nejake vysetrenie chod. Pri nizkych dpt je to niekedy tazke najst tu spravnu korekciu...a rolu moze zohravat aj vek,tesne po 40r,resp.po 40r.,
Zober so sebou aj stare okuliare,na kt.vidis -podla teba lepsie.

optik555
13. jan 2020

pri niektorych vetach som sa celkom smiala🙂 asi by som mala skor plakat nad tym, ked pises tie zazitky z optik, ale zial takato je momentalne uroven vo vacsine predajni.
no.. vies co, prid ty ku mne na meranie a ja ti poviem, co s tym je.. a ake mas presne vysledky.. mam najlepsie mozne vybavenie, takze urcite budu vysledky najpresnejsie🙂 neviem, ci si z Bratislavy, ale ak ano, tak to vybavime.. napis mi do spravy. P.

terezka1947
13. jan 2020

@optik555 hmmmm

autor
13. jan 2020

@lenka_da Z BA.

autor
13. jan 2020

@terezka1947 Tak mám 36 r. Vždy som brala aj staré okuliare, keď som išla na vyšetrenie/zmeranie. Ono ani nie že by som starými okuliarmi videla lepšie, ale 'netaha' mi oko v nich..

autor
13. jan 2020

@optik555 A čo mi teda povedali nespravne? 😩

terezka1947
13. jan 2020

Vies...toto je tiez vysetrenie. Spoza pc sa neda povedat,co kto ako urobil,ci neurobil. A uz ozaj tazko urcit,co zle spravil. Tie nizke dpt su najhaklivejsie. Nieco ukaze pristroj,no noe vsetko,co ukaze sa rovno dava do okuliarov,coze robi sa objektivna a subjektivna korekcia....preto je potrebna trpezlivost,preciznost,citlivost..tak u cloveka,kt.vysetruje ako aj u cloveka,co to vysetrenie absolvuje...zvazit pripadne ochorenia u pacienta-klienta.

autor
13. jan 2020

@terezka1947 prosím ťa a to narovnanie okuliarov (či ako to nazvať) môže urobiť taký rozdiel? Lebo mi je zvláštne, že sa mi po tom tie pocity u očí presne vymenili.. (ako som písala vyššie).

terezka1947
13. jan 2020

Nemozem to povedat,ked som tie okuliare nemala realne v rukach.....teoreticky.

autor
13. jan 2020

Este mam taku otazocku - ake konkretne skla - ci uz znacka alebo uprava - by ste mi odporucili, aby boli take, co tlmia to modre svetlo z PC? Mali by aj jemne sfarbovat do takych makkych, tlmenych farieb, ze napr. snehovo biela vyzera ako jemna smotanova alebo nie?
Lebo mala som Essilor Crizal Prevencia aj Rodenstock Blue Control, a vidim dost velke rozdiely. Tie od Essilor akoby farbili do žltšia, tie od Rodenstock su farby normalne ako aj bez okuliarov a vcelku kontrastne, cize neviem co je pre oci lepsie, lebo ked to tie farby nezmäkčuje/nezjemnuje, tak mam pocit, ze sa oci pri pozerani na pc namahaju a unavuju. Alebo?

lenka_da
14. jan 2020

tak to si príliš ďaleko, ja bývam 250 km ďalej :-/

liliana2222
14. sep 2020

@terezka1947 ahoj. Práve som našla túto diskusiu, a pozerám že teda asi sa vyznas tak sa chcem skúsiť opýtať. Dnes som bola u očnej, okuliare nosím od detstva ale priznám sa, viac nenosím ako nosím. Po prvom dieťati som mala strašne bolesti hlavy za obočím, šla som asi k dvom dr ale nebrali , nakoniec som sa na to vykaslala a nosila okuliare ktoré som mala. Teraz po druhom dieťati mám opäť každý deň migrény. Až na vracanie mi je a vidím rozmazane. Tak som zas vytiahla okuliare ale žiadna sláva. Konečne som našla dr ktorá berie nových pacientov, keďže som v inom meste. Dnes mi napísala okuliare . Sfericke dioptrie nebol žiaden údaj. Cylindre mám pravé oko 0,75 a 170 a ľavé oko 0,5 a 170. Je pravda ze na ambulancii som videla takto lepšie ale to som len pozerala zo stoličky na tabuľu s písmenami. Ale mne sa tie dioptrie zdajú dosť malé. Napísala mi aj diagnózu astigmatizmus, ale môžu takéto malé dioptrie spôsobovať taký problém? Povedala mi, že sa upraví aj bolesť oči a aj hlavy ale že teda sú to okuliare na stalo, nie ako som mala v detstve a v puberte v podstate len na čítanie. Ak budeš mať čas, budem rada ak odpises

terezka1947
14. sep 2020

@liliana2222 myslis,ci male dpt mozu robit problem,ze mas bolesti hlavy?
Ak sa,na toto pytas,tak ano...prave tie nizsie dpt su najzradnejsie v tom,ze my "vidime" aj bez nich,no vlsstne len namahame oci,zaostrujeme...tym padom boli hlava,sme castu najma ku veceru unavenejsi. Teraz pri malych detoch si menej vyspata,unavenejsia....preto to.citis este vyraznejsie.

liliana2222
14. sep 2020

@terezka1947 ano áno, lebo teda už som rozmýšľala, či to neriešiť ešte inde. Ja som totiž vždy žila, že také malé dioptrie nemôžu robiť až také problémy, ale je to des. Ďakujem krásne za odpoveď. Snáď mi teda nové brejle pomôžu a bude to lepšie. Krásny večer 😊