Odhalí CT otras mozgu?

3. jan 2024

čauko, mala som menší športový uraz. bolesti pretrvavaju uz druhy den, chcem si zaplatit ct ale citlaa som ze to neodhali otras mozgu. čo je na tom pravdy,?

gemerka17
3. jan 2024

Pravda je, že CT si ako samoplatca nezaplatíš nikde. Tam treba mať odporúčanie od špecialistu. Otras mozgu sa diagnostikuje podľa príznakov čo máš a ako k úrazu došlo. CT a MR sa robí iba v závažných prípadoch, aby sa videlo, čo všetko úraz v mozgu spôsobil.

banyka
3. jan 2024

Myslím si že neodhalí. Pred 2 mesiacmi som mala otras mozgu. V ten deň som absolvovala CT , bolo na ňom všetko OK. Žiadna zmienka o otrase. Až neurológ u ktorého som po CT o pár dní na to bola , potvrdil že mám otras mozgu - slabý. A aj príznaky mi to potvrdili. Inak, ja osobne som sa dosť dlho dostávala do normálu. Ešte ani mesiac po som sa necítila úplne OK

tianna
3. jan 2024

Bolesti môžu kľudne pretrvávať aj viac než týždeň.. určite zatiaľ netreba žiadne CT. Prečítaj si príznaky otrasu mozgu, ak ich máš choď k lekárovi. Ja som zramovala tyč v autobuse, mala som otras určite, zle mi bolo atď no nikde som nebola. Len konzultácia s lekárkou z rodiny, kludovy režim pár dní.

majamat
3. jan 2024

nevie ako CT, ale u nas sa da zaplatit MRI.
no neviem ci to ma vyznam.
pri otrase mozgu ide o poskodenia nervovych spojeni skor na mikroskopockej urovni, co asi taketo zobrazovacie techniky neodhalia. teda ak sa jedna len o otras mozgu a nic ine tam nie je.

tato dg sa diagnostikuje skor na zaklade anamnezy - pad, alebo uder hlavy
a na zaklade priznakov, ci uz viditelnych,a le zititelnych neurologickym vysetrenim.

bolarazjedna
3. jan 2024

Ako písali vyššie, otras mozgu sa nijako na CT/MR nezobrazí, CT sa robí po úraze preto, aby sa vylúčilo súčasne štrukturálne poškodenie mozgu - zlomenina lebecnyvh kosti, krvacanie pomedzi mozgové obaly ci do mozgu v dôsledku úrazu. Ak je CT v poriadku, tak otras mozgu sa diagnostikuje na základe klinických príznakov. Ak CT nie je v poriadku, tak už neide o otras ale o pomliazdenie mozgu, či kraniocerebralnu traumu.

drake122
4. jan 2024

"Zaplatíš si CT", ako v Tescu rožky?🙄

sojorez
4. jan 2024

Otras mozgu diagnostikuju podla priznakov - u nas to bolo neustale zvracanie, spomalenie reci a pohybov, opakovanie slov, zaspavanie, triaska tela... Rtg na vylucenie traumatickeho poskodenia lebky a ct na vylucenie krvacania do mozgu + opakovane krvne odbery. Hlava moze boliet tyzden, obcasne bolesti aj dlhsie. Kludovy rezim, tak telesny, ako aj oddych od citania, telky.