Opakujúce sa úzkostné stavy
Ahojte. Neviem vlastne ani ako začať. Mám depresivno uzkostnu poruchu, beriem citalec 10mg, lenže posledné mesiace mám pocit, že mi nezaberá. Mám opakujúce sa úzkostné stavy. Keď to na mňa príde, tak sa zľaknem, či to nie je epi záchvat bez straty vedomia. Idem sa už zblázniť z toho čítania článkov. Nič iné nerobím len rozmýšľam, či ma niekde nevykotí. Proste to je hrozný pocit. Najradšej by som vtedy pred všetkým ušla. Čítala som o nejakej aure pred epi, potom len skúmam čo sa mi to deje. Prídem si úplne mimo z toho už, cítim, že mi to prerastá hlavou. Mám aj veľké bolesti chrbtice, neviem či je to nejako tým ovplyvnené. Neviem, či chcem nejakú radu, skôr asi len ubezpečenie nejaké.
Doktorke volať budem zajtra.
Vypnúť odložiť telefón, nech ti niekto zmení heslo na wifi, vypnú data… toto je to najhoršie co môžeš pre seba robit citát stránky pre zdravotníkov a hľadať príznaky ktoré môžu na teba sedieť..to ti Radim ako človek ktorý si tym sám prešiel…aj krátke prechádzky v prírode, činnosť, ak chceš čítaj, citát knihy s nejakým príbehom alebo aj nejaké motivačne..
Bolesti z chrbtice mozes mat práve z tej uzkosti, stresu a z toho ze pozeráš do telefónu ked si googlis a čítaš príznaky - vážne..
@marianarem Cca 8-9 rokov dozadu som mala 3x epi záchvat počas spánku. Mám to nejako vsugerované v hlave.
Začne mi tlak na hrudi, potia sa mi ruky, pocit na odpadnutie, chvenie celého tela, silne búšenie srdca, pocit, že nemôžem dýchať, pocit tepla medzi nohami, únava, strata kontrolou nad sebou, kvôli tomu, že sa zľaknem, niekedy zalahnute v ušiach. Proste vždy to je niečo iné.
A potom veľmi časté močenie
Toto vsetko su aj typicke priznaky uzkostnej a panickej poruchy. Ja mam tieto poruchy a vsetko toto poznam.
Ked si uz ale mala epi zachvaty, si nejako sledovana na neurologii? A u psychologa si bola?
Mne na taketo stavy pomaha hlavne upokojit nervovy system. Neviem, co ukludnuje teba, ale u mna je to trebars pomala relaxacna hudba, meditacie s imaginaciami, voda, kludne prostredie bez rusivych podnetov, fyzicky kontakt s blizkym clovekom, joga. Psychoterapia vie tiez velmi pomoct. Nic z toho ale nefunguje z minuty na minutu.
To citanie na internete treba utat, to len prehlbuje problemy. Namiesto toho treba ist vzdy robit nieco, z coho mas radost, alebo ist sa s niekym porozpravat na uplne inu temu, pozriet fim, ktory ta vcucne, proste hocico, kam mozes presmerovat svoju pozornost. Zo zaciatku sa clovek musi do toho vyslovene nutit, ale po nejakom case bez citania zacne byt lepsie. Je to ako ked prestanes prikladat polienka do ohna, casom zoslabne.
@marianarem Beriem lieky na epi. A jasne, k psychologovi som chodila, bývalo mi lepšie. No keď príde na mňa tento stav, tak nie som schopná nič, iba prečkať, kým to prejde. Najviac mi pomáha, keď je niekto so mnou, keď niekto so mnou začne komunikovať, keď poviem napríklad manželovi, že mi je zle a snaží sa ma priviesť na iné myšlienky.
A ešte sa mi deje, že mám pocit, že padnem. Netočí sa mi hlava ani nič, proste ako keby “necítim” zem pod nohami. Taký pocit nerovnováhy alebo neviem to presnejšie opísať. Ale to si myslím, že bude problém v chrbtici.
Tak to rob tak a bavte sa zasadne o niecom inom. Mna toto cielene prepinanie pozornosti vytrhlo z naozaj hrozneho stavu, trvalo to tak 10 dni. Potom nieze by bolo uplne dobre, ale o dost lepsie. Ale to bolo ze ozaj ziadne citanie priznakov, naozaj vobec nic, a ani ziadne rozhovory o uzkostiach, ale o comkolvek inom, aj nasilu.
K psychologovi sa urcite este vrat, ak to pomahalo.
Cim skor si dohodni termin u doktorky a porozpravaj sa s nou. Mozno budes potrebovat iba zvysit davku a po 2-3 tyzdnoch vsetko prejde.
Aj podla mna su to vsetko typicke priznaky uzkostnej poruchy. Aj tie bolesti chrbta, aj obavy a stres, nutkanie hladat diagnozy, ked ti pride zle.
@marianarem Ďakujem. Úplne si ma upokojila momentálne. Mám dve malé deti. Jeden ma 4 a druhý 2, musím byť úplne psychicky pohode pri nich. Musím obvolať aj psychiatričku, aj psychológa. Ďakujem ešte raz.
No drzim palce, nech sa to zlepsi.

Ale kvoli comu mas podozrenie, ze by to mohla byt epilepsia? Co presne sa s tebou deje?