Odstránenie vaječníkov bez hysterektómie

verona20
7. dec 2018

ahojte dievcata, chcem sa spytat ci mate niektora skusenost s takymto postupom. Mam 47 rokov a asi rok pravdepodobne endometrialmnu cystu na vajecniku. Mam velke bolesti. Lekar navrhol odstranenie vajecnikov a vajickovodov s tym, ze maternica sa ponecha. Odovodnil to tym, ze benefit, ktory by som odstranenim maternice ziskala je mensi oproti velkym rizikam operacie hysterektomie. Otazka co to znamena, ze ta maternica tam ostane. Zjavne kontroly PAP a ine, ale je potrebne brat hormony aj na maternicu? Mate niekto takuto skusenost? Dakujem velmi pekne

adalea
7. dec 2018

@verona20 ahoj. Keď nebudeš mať vaječníky, nebudeš mať ženské hormóny,budeš v prechode. Ja mám odstránený jeden vaječník, ak by mi mali odstrániť aj druhý, nechám si vybrať aj maternicu. Ale to je iba môj názor.

verona20
autor
10. dec 2018

Dakujem adalea. Zijem v zahranici a teda navrhli taketo riesenie, ktore ma fakt prekvapilo.

nefertiti5843
8. feb 2020

@verona20 Neviem teda, aké veľké riziká mal lekár na mysli...Mala som len 37 rokov, keď mi vybrali jeden vaječník, o rok neskôr musel ísť preč aj druhý, tak som podstúpila aj vybratie maternice, teda pri jednej operácii. Neberiem žiadne hormóny a nemám ani návaly, hmotnosť stabilná 53kg/162cm. Ale u každej ženy je to individuálne.

blizenci
26. okt 2023

@nefertiti5843 môžem sa opýtať pri intímnom styku nemáte problémy?