Operácia hemoroidov - skúsenosti
Dvoma tehotenstvami a ochorením na salmonelózu som sa postupne prepracovala k hemoroidom 4. stupňa - trvale vystúpené uzlíky s trombózou. Je to štádium, kde už nepomáhajú maste ani babské recepty - východiskom je operácia ☹ .
Pri hľadaní na internete som našla informácie, ktoré sa navzájom rozchádzajú (každý si chváli svoje), o účinnosti a bolestivosti rôznych operačných metód. Zaujímajú ma vaše skúsenosti s jednotlivými metódami (aj kde vám to robili) - koľko trvalo hojenie, aké to bolo bolestivé, či sa problém zopakoval, aký bol doplatok za operáciu a podobne.
Prosím, nepíšte mi akú mastičku alebo liek mám použiť, tie už fakt nezaberajú - vyskúšala som asi všetky a bolo by to len oddialenie nevyhnutného.
Ešte jedna otázočka - momentálne mám tretí deň na dvoch uzlíkoch naložené gumičky - stále to bolí ako šľak - ak s tým máte skúsenosť - koľko to ešte bude trvať, lebo už ma chytá zúfalstvo ☹ ☹ ☹
Ahojte, pred 5 dňami som bola na gumičkovani. Len sa chcem spýtať ako to prebiehalo u vás po tomto zákroku? Mám strašne nepríjemne pocity a navyše to strašne svrbí. Plus je to viac vonku ako predtým a nechce to ísť naspäť 😞 je to normálne? Odpadava to? Alebo niekde nastal problem?
Mám dva mesiace po klasickej operácii v BA a krváca mi to stále síce menej ale sa to zhoršuje má niekto takú skúsenosť?
@niki59 to som velmi rada ze aj ty mas podobnu skusenost. Je to perfektny lekar, on nielenze mi vsetko vysvetlil, odpovedal na moje otazky ale pekne mi pocas zakroku vzdy vopred povedal co ide prave urobit, co mozem ocakavat, aku bolest, kolko potrva, co uz ma hotove a co este ide spravit, proste uplne zo mna ten stres opadol a doverovala som mu. Mne to robil na dva krat, kprvy zakrok klasickou metodou lebo som mala trombozu na jednom hemoroide, to sa inac nedalo a ked sa to zahojilo, vsetko ostatne potom v priebehu jedneho zakroku laserom a to uz bolo neporovnatelne lahsie aj liecba po zakroku rychlejsia...A prvy krat po tolkych rokoch mam pokoj, uz som ani neverila...
@ivkaivka92 Co som cital prispevky tak by mali po par dnoch odpadnut, ale nerozumiem preco nezavolas lekarovi co ti to robil a neskonzultujes to s nim?! co odkusne z teba?
Ahojte, mam 3.stadium hemoroidov, začala som brat detralex a odporučili ma chirurgovi. Chcela by som to riešiť, no bojím sa a hlavne keď pozerám tie palky co za to pýtajú súkromné ambulancie, hrôza.... Riešil to niekto z vás v Bratislave u klasického statneho chirurga? Nemate nejaký kontakt? Dakujem
@nela1984 bol som v Ružinove dr.Dimou zadarmo zatiaľ všetko super mal som 4stadium vnútorné aj vonkajsie
@andrejkovac1983 tento?
https://www.navstevalekara.sk/lekari/chirurg--c...
Ten sa tiež netvari že by bol zadarmo...
@nela1984 presne ten milí chlapík a fakt profesionál robí aj v chirkoze za peniaze aj v ružinovskej zadarmo cez poisťovňu a ešte má vlastnú ambulanciu ale adresu si nepamätám
Ahojte všetci, ktorých môj príbeh s hemoroidmi 3.stupňa tzv. posunie vpred. Nehanbite sa ukázať zadok lekárovi-(toto bol môj dôvod prečo som odkladala svoj zdravotný problém naozaj dlhých 6-rokov). Odkiaľ tie hemoroidy prišli?- neviem asi s tehotenstvom, pýtajte si lístok od ambulantného lekára a hneď sa nasmerujte do nemocnice. Počas korony som stihla vyšetrenie konečníka,pre istotu kolonoskopiu-vysetrenie čriev cez konečník kamerou, ktorému predchádzala nepríjemná príprava vyprázdňovania sa, obchádzali má mbdloby,bolo mi naozaj zle, neskôr ultrazvuk brucha , interné a anesteziologicke predoperačné vyšetrenie,RTG hrudníka,test Covid19 a nakoniec ma včera 17.06.2020 klasickou metódou operovali. Žiadne špeciálne prípravy-(ani vyholenie, keďže u žien je tých chĺpkov menej) dostala som 2x klystír-(mimochodom nejedla som už dva dni predtým) a šup na operačný sál. Som po operácii druhý deň -(prvý bol naozaj strašný, škriabala som steny), ale postupne sa bolesť zjemňuje. Bližšie čo a akým spôsobom mi zákrok robili neviem-zistim z prepúšťacej správy, ale viem že toto som mala absolvovať ihneď. A to že vám pán doktor kuká do zadku-(skutočne 2-minútky) je nič oproti 6-ročnemu trápeniu.
@hannachw dobre rano, no najhorsie uz mate za sebou, je to dlha liecba, treba sa na to pripravit, ale stoji to za to. Mne velmi pomahal Novalgin, nesmie sa nechat bolest rozvinut, ale dat si tabletku skor, ak treba kludne 3x denne. Prvy tyzden urcite dieta, len lahka kasovita strava, ale jest treba, aby bola pravidelna stolica. Hygiena potom samozrejme , striedat teplu a studenu sprchu, aby sa opuch postupne vstrebaval, aj ta sliznica bude pruznejsia a zakazdym osetrit s Betadine. Mne pomahalo velmi prilozit potom suchy kozmeticky tampon ako na odlicovanie, a ten casto menit, pretoze rana sa dlho cisti a to drazdi pokozku...toto mi naozaj velmi pomohlo, poradil mi to doktor a bola to rada nad zlato, aj cez den aj na noc, asi mesiac....je to dlho ale kazdy den lepsie a lepsie. Ja som bola PN dva tyzdne, nemohla som dlho stat ani chodit, idelane je polihovat...Ja som teraz cca rok po operacii, mala som vnutorne aj vonkajsie a ani neviem ze mi nieco bolo, Dolezite je potom strava (vlaknina, pohanka, ja som si kazde rano dala do pohara s vodou 1 lyzicu Psyllia) a hygiena, akcjemto mozne sprcha po kazdej toalete a velmi dolezite-potom potriet trosku detskym olejcekom, ideal ten modry klasicky s azulenom, zabranuje vysuseniu sliznice a trhlinkam. Klidne sa pytajte, ak som na nieco zabudla, doplnim. Drzim palce a prajem skore uzdravenie🙂
@kaya60
Dnes (19.06.2020), po štyroch dňoch strávených v nemocnici má prepustili domov- nádherný pocit. Naozaj ma zaujíma ako to bude so stolicou.
Aj mám vnútorné nutkanie-pocitovo na veľkú potrebu, zároveň naplnené brucho počas 2-dní opatrného jedenia v nemocnici, len obava z pretrhnutia zošívania ma brzdí že nebudem radšej na záchode tlačiť, aby sa niečo nepokazilo. Ako ste to prežila ?
Ďakujem za prežité skúsenosti, ktoré predpokladám nájdu svojich adresátov
Prajem krásny deň všetkým, ktorých pokračovanie môjho príbehu s hemoroidmi 3.stupňa tzv. "naštartuje" niečo so sebou spraviť. Včera 19.06.2020 má pustili z nemocnice domov, operovali ma 17.06.2020 metódou Longo, teda klasická mäsiarska chirurgia a kde?? - na východe v Košiciach. Správne ?? -nesprávne ?? - neviem, som typ človeka, ktorý ak menej vie - nebude stresovať. Prvý okamih po operácii, ako som už spomínala, bol veľmi bolestivý, po nasadení liekov aj proti bolesti je priebeh troška znesiteľnejší. Bola som v celkovej narkóze, po operácii zvracanie, sucho v ústach - kedy vám nedajú ani pohár vody (nemôžu), silné nutkanie na močenie. Tak som silou vôle sa doplazila na toaletu a vyzvracala. Doma už hlava rieši iné "kedy pôjdem na veľkú potrebu" ? Popravde troška som si pomohla približne 5-hltmi minerálnej vody Zaječická hořká, ktorá sa používa pri vyprázdňovaní napr. pred kamerovou kontrolou čriev. Výsledok- večerná jemne riedka stolica, malé množstvo.
Dnes ráno 20.06.2020 som vypila 1/2 litra nesladeného čaju, malé domáce presso, pohár kuracieho vývaru a následne šla na toaletu... so sebou som vzala aj maličký uterák nazvem ho ... istota proti kriku ... Samozrejme strach pretrvával,brucho sa uvoľnilo keď črevá pustili plyny z tela von. Troška chvíľkovej úľavy, zatlačenie a malé hovienka povypadávali. Nebolo toho veľa nakoľko som aj jedávať sa bála , ale vcelku znesiteľné- naozaj.
Dala som si troška penového teplého kúpeľa nazvem to - po návrate domov, striedavú teplú a studenú sprchu na pozošívaný zadok a bojujem ďalej. Držím sa viet v tejto diskusii napísaných KAŽDÝM DŇOM TO BUDE TROŠÍČKA LEPŠIE A LEPŠIE aj keď ešte za výdatnej pomoci Ibalgin400
@hannachw flector je lepší možno až príliš silný bol som na longovi pred pár rokmi není to vôbec taká mäsiarina ako klasická skalpelom na ktorej som bol tento rok keďže po longovi sa mi to vratilo takže dávať pozor a starať sa o to aby sa to nevrátilo lebo skalpelom je až tá pravá mäsiarina
@andrejkovac1983
Vzhľadom k mojím obávam z "neznámeho" si informácie mnohokrát vyhľadávam dodatočne. Rovnako to je aj v prípade odstránenia vnútorných hemoroidov 3.stupňa, následnej vskutku výraznej bolesti po zákroku a pooperačnej rekonvalescencii - až vtedy som sa prebrala s otázkou ..."prečo to tak bolí " ? ... V tejto diskusii som pri veľmi intenzívnom hľadaní natrafila na jedineho-Teba , ktorý bol metódou Longo operovaný. Keď následne čítam aj odborné články chirurgov, všetci píšu.... že takmer nebolí... Neviem, ale ja 3-deň po operácii a " kamarát Ibalgin 400 bol u mňa 4x v jeden deň ". Mňa po 6-hodinach začne páliť, v pozošívanom zadku mi bije až pulzuje srdce, modriny okolo análneho otvoru sú až čierne, o sedení ešte len snívam, maximálne na pol zadku aj to len chvíľočku.
Dovolím si opýtať sa, prečo Ti nevydržal zákrok ?? a hemoroidy sa vratili. Dobre mienenej rady nie je nikdy dostatok, otázka smerom k Tvojím zažitým skúsenostiam : čo je napríklad podstatné nezanedbať v prvých pooperačným dňoch. Zaujíma ma aj to, či mám ležať doma ako mŕtvola, alebo primeraná prechádzka neuškodí.
V skutočnosti som ani nevedela, akým spôsobom ma budú operovať. Zverila som sa do rúk odborníka-operatéra chirurga mimoriadne napredujúceho v tejto oblasti, samozrejme na základe odporúčania.... tak uvidím.
Ďakujem za každý podnetný prispevok
@hannachw keď som sa pýtal chirurga pred touto operáciou že prečo sa mi to vrátilo po longovi povedal že longom sa odstraňujú len hemeroidy ktoré trčia von a nie celé uzly ako pri skalpele tak niejak som to pochopil a po longovi je recidíva väčšia ako pri klasike.ale záleží aj od toho či je to dedičné a podobne.bolesti po longovi som nemal niejaké strašné po niejakych 11 dňoch som bol v robote po klasickej som ležal 1 mesiac prvé dva týždne som bol na flectore Ibalgin som ani necítil že som si dal,niekedy za jednu noc 3flectory.najhorsie to bolo pri stolici a v noci mi to začalo ožívať.hlavné je veľa piť vody a jesť len také jedlo ktoré nezapeká a není dôvod nehýbať sa nepoznám tvoj život prečo sa ti spravili hemeroidy či po pôrode alebo životospráva alebo dedičné to musíš ty vedieť aspoň približne prečo sa ti spravili.ja od tejto poslednej operácii sa už tak bojím že si dávam detralex 2 tabletky každý večer.ked už máš hemeroidy veľké tak detralex nepomôže ale teraz keď ti ich vybrali mal by zabrániť aby sa ti vratili
Ak to tu este niekoho bude zaujimat aj v tomto roku tak mam uplne cerstvu skusenost 🙂 vcera o 15:00 ma operovali - laserom. (bola som v schc.sk u dr.Dimov) Bolo to naozaj rychle. Operacia prebieha na koze ako u gynekologa a je to celkom pohodlna poloha. Prisla som, umyli ma, vydezinfikovali a dali 4 injekcie - tie boli ozaj bolestive ale tak kazda ta injekcia (vpich) trva par minut takze dalo sa. Potom samotna operacia nic necitis iba ked laserom zacal doktor palit tak citis smrad 😁 je to taky zvlastny pocit. Potom mi to zasili a zalepili. Pomaly som sa obliekla, vypisali mi potrebne papiere a odisla som. Neuveritelne som sa bala co pride ale (zaklopem si) bolesti nemam ziadne. Vcera to bolo trosku nepohodlne nakolko som mala taky stupel zalepeny v zadku ale dnes ako som to vybrala tak je to pohoda. Samozrejme davam flector aj inalgin... Uvidim co bude dalej ... dam vediet 🙂
Ahojte. Pisem z manzelkinho uctu.
Tak ak niekto napise, aby si siel na laser preto ze je to jednodnovka a ze budes za 2-3 dni v praci, tak je to cisty mentalne naruseny blazon.
Mam presne 2 tyzdne po operacii 5 hemmoroidov vonkajsich i vnutornych laserom v Chirkoze u dr. Dimova za 500eur. Nemal som s nimi velke problemy, len dost vytrcali, sem tam krvacali ale nie vela a sposobovali svrbenie a ekzem. Na zakrok som sa odhodlaval 5 rokov.
Dostal som az 6 vpichov, celkom bolestivych a operacia az na ten priserny puch spaleneho masa v pohode. Injekcia do zadku od bolesti a hajde v polo-lahu auto ako spolujazdec 2 hodky do Ziliny. Na analgetikach prvych 8 dni bez prestavky, rano vecer flector a medzitym po 2x novalgin, algifen ale ani jeden okrem flectoru nezaberal. Stolica hned na druhy den, asi preto ze som nedrzal pred operaciou hladovku a nevycistil som sa poriadne. Peklo. Na druhy den opat. Peklo. Skusal som glycerinovy cipok, ale straane to bolelo, krvacalo ked som ho zasuval a navyse i tak vypadol. Takze cipky ee. A to som prvy den nejedol, duhy den jogurt a vyziva, nic viac. Potom nastatie 3 dni bez stolice ale ta bolest, aku som mal na 5 den pri nej, bola to najhorsie co som v zivote zazil. Ako ked kadite rozbite sklo. Kazdy jeden co len vacsi kusok je masaker. Prvykart co som plakal a krical od bolesti. Nedokazal som chodit ale za 2 hodiny to preslo.
Inac kazdy den od sameho zaciatku natieram 3x denne Unigelom, davam 3x do dna obklady z repiku alebo kamilky. Od toho strasidelneho zazitku som zacal brat duphalac a ako mam vodnatu stolicu tak lepsie. Manzelka mi nasledne pozicala Emula krem, ze mi to znecitlivie, bolelo to trosku menej, ale neviem ci tym alebo preto ze bola redsia stolica. Po 8 dnoch som teda vysadil analgetika. Iba natieram a obkladujem. Po toalete vzdy na bidet a studeny oplach. Nikedy aj bez toalety, cisto na vycistenie. Prvych 10 dni to bolelo stale, pri vetroch, pri moceni ked ho zastavujete a stahujete svaly na zadku. Celee zle. Teraz su 2 tyzdne, je to lepsie. Dokonca som si zohnal i Mezocain masticku na umrtvenie, ale tie nemam pocit ze by pomahalo. Stolicu stale citim. Par stichov uz vypadlo, vela ich este zostalo. Stale to mokva. Pohlad na to skaredy, ale kamarat chirurg povedal ze to este odpuchne. Inac doteraz si spominam s usmevom, ako mi dr. Dimov poradil aby som si kupil Colu a Horalku na cestu aby som dostal cukor a energiu. Ale asi skor aby som mal viac tych najbolestivejsich vetrov na svete a aby ma co najviac zapieklo. Blazon🙂 Este ze som ho nepocuvol. Inac aspon jedna vec pozitivna, kedze som na jogurte, zakysanke, kefire, vyzive, kompote jablk so susenymi slivkami a vyvare, zhodil som uz 10kg. Bojim sa jest hocico nekasovite, ale viaceri z vas vedia o com hovorim. Inac, uz ryzdwn beriem zvysene davky Cecka, 7g denne, vraj to pomoze pri hojeni plus dnes som zacal opat brat Detralex.,. Ha.
Na zaver mozem dodat, ze keby som vedel ako to boli pri tej stolici, neviem neviem ci by som do toho isiel dryhykrat. Ja len pevne verim, ze to naozaj stoji za to a ze sa to coskoro zlepsi...
Vsetkym z vas prajem vela sily a drzim palce
@samantha89 no parada 😁 ja mam 3. den po operacii zatial bez stolice tak to som fakt zvedava co ma caka 🙏🏼
@veronikaaa46 Drzim velmi palce, to date!
Ja pridavam znovu hlasenie. Som 4. den po operacii laserom. Stale som bez bolesti a dnes bola prva stolica a aj ta bola uplne v pohode takze za mna nelutujem ze som sa na toto dala a som rada, ze som necakala kym to budem mat v horsom stadiu 🙏🏼
@samantha89 Kámo slzy sa mi tlacia do očí za teba, drž sa! Vo finale som stale presvedceny o tom, ze som spravil dobre ked som na moje vnutorne hemace 3.-4. stupna isiel metodou HAL-RAR

namiesto Detralexu mozete uzivat Mobivenal - ma uplne totozne zlozenie ako Detralex, ale narozdiel od neho nie je viazany na recept a je vyrazne lacnejsi, standardne staci 1x1 denne, pri problemoch aj 2x1 denne, kedze u mna sa po rokoch trapenia zistilo, ze vlastne nemam hemoroidy ale fisuru, nepotrebujem uz brat Mobivenal - v pripade zaujmu ponukam neotvorene balenie 120ks