Obsedantno - kompulzívna porucha

15. jan 2022

Dobrý den, chcem sa spytat ci ma niekto podobny problem popr. ake symptomy sa u vas vyskytuju(obsesie,kompulzie), ake lieky uzivate atd...pred pol rokom mi diagnostikovali OCD chvalabohu zacala som uzivat lieky a moj stav sa vyrazne zlepsil...mate niekto podobne skusenosti?

zemko99
15. jan 2022

Ako ti to prosím ta diagnostikovali, aké lieky berieš? Manžel má nato podozrenie...

autor
15. jan 2022

@zemko99 bola som u psychiatra, dlhodobo som mala psych. problemy, tak som mu vysvetlila ze mam opakujuce sa myslienky ktore mat nechcem a ze mi robia zle...hrozne volaco, teraz uz sa citim ovela lepsie, dufam ze najhorsie mam za sebou...beriem sertralin co mi velmi pomaha na uzkosti a depky, ale Ocd je velmi nevyspitatelne takze...
Ake priznakt ma tvoj manzel ked sa smiem spytat?

zemko99
15. jan 2022

No on našťastie nemá žiadne depky, ani úzkosti, iba kontrolovanie...proste kým vystúpi z auta, tak tam sedí ešte 5 minút minimálne kým skontroluje, či su zatvorené okná, prevodovka atď, to isté keď odchádza z bytu, okná zatvorené, plyn vypnutý, svetlá zhasnúe dvere zamknuté a kľučku skúša aj 5krat a on si to ešte hovorí v sebe, vypnuté, zhasnúte atď. On ti popisuje tak, akoby jeho rozum nevedel pochopiť, že je to fakt zhasnúte, zamknuté atď. Nič iné nemá len to kontrolovanie.

autor
15. jan 2022

@zemko99 a moze to byt jeden z priznakov, to ze si to hovori v sebe moze byt mentalna kompulzia...ak mu ale nevadi a neprinasa mu to komplikacie tak to je v poriadku..kazdopadne nema zaruku ze sa to casom nemoze zhorsit, ako som povedala je to velmi nevyspytatelne

snehulak77
15. jan 2022

Ja mam OCD. Zhoršuje sa to stresom. Takže dôkladná psycho hygiena a oddych. Prejavila sa mi rôznymi vecami (kontroly, kľučky, mala som dokonca problém iste obdobie zarobiť UM, lebo som ho miliónkrát skontrolovala).
Chodím ku psychologicke, dosť sa to zlepšilo...
Inak, iste kontroly má každý, aj zdravý človek, nemusí to hneď znamenať chorobu. Problém je, keď to bráni normálnemu fungovaniu.

bosorka2302
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ddomcca
16. jan 2022

@zemko99 ahoj, slečna, ktorá písala má pravdepodobne obsesívnu, to znamená, že má len nepríjemné myšlienky ale nenútia ju nič robiť. Tvôj manžel ( ak má ) tak pravdepodobne obsedantnú čo znamená, že myšlienky, ktoré ho napádajú ho tlačia aj na fyzické úkony. Veľmi známy prípad aj keď trochu už v intenzívnejšie stave je dr Monk. Každopádne, vždy je lepšie to prekonzultovať so svojim obvodným doktorom a potom so psychiatrom.

autor
16. jan 2022

@ddomcca ziadna obsesivna neexistuje, je to OCD tvoria ho obsesie a kompulzie(ci uz to fyzicke alebo mentalne, tzn. opakovanie si urcitych fraz alebo slov v hlave)....a prosim ta neporovnavaj TV serial kde je monk zinscenovany tak ze to pospbi skor smiesne ako hrozne.
OCD je skutocne peklo ak sa rozbehne na plno...a sama za seba mozem povedat to ze ma to skoro dohnalo az samovrazde, takze prosim Monka nehajme tam kde je..

ddomcca
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ddomcca
17. jan 2022

Priklad k monkovi nemal byt brany tak vazne ako ste ho zobrali vy, cisto som len poukazala ze mate but len myslienky ktore vas trapia alebo myslienky ktore vas aj dohnaju k nejakej cinnosti. Ja som u psychiatra a psychologa bola oboznamena s pojmom obsesivno kompulzivna kde mi kompulzie boli vysvetlene pod pojmom obsedantnost a to mi bolo vysvetlene ako ked clovek robi nieco kvoli nechcenym myslienkam ktore ma ( to pisem len naozaj velmi v skratke a zlahka ) a obsesivne ako len myslienky ktore vas trapia ale nerobite nic preto aby ste ich zrealizovali. Nechcem hovorit ze viem co prezivate, ale tiez som bola diagnostikovana s ocd takze si nemyslim ze hovorim az tak z cesty kazdopadne viditelne boli vsade informacie podane inak takze nevravim ze moje vedomosti su 100% spravne alebo ze tie vase su zle.

kika37
15. dec 2022

Dobrý deň prajem môžem vás poprosiť o info ohľadom ODC? Diagnostika synovi 14 rokov strach zo zlej známky ,plač ,vtierave myšlienky...dostali sme Ad už tretie nakoľko netoleruje ...má tu niekto dieťa s takouto diagnózou? Zabralo vám niečo ?ďakujem

monci20
15. dec 2022

@kika37 áno mám 16 ročnú dcéru s touto diagnózou, môžeš napísať správu keď chceš

chrenkovae
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
monci20
7. mar 2023

@chrenkovae áno 16 ročná dcéra má túto diagnózu, môžeš súkromnú správu ak chceš🙂

teleskop
7. mar 2023
tobilasko
22. mar 2023

Aké myslienky prosím mate ?

chrenkovae
Autor odpoveď zmazal
Zobraz