icon

Nové dioptrické okuliare so zmenenými hodnotami.

28. dec 2019

Ahoj, prosim vas je tu niekto, kto sa lepsie vyzna v dioptrickych okuliaroch??
Ide o to, ze som si dala spravit nove okuliare, no akosi mi nevyhovuju, bolia ma z nich oci a neviem, ci chyba nenastala v tom, ze ocna dr. mozno napisala zle udaje na ten listok na predpis okuliarov.
Mam astigmatizmus, dioptrie 0, cylinder +0,5 a zakrivenie 90%. Doteraz som vzdy nosila okuliare len na pocitac (co je ale vacsinu dna v praci) a prip. na citanie. Nosim taketo okuliare uz vyse 20 rokov.
Teraz som si dala spravit nove (chcela som nove ramy po asi 15 r.), no a doktorka napisala na ten listok tie udaje co som napisala vyssie, cize cylinder +0,5 a 90%, teda bolo tam bud plus alebo ziadne znamienko, uz si presne nepamatam, ale zaroven tam napisala, ze "do dialky".
No a teraz som z toho jelen, ze preco tam napisala do dialky, ked ja na bezne nosenie okuliare nepotrebujem, iba na ten pocitac. A to je predsa do blizky, nie? Alebo v pripade astigmatizmu je to nejako inak?
Vcera som mala okuliare zo 3h na ociach, ked som robila na PC, a mala som pocit akoby mi vyslovene tahali oci, ze mi ich tak velmi nutili otvarat, zrenicky som mala potom tiez take rozsirene a tiez ako keby som primarne videla len jednym okom a to druhe akoby bolo v uzadi (neviem to lepsie popisat). Je mozne, ze mi Dr. dala minusove okuliare (do dialky) namiesto plusovych (do blizky) a preto sa mi tak blbo pozera na PC? Ale tak merala mi zrak na tych pristrojoch, tak potom neviem.. No cely zivot som mala okuliare plusove.
Vie mi niekto poradit? Alebo ma niekto podobnu skusenost? A co mi to vlastne doktorka napisala na ten recept?
Ked si nasadim predosle (stare) okuliare, ktore su plusove, pozera sa mi uplne v pohode.
Planujem sa u doktorky zastavit po novom roku, no neviem co mi povie.. a pokial mi dala zly predpis, budem riadne nahnevana, ked budem musiet vycalovat zas kopec penazi za nove, spravne skla.

Strana
z3
terezka1947
14. sep 2020

@liliana2222 nemas za co. Ak je korekcia ok,daj novym okuliarom cas....a uvidis. Pekny vecer.

adkasmejka
19. mar 2022

@terezka1947 ahoj prosím ta, viem že je toto stará konverzácia ale inú som nenasla a vidím že dievčatám si poradila tak skusim aj ja. Doteraz som nosila okuliare do diaľky s dioptriou 1,75 na obe oci. Po druhom pôrode som cítila výrazný rozdiel jednak na ostrosť v diaľke a jednak pri šere sa mi veľmi zle pozeralo. Bola som u optometristu kde som už bola v minulosti veľmi spokojná. Nameral mi na jedno oko dioptrie 2 a 0,25 cilinder a na druhé oko 2,25 a cilinder 0,25. V podstate do diaľky vidím teraz ako jastrab a aj v šere sa mi dobre šoféruje. Rozdiel však čo vidím, tak občas keď sa mi trosku posunu okuliare mám pri pohľade dole pocit že jemne plavem, resp ako keby som mala zaslzene oci, čo nemám. Stáva sa mi to občas nie stále, záleží aj na prostredí a pod. Je to podľa teba ok a musím si len zvyknúť alebo mi treba este raz premerat zrak? Nové skla mám týždeň. Dakujem 🙂

terezka1947
30. mar 2022

@adkasmejka ahoj. Môže to byť napr.cylindrami,čo si vieš zvyknúť. Môže to byť aj vyššou dpt.,tiež je to o zvyku. A môže to byť aj centrovanim v optike,resp.ani nie centrovanim,skôr tým,že niekedy si žienky výberu veľké a hlboké ocnice a tam vyššie dpt skresľujú trošku pri pohľade do strán,či dole. Čiže dôvodov na tento stav môže byť kopa.
Napr.ja vidím ako jastrab s cylindrami,aj ostrejšie. Ale v reálnom živote mám okuliare bez cylindrov a ozeliem aj ostrosť videnia. Keď idem do kina,mám druhé,s dpt akú skutočne potrebujem.
Ale to je preto,že špekulujem😁
Normálne by som si zvykla na cylindre.
Keď však aj po čase cítiš diskomfort a niečo ti vadí,zajdi sa poradiť do optiky.
Neviem to takto s istou zhodnotiť,čo je dôvodom.
V okuliaroch sa musí človek cítiť ok.

adkasmejka
30. mar 2022

@terezka1947 dakujem 🙂 prešiel nejaký ten deň navyše a už ani nemám pocit že je nejaký rozdiel čiže to bolo o zvyku asi. 🙂

terezka1947
30. mar 2022

@adkasmejka kľudne to mohla robiť zmena dpt.

Strana
z3